Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

social

Guvernul a prezentat lista laureaților Premiului Național. Laureații reprezită domeniile cultură, tehnologie, cercetare

14 septembrie 2022, ora 16:25
Distribuie:

Guvernul a prezentat lista laureaților Premiului Național. Caștigătorii au fost selectați prin vot secret de comisia pentru decernarea Premiului Național, prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița. 7 personalități din cultură, știință și tehnologie vor primi anul acesta premiul.

Natalia Gavrilița a salutat paleta largă de domenii, pe care le reprezintă laureații din acest an. Este vorba despre: 

  • Ghenadie Corocencov, profesor universitar, dr. habilitat în științe fizico-matematice, pentru aportul în dezvoltarea stiinței și tehnologiilor
  • Valentin Celac, dr. habilitat în biologie, cercetător științific principal, pentru cercetări științifice și inovații

Mircea Ciobanu, scriitor, critic literar, editor, pentru opera „Omnia”

Anatolie Lapicus, pianist, șef catedra pian, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, maestru în artă, și

Iurie Mahovici, profesor, solist Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, pentru 30 ani de activitate artistică 

Lidia Bojescu, meșter popular, fodator al centrului popular „Lidia Bojescu”, pentru efortul de salvare și perpetuare a tradiției cusutului costumului național

Valeriu Bogheanu, artist, instrumentist,  pentru dedicație în domeniul culturii

Constantin Cheianu, scriitor, jurnalist, pentru opera „Omnia”

În fiecare an, Guvernul oferă Premii Naționale pentru realizări remarcabile care au contribuit la dezvoltarea științei, tehnologiilor, culturii, artei și sportului. Și în acest an, câștigătorii Premiului Național vor primi diploma Guvernului și o recompensă financiară semnificativă.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Maia Sandu, vizită de lucru după renovarea liceului din Holercani: „Toți copiii din R. Moldova merită condiții mai bune de studii”

28 septembrie 2022, ora 14:50
Distribuie:

Maia Sandu a participat la inaugurarea unui proiect de eficiență energetică la școala din Holercani, raionul Dubăsari. Cu ajutorul Uniunii Europene și al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, care a efectuat lucrările de renovare, clădirea liceului este izolată termic, au fost înlocuite ușile și ferestrele, iar panourile fotovoltaice acoperă integral necesitățile de energie electrică ale instituției.

„Am fost astăzi la Holercani, raionul Dubăsari, unde au fost prezentate rezultatele proiectului de sporire a eficienței energetice a liceului din localitate ... A fost redus semnificativ consumul de electricitate al liceului și au fost create condiții mai bune de studii și de muncă pentru elevi și profesori”, a scris președinta pe pagina sa de Facebook.

Șefa statului a precizat că asigurarea securității energetice este o prioritate a actualei guvernări. 

„Investițiile în eficiența energetică a clădirilor publice, a caselor și a întreprinderilor ne vor ajuta să diminuăm costurile pentru resursele energetice, dar și să răspundem provocărilor de mediu, tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Mă bucur că, datorită partenerilor noștri de dezvoltare, proiecte similare sunt realizate în zeci de localități ale țării, urmând să schimbe în bine viața a mii de oameni”, a mai menționat șefa statului. 

Maia Sandu nu a uitat să le mulțumească locuitorilor din Holercani pentru că au contribuit și ei ca acest proiect să fie realizat. 

„Acesta este un exemplu de implicare comunitară foarte bun, pentru că toți copiii din Republica Moldova merită condiții mai bune de studii”, a conchis președinta Republicii Moldova.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Sandu spune că nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul. „Vom pune în aplicare celelalte planuri”

26 septembrie 2022, 12:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram