Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

politic

Gavrilița, despre moțiunea de cenzură contra Guvernului: „Zero soluții pentru moldoveni, 100% propagandă, acuzații ridicole”

22 septembrie 2022, ora 18:56
Distribuie:

Prim-ministra Natalia Gavrilița și-a început discursul în fața Parlamentului, amintind că niciun Guvern de până acum nu a activat într-o criză atât de profundă. Aceasta a subliniat că cel mai bun titlu al moțiunii de cenzură ar fi „Zero soluții pentru moldoveni, 100% propagandă” și că moțiunea înaintată de BCS este un amestec de minciuni, acuzații ridicole, un „spectacol”.

„Într-un sistem democratic autentic, este nevoie de o opoziție competitivă, care să provoace puterea, să critice, dar nu doar de dragul criticii sau al PR-ului politic, ci pentru a pune umărul la guvernarea țării, propunând soluții care ar putea îmbunătăți viața cetățenilor care i-au trimis în Parlament.

Din păcate, noi nu avem o asemenea opoziție, iar moțiunea de cenzură la care răspund astăzi este o compilație de minciuni care nu denotă doar lipsa de idei și soluții, dar și absența unei pregătiri și competențe profesionale elementare”, a declarat Natalia Gavrilița.

Potrivit prim-ministrei, cei care au înaintat moțiunea vin cu acuzații false în adresa guvernării.

„Așa am ajuns ca în loc să muncim și să rezolvăm problemele oamenilor, trebuie să răspundem unor acuzații absurde, de multe ori false și chiar ridicole pe care opoziția ni le aduce pentru a-și face publicitate pe banii cetățenilor.

Se vede că pentru semnatarii moțiunii, spectacolul este mai important decât munca și cel mai bun titlu pentru această moțiune de cenzură ar fi zero soluții pentru moldoveni, 100% propagandă”, a precizat premierul.

Natalia Gavrilița a trecut în revistă toate acțiunile întreprinse de Guvern pentru a sprijini cetățenii în contextul creșterii prețurilor la combustibili și a inflației, generate de acestea.

„Am revizuit ajutorul social, am crescut salariul minim, salariu minim pe țara de 3000 de lei, am oferit ajutor pentru sezonul rece, am compensat tariful la gaz. Cum s-ar fi descurcat oamenii din țara noastră, dacă nu am fi putut acorda compensații iarna trecută, în mediu 3500 de lei pentru fiecare gospodărie, vom continua să acordăm sprijin. Am crescut fondul de subvenționare în agricultură cu 60 de procente. Am extins cu 40 de procente lista medicamentelor compensate și am extins lista de medicamente compensate, am dotat mai multe spitale cu utilaj medical modern și le-am asigurat cu ambulante noi”, a spus Natalia Gavrilița. 

Prim-ministra a mai spus că Executivul a întreprins toate măsurile pentru a depăși această iarnă.

„În primul rând, o astfel de situație cu prețurile internaționale nici nu a existat. Guvernul Chicu a fost primul care a introdus elementul de preț de piața pentru achiziționarea gazului, acest preț de piață generează acum prețuri mari. Noi am venit cu compensații în factură, acum venim cu un program, bazat pe venituri, dar și cheltuieli. Acum cumpărăm păcură, am cumpărat cărbune, stocăm gaze, avem programul de asigurare cu lemne. Avem un program, care prevede ce trebuie să facă fiecare instituție a statului în parte”.

Natalia Gavrilița a mai spus că „au fost făcute mai accesibile și serviciile publice, au fost reduse prețurile la pașapoarte, a fost lansat serviciul de livrare, prin care oamenii primesc actele de stare civilă direct acasă, inclusiv cei din diaspora. Prim-ministra a mai spus că în bugetul de stat anul 2022 au fost au fost prevăzute peste un miliard de lei pentru proiecte de infrastructură, mai mult decât în anul precedent”.

„Acum întreb pe cei care au înaintat moțiunea, ce vreți să obțineți, agenda cui o faceți, a celor care au furat și au sărăcit țara, iar acum fug de justiție?”, a punctat premierul.

Pe 22 septembrie, în Parlament, urmează să fie o luată privind demiterea sau continuarea activității Guvernului Gavrilița.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Dodon, convins că nu există probe în dosarul Energocom: „Toată învinuirea se bazează pe un aviz originalul căruia nu există”

26 septembrie 2022, ora 17:31
Distribuie:

Fostul șef de stat, Igor Dodon, învinuit în dosarul Energocom, este convins că procurorii nu dețin probe pertinente. Ex-președintele susține că avocații săi vor solicita ca dosarul să fie făcut public.

„Dacă faci atâta gălăgie, trebuie să ai ceva. Toată învinuirea lor se bazează pe un aviz originalul căruia nu există. În Ministerul Economiei de pe atunci așa document nu există, originalul nu este și avem tot dreptul să considerăm că a fost un aviz falsificat. Alte dovezi nu au”, a declarat Igor Dodon. 

„Nicio probă pertinentă nu am văzut...O să cer să fie public dosarul și noi o să îl publicăm pentru că el trebuie să fie public, pentru a vedea cine sunt cei care ar putea fi trași la răspundere”, a adăugat Dodon. 

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, cel care a scos la iveală schema Energocom susține la rândul său că toate probele sunt publice de 4-5 ani. 

„Toată investigația a fost făcută încă în 2008, noi cu colegii am făcut o solicitare la ANRE să ne dea cine a furnizat energie în 2008. Am acumulat probe și am depus denunț la PA”, a spus Tofilat. 

„Probele pe care le avem noi, sunt prezentate în instanțe, considerăm că avem suficiente probe. Ce se incriminează a fost mediatizat în comunicatul PG”, a menționat procurorul Ion Crihan. 

Igor Dodon s-a prezentat luni, 26 septembrie, în fața judecătorilor Judecătoriei Buiucani în dosarul Energocom în care are statut de învinuit. Ședința a fost amânată după ce unul dintre judecătorii din complet nu a fost prezent, aflându-se într-o deplasare de serviciu. Anterior, magistratul a depus la CSM o cerere în care a declarat abținere, însă CSM nu i-a dat curs. 

Cauza penală în care învinuirea adusă fostului șef de stat se referă la acțiunile acestuia în perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, va fi examinată de judecătoarea Angela Catană.

pe 9 septembrie, Procuratura Generală a trimis în judecată dosarul „Energocom”, în care este vizat Igor Dodon, pentru examinarea în fond. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Mai exact, Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Potrivit procurorilor, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

În prezent, socialistul Igor Dodon se află în arest la domiciliul, asta după ce pe 29 august, magistrații Curții de Apel au respins recursul avocaților privind anularea măsurii preventive de arest la domiciliu. Fostul președinte este cercetat penal pentru corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram