/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar Arestovici are o prognoză

economic

Guvernul a semnat contractul de prefezabilitate pentru construcția spitalului regional sud. Ar putea fi gata în 2023

23 septembrie 2022, ora 12:24
Distribuie:

Ministra Sănătății a declarat la ședința de Guvern, din 23 septembrie, care a avut loc în deplasare la Cahul, că proiectul de construcție a spitalului Cahul, va fi finanțat de Banca Europeană de Investiții în baza unui acord de împrumut. Ala Nemerenco a spus că ministerul a semnat acordul de finanțare pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru proiectul spitalului regional din Cahul și cel din Bălți, care constituie un grant nerambursabil, în mărime de 1,5 milioane de euro. 

„Studiul de prefezabilitate urmează să fie realizat cât mai repede.  Astfel încât studiul să fie gata în primul semestru al anului 2023, pentru a fi aprobat de bancă”, a spus Ala Nemerenco. 

De asemenea, anul viitor trebuie aprobate toate documentele, pentru ca la începutul anului 2024 să fie anunțat concursul pentru desemnarea companiei de construcții. 

„Perioada de construcție, am discutat cu experți din străinătate, dacă vin companii cu experiență, în cel mult 3 ani pot fi finalizate lucrările, iar spitalul poate fi dat în exploatare”, a spus ministra Sănătății.   

Nemerenco a mai spus că principala problemă rămâne identificarea terenului. Însă, potrivit ministrei, au fost deja identificate trei terenuri, fiind solicitată și opinia experților străini. Ministra Sănătății a mai spus că spitalul va fi dotat cu echipament modern și specialiști bine pregătiți. 

Ala Nemerenco a mai spus că până acum Ministerul a susținut din Cahul. În pandemie, dar și în criza refugiaților, spitalul a primit utilaje performante. Acum se desfășoară procedura de achiziție, cu suportul băncii de finanțare a Consiliului Europei, în urma căreia spitalul va primi echipament noi, inclusiv un laborator modern, o stație de producere a oxigenului medical, un tomograf.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Gazprom a limitat livrările de gaz către Republica Moldova pentru luna octombrie. Ce se întâmplă cu energia electrică

30 septembrie 2022, ora 20:08
Distribuie:

Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, din cele 8,06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5,7 milioane pe zi. 

„În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a precizat Spînu.

Totodată, Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom.

În ceea ce priovește livrările de energie electrică pentru luna octombrie, Energocom a semnat trei contracte de furnizarea a energiei electrice.

Pentru 67% a fost semnat contract cu Centrala de la Cuciurgan la preţul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.

Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 68,9 USD/MWh.

„În această perioadă nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate. Continuăm să economisim, să facem rezerve și să ne pregătim de iarnă”, a mai spus ministrul.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram