Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

economic

Gavrilița recunoaște că tariful la gaz este exorbitant. „Ne dăm seama că este o limită cât pot să-și permită oamenii”

23 septembrie 2022, ora 15:27
Distribuie:

Premierul țării, Natalia Gavrilița, recunoaște că tariful la gazele naturale este exorbitant, în ciuda pachetului de sprijin oferit cetățenilor de către Guvern. În opinia prim-ministrei, după data de 1 octombrie, ANRE ar trebui să îl revadă. 

„Într-adevăr trebuie să întrebați ANRE-ul cum s-a ajuns la aceste calcule, vedem că cresc prețurile la nivel internațional, dar în același timp ne dăm seama că este o limită cât pot să-și permită oamenii. Anume de aceea, Guvernul vine cu aceste programe de ajutor. Anul trecut, vă reamintesc, am orientat peste 1,7 miliarde de lei pentru gospodăriile casnice și peste 600 de milioane de lei pentru antreprenori, pentru a compensa creșterea de tarif la gazele naturale și energia termică. Anul acesta lucrăm la programul de vulnerabilitate energetică și vom examina posibilitățile de a susține financiar oamenii să-și plătească facturile”, a menționat prim-ministra.

 Natalia Gavrilița speră că vom avea totuși un tarif mai avantajos.

„Sezonul de încălzire nu a început, avem aceste costuri mari de achiziții, așteptăm 1 octombrie să trecem la o nouă formulă, care să ne ofere un preț avantajos, urmărim piețele internaționale”, a mai spus șefa Guvernului.

În opinia Nataliei Gavrilița, după 1 octombrie ANRE ar trebui să revadă prețul la gaz. 

„Trebuie să existe o metodologie, consultată cu toți experții în energetică, cei financiari, după care tariful trebuie să fie stabilit din nou, conform unei metodologii clare și în consultare cu oamenii”, a subliniat premierul.     

Potrivit lui Gavrilița, pentru această iarnă autoritățile au elaborat un plan amplu, orientat spre eficientizarea consumului de gaze, care ar amortiza cheltuielile.

„Noi facem totul posibil să avem alternative pentru gazele naturale, de exemplu vom trece toată Termoelectrica și încălzirea termică în Chișinău la păcură, conectăm toate instituțiile publice la sistemul centralizat, ca să fie mai eficientă utilizarea energiei. În același timp, venim cu aceste compensații pentru ca oamenii să poată plăti factura, dar într-adevăr este un preț exorbitant.”  

Premierul a mai spus că la începutul lunii octombrie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va prezenta mecanismul de compensații pentru populație.

Aproape 30 de lei pentru un metru cub! ANRE a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale

23 septembrie 2022, 10:09

ANRE va examina vineri solicitarea companiei Moldovagaz privind majorarea tarifelor la gaz

22 septembrie 2022, 11:09

Gazul s-ar putea scumpi din nou! Moldovagaz a cerut ANRE un tarif mai mare cu peste 31%

19 septembrie 2022, 16:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Sandu spune că nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul. „Vom pune în aplicare celelalte planuri”

26 septembrie 2022, ora 12:15
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu spune că în prezent, nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. În acest caz, autoritățile au un plan. 

„În cazul în care Gazprom nu nu își va îndeplini obligațiile contractuale, avem anumite rezerve pentru luna octombrie. Ulterior, vom pune în aplicare celelalte planuri, pe care le-am elaborat pentru un asemenea scenariu”, a subliniat președinta.

Șefa statului a dat asigurări că cetățenii vor avea sprijin și în această iarnă pentru achitarea facturilor.

 

Sandu vorbește despre tentative de destabilizare a situației în țară: „Am recomandat aplicarea sancțiunilor mai dure”

26 septembrie 2022, 11:09

Președinta, despre riscul ca Rusia să folosească arme nucleare: „Puțin probabil, dar nu imposibil”

26 septembrie 2022, 11:09

Moldovenii care luptă de partea Rusiei în războiul din Ucraina ar putea rămâne fără cetățenie. Sandu: „Există risc de mobilizare”

26 septembrie 2022, 10:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram