Război în Ucraina, ziua 225: UE vrea să izoleze Rusia, Zelenski anunță noi succese, iar Putin ar pregăti demisia lui Șoigu

social

Gavrilița a cerut instituțiilor de resort să monitorizeze producătorii: „Vin semnale din regiuni că produsul se vinde la alt preț”

14 septembrie 2022, ora 15:49
Distribuie:

Prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut instituțiilor de resort să intervină și să monitorizeze prețul produselor astfel încât producătorii să nu abuzeze și să modifice tariful. Solicitarea acesteia vine după ce ar fi primit mai multe semnale din raioanele țării precum că unele companii au majorat prețul la produsele pe care le comercializează. Ca exemplu, prim-ministra a dat uleiul.

„Vreau să spun că noi în continuare vedem o creștere de prețuri care știrbesc din puterea de cumpărare a populației. Pentru mine există această preocupare mai ales când aud că o companie face o conferință de presă și spune că nu va crește prețul la produse, dar din regiune vin semnale că produsul se vinde la un alt preț. Să vedem unde se rupe lanțul și unde există probleme”, a declarat Natalia Gavrilița la începutul ședinței Guvernului.

În acest context, prim-ministra a cerut ca ministerul Economiei să se implice în procesul de monitorizare a producătorilor.

„Avem un Comitet unde discutăm despre calitatea vieții cetățenilor și eu aș vrea să reanimăm lucrul acestui Comitet și aș vrea să adăugăm în componență Agenția Pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței... Aș vrea să implicăm mai mult oficiile teritoriale să introducem un mecanism să vedem în realitate ce se întâmplă. Să mergem la piață, în magazine și să vedem dacă sunt anumite devieri de la politica de plafonare”, a precizat prim-ministra.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Hărțuirea și victimizarea vor fi pedepsite contravențional. Proiectul, votat în prima lectură de Parlament

Foto: SHRM
06 octombrie 2022, ora 13:30
Distribuie:

Deputații au votat, în prima lectură, modificări legislative, care au scopul de a îmbunătăți mecanismele de protecție împotriva discriminării. Proiectul de lege a fost elaborat în contextul Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și are scopul de a înlătura deficiențele cadrului normativ în acest domeniu.

Scopul acestei inițiative legislative este de a îmbunătăți mecanismele de protecție împotriva discriminării. Autorii documentului propun extinderea criteriilor de nediscriminare, îmbunătățirea colectării de date în materia egalității, monitorizarea, evaluarea și raportarea anuală a rezultatelor și consolidarea cadrului instituțional. Totodată, Codul contravențional ar putea fi completat cu noțiunile de „hărțuire” și „victimizare”. Astfel, va fi sancționat orice comportament nedorit care conduce la crearea unui mediu intimidant, ostil, sau ofensator, având drept scop sau efect lezarea demnității unei persoane. De menționat că hărțuirea de conotație sexuală rămâne a fi sancționată de Codul penal.

O altă prevedere a proiectului este completarea Legii cu privire la asigurarea egalității cu un șir de criterii discriminatorii, inclusiv cele referitoare la originea socială, națională, statut social, stare de sănătate, opinii politice sau orice alte opinii. Includerea acestor criterii derivă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Proiectul de lege a fost susținut cu votul a 52 de deputați.  

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram