Război în Ucraina, ziua 221: Mesaj optimist de la Zelenski, cadou din Germania și convoi atacat. UE: "Rusia e pe cale să piardă"

economic

Guvernul a lansat programul național „Familia” - un pachet de măsuri, orientate spre suportul copiilor și a familiilor cu copii

21 septembrie 2022, ora 14:32
Distribuie:

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat programul „Familia”. Conceptul este un pachet de măsuri guvernamentale, orientate spre suportul copiilor și a familiilor cu copii din Republica Moldova, valabile începând cu această toamnă.

Astfel, începând cu 1 octombrie 2022, toți copiii cu vârste de până la 2 ani vor primi o indemnizație lunară de 1000 de lei, indiferent dacă părinții acestora sunt persoane asigurate sau neasigurate. Această indemnizație va fi achitată suplimentar pentru persoanele asigurate și majorată de la 740 la 1000 de lei pentru persoanele neasigurate. De asemenea, se majorează de la 370 la 500 de lei și indemnizația lunară de suport pentru creșterea gemenilor sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină. Totodată, din 1 ianuarie 2023, indemnizația unică acordată la nașterea copilului va crește cu 864 de lei, de la 10068 până la 10932 de lei.

Guvernul propune și măsuri de prevenire a separării copiilor de părinți. În acest sens, grație suportului financiar al organizațiilor internaționale, din septembrie curent, circa 25000 de beneficiari vor primi ajutor financiar în valoare de până la 4000 de lei, achitat pentru asigurarea condițiilor adecvate de creștere a copilului, îngrijirea și tratarea copilului bolnav, prevenirea oricărei situații de risc, care ar putea cauza separarea copiilor de părinți. Ajutorul bănesc va fi acordat în perioada septembrie 2022-septembrie 2023 prin intermediul structurilor teritoriale de asistență socială.

În plus, Executivul a alocat din bugetul de stat aproape un 1 miliard de lei pentru acordarea unui ajutor unic de 1500 de lei copiilor cu dizabilități și a altor beneficiari de alocații sociale de stat, precum și persoanelor care primesc o pensie mai mică de 5000 de lei. Măsura este valabilă din 1 octombrie curent.

Programul „Familia” vine să sprijine și mămicile, care vor să revină mai devreme la serviciu. Una dintre măsuri este includerea opțiunii de achitare a indemnizației pentru îngrijirea copilului în cuantum de 90% din venit până la împlinirea vârstei de 1 an și 2 luni a copilului. De asemenea, au fost introduse programele flexibile de muncă, fapt ce va permite părinților să negocieze orele de lucru și să-și stabilească un program care să le permită atât să activeze, cât și să participe la creșterea copiilor.

Tot din 1 septembrie este posibilă partajarea concediului de îngrijire a copilului între soți, iar perioada în care tații pot solicita concediul paternal de 14 zile s-a extins de la 56 de zile la 12 luni.

De asemenea, s-a majorat până la 2074 de lei indemnizația lunară pentru 1056 de copii care sunt plasați în serviciul social de asistență parentală profesionistă și în casele de tip familial. 

În perioada septembrie 2022-septembrie 2023 vor fi angajați 900 de asistenți personali noi, care vor avea grijă de copiii cu dizabilități severe, și 42 de specialiști în domeniul protecției copilului în cadrul structurilor teritoriale de asistență socială.

Asistenții parentali profesioniști, părinți-educatori, specialiștii în domeniul protecției drepturilor copiilor și a familiilor aflate în situație de risc, precum și personalul structurilor teritoriale de asistență socială implicat în gestionarea crizei refugiaților vor beneficia de un suport financiar lunar de 1000 de lei.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

/VIDEO/ Pe cât de greu de găsit, pe atât de scumpe. Prețul chiriilor a explodat în Chișinău

02 octombrie 2022, ora 08:07
Distribuie:

Prețul chiriilor a explodat în Chișinău. Agenții imobilari afirmă că apartamentele pentru închiriere pe cât de greu sunt de găsit, pe atât s-au și scumpit. Mai exact, aproximativ cu 50 la sută. Principala cauză ar fi începerea noului an şcolar, dar și pentru că a crescut numărul chiriașilor străini, care solicită o locuință pentru câteva zile, și din această cauză sunt nevoiți să plătească mai mult. Studenții cu care am discutat, ne-au spus că unii proprietari le-au explicat că, de rând cu toate creșterile, au decis să majoreze și ei.

„ - Luna august - septembrie avem o creștere din motivul că, studenții au început să revină la studii, asta și a creat o solicitare mai mare. - S-a văzut pe piața imobiliară o tendință de solicitare a chiriilor pe termen scurt - o lună, două, ceea ce a forțat și a impus proprietarii ca să majoreze prețurile. ” 

Astfel, agenții de vânzări spun că prețul pentru chirii s-a majorat, în medie, cu 50 la sută. 

„ Dacă în 2021 un apartament spre închirie cu o cameră era 150 - 300 de euro, acum începem cu 250 - 350 de euro. Un apartament cu trei camere anul trecut era 350 - 400 de euro maxim acum ajunge 600 - 700.”  

Prețul chiriilor a luat-o razna pentru că cererea practic s-a dublat, în ultimele zile. Mai ales că avem și mulți studenți din străinătate, ne spune un alt agent de vânzări. 

„ - Septembrie e luna chiriilor, vin mulți studenți, vin multe persoane de la odihnă, se aglomerează piața chiriilor, crește cererea plus 100%, față de vară. Vin mulți studenți din străinătate care tot pun o presiune pe piața chiriilor. - Ar fi dublu cumva? - Da. Datorită acesteia, proprietarii își permită să crească prețul cu 30 -50 la sută. 

Această tănără, care locuiește într-un apartament închiriat de ceva vreme, susține că proprietarul a decis să-i mărească plată. Motivul? Scumpirea în lanț a produselor. 

„ - Înainte plăteam lunar 170 de euro, dar acum ne-a majorat prețul chiriei. - Când v-au majorat? - Luna trecută. - Ce v-au spus? Că totul se scumpește.  -Și cât achitați lunar? - 200 de euro.  Iată vine iarna și serviciile comunale trebuie să plătim. 

Iar acest tânăr ne-a povestit că a reușit să găsească un apartament mai ieftin, pentru că l-ar fi ajutat un prieten.  

„ - În principiu sunt scumpe, 240 de euro este un preț bun și asta prin intermediul unor cunoscuți, dar așa prețurile sunt mai mari. - Două camere ați zis? - Da. ” 

„ - 350 de euro, dar este destul de scump. Serviciile comunale devin mai scumpe, cu fiecare lună, nu știu, cât va mai continua, dar sper că nu mult.” 

Agenții de vânzări susțin că, și în următoarele luni, prețul la chirii se va menține la cote ridicate, atât timp cât există cerere mare.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram