Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

economic

Guvernul examinează trei scenarii în cazul sistării gazelor naturale de către Rusia: Care sunt acestea

13 septembrie 2022, ora 12:11
Distribuie:

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat într-un interviu pentru Euronews că autoritățile de la Chișinău poartă în continuare negocieri cu conducerea Gazprom. Între timp, țara noastră și-ar putea suplimenta rezervele de gaze naturale, păcură și lemne din România.

„Suntem dependenți 100% de livrările de gaze naturale de la compania Gazprom și purtăm acum discuții destul de complicate despre livrările pe perioada rece a anului. Ne pregătim de orice scenariu, vedem ce se întâmplă în Europa”, a declarat Gavrilița. 

Șefa Executivului de la Chișinău a mai spus că deja au fost elaborate mai multe scenarii, în cazul în care gigantul rus va reduce sau va sista livrările de gaze către R. Moldova.

„Avem o hotărâre de Guvern prin care am luat măsuri pentru eficientizarea consumului și am prevăzut trei scenarii de reducere a cantităților de gaze naturale cu 30%, 50% și 100%”, a spus Gavrilița.

Prim-ministra a mai declarat că s-a decis creșterea rezervelor de păcură și cărbune, trecerea la furnizarea de agent termic pe păcură. În context, Natalia Gavrilița a amintit și de programul de asigurare a ofertei de lemne pentru populație.

Gavrilița a mai vorbit și despre subiectul mai delicat al datoriilor istorice ale R. Moldova față de Gazprom.

 „Avem un subiect mai dificil în relația contractuală cu Gazprom, ce ține de auditarea unor datorii istorice. Gazprom ne-a spus că data-limită este 1 octombrie. Noi nu putem audita aceste datorii până atunci și am solicitat amânarea până pe 31 mai 2023 și vom vedea cum negociem acest aspect”, a precizat șefa Cabinetului de Miniștri.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Regiunea transnistreană va primi gaz din România doar dacă va plăti. Sandu: „Partea dreaptă nu poate achita pentru ei”

12 septembrie 2022, 22:09

Gazprom nu vrea să extindă termenul de realizare a auditului după 1 octombrie. Spînu: „Nu am înțeles dacă ne vor deconecta gazul”

10 septembrie 2022, 12:09

12 instituții de stat, inclusiv Președinția și Parlamentul, renunță la gaz și trec la încălzirea centralizată

12 septembrie 2022, 09:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Sandu spune că nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul. „Vom pune în aplicare celelalte planuri”

26 septembrie 2022, ora 12:15
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu spune că în prezent, nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. În acest caz, autoritățile au un plan. 

„În cazul în care Gazprom nu nu își va îndeplini obligațiile contractuale, avem anumite rezerve pentru luna octombrie. Ulterior, vom pune în aplicare celelalte planuri, pe care le-am elaborat pentru un asemenea scenariu”, a subliniat președinta.

Șefa statului a dat asigurări că cetățenii vor avea sprijin și în această iarnă pentru achitarea facturilor.

 

Sandu vorbește despre tentative de destabilizare a situației în țară: „Am recomandat aplicarea sancțiunilor mai dure”

26 septembrie 2022, 11:09

Președinta, despre riscul ca Rusia să folosească arme nucleare: „Puțin probabil, dar nu imposibil”

26 septembrie 2022, 11:09

Moldovenii care luptă de partea Rusiei în războiul din Ucraina ar putea rămâne fără cetățenie. Sandu: „Există risc de mobilizare”

26 septembrie 2022, 10:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram