Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

economic

Guvernul va aloca din fondul de rezervă 800 de mii de euro pentru efectuarea auditului datoriilor Moldovagaz către Gazprom

15 septembrie 2022, ora 12:18
Distribuie:

Guvernul va aloca din fondul de rezervă 800 de mii de euro pentru achitarea serviciilor de efectuare a auditului al pretinsei datorii a companiei Moldovagaz către Gazprom și către S.R.L. „Factoring Finance” pentru livrările de gaze consumatorilor Republicii Moldova de pe malul drept al râului Nistru. Potrivit unui proiect de Hotărâre publicat de Agenția Proprietății Publice, instituția a fost delegată să achiziţioneze servicii de audit independent, prin utilizarea procedurii de negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. 

În acest sens a fost elaborat și aprobat un Caiet de sarcini, care stabilește obiectivul principal al auditului, anunțat de Agenția Proprietății Publice, în calitatea sa de acționar al S.A. „Moldovagaz”, care constă în elucidarea cu exactitate a constituirii datoriei S.A. „Moldovagaz” faţă de S.A.P. „Gazprom” şi S.R.L. „Factoring Finance”, pentru gazele naturale livrate consumatorilor de pe malul drept în perioada din 27 august 1991 şi până la 31 octombrie 2021, inclusiv:

 - Verificarea repartizării de către S.A. „Moldovagaz” (a predecesorilor săi) a plăților pentru consumul de gaze între consumatorii de pe malul drept și cel stâng; 

- Verificarea evaluării activelor transmise anterior către S.A.P. „Gazprom” ca decontare (parțială) a datoriilor pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept și, dacă este cazul, reevaluarea acestor active; 

- Verificarea faptului dacă plăţile anterioare au fost corect alocate pentru stingerea datoriilor pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept; 

- Verificarea legalităţii cesionării/lor creanţelor S.A.P. „Gazprom” către S.R.L. „Factoring Finance”. 

Potrivit proiectului, procedura de audit va fi efectuată de operatorul economic „Wikborg Rein Advokatfirma” A.S. împreună cu „Forensic Risk Alliance & Co. 

Suplimentar, caietul de sarcini prevede desfășurarea misiunii de audit în câteva etape, iar efectuarea plăților către entitățile de audit contractate se va realiza pe măsura muncii asumate și îndeplinirii fiecărei etape către data prevăzută.

TV8.md reamintește că statul va achita norvegienilor de la Wikborg Rein Advokatfirma AS și britanicilor de la Forensic Risk Alliance & Co, contractați să facă auditul financiar al datoriei Moldovagaz către Gazprom, peste 15 milioane de lei. Potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al Agenției Achiziții Publice, valoarea contractului semnat de Agenția Proprietății Publice (APP) și cele două companii străine este, mai exact, de 15.742.640,00 de lei.

Cele două companii se angajează să facă până în 30 ianuarie 2023 auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova. Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13.07.2022.

Agenția Proprietăți Publice (APP) a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie despre inițierea procedurii de achiziție a serviciilor de audit a datoriei Moldovagaz către Gazprom.

Pe 31 august, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a anunțat că a discutat cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller, și l-a informat că realizarea auditului până la 1 octombrie nu este posibilă și a reiterat necesitatea de a extinde termenul până la data de 31 martie 2023. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

APP a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar al datoriei Moldovagaz. Va fi efectuat de două companii străine

11 august 2022, 08:08

Gazprom nu vrea să extindă termenul de realizare a auditului după 1 octombrie. Spînu: „Nu am înțeles dacă ne vor deconecta gazul”

10 septembrie 2022, 12:09

Cât va achita statul celor două companii străine, contractate să facă auditul financiar al datoriei Moldovagaz către Gazprom

16 august 2022, 10:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Sandu spune că nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul. „Vom pune în aplicare celelalte planuri”

26 septembrie 2022, ora 12:15
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu spune că în prezent, nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. În acest caz, autoritățile au un plan. 

„În cazul în care Gazprom nu nu își va îndeplini obligațiile contractuale, avem anumite rezerve pentru luna octombrie. Ulterior, vom pune în aplicare celelalte planuri, pe care le-am elaborat pentru un asemenea scenariu”, a subliniat președinta.

Șefa statului a dat asigurări că cetățenii vor avea sprijin și în această iarnă pentru achitarea facturilor.

 

Sandu vorbește despre tentative de destabilizare a situației în țară: „Am recomandat aplicarea sancțiunilor mai dure”

26 septembrie 2022, 11:09

Președinta, despre riscul ca Rusia să folosească arme nucleare: „Puțin probabil, dar nu imposibil”

26 septembrie 2022, 11:09

Moldovenii care luptă de partea Rusiei în războiul din Ucraina ar putea rămâne fără cetățenie. Sandu: „Există risc de mobilizare”

26 septembrie 2022, 10:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram