Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

social

/VIDEO/ Invazie de insecte la Ialoveni! Situația îi îngrijorează pe localnici: "De unde s-au luat, nu pot să înțeleg "

13 septembrie 2022, ora 21:00
Distribuie:

Invazie de insecte necunoscute, în orașul Ialoveni. Mai mulți locuitori de aici se plâng de faptul că locuințele lor sunt invadate de niște insecte mici, de culoare neagră, care ar provoca mușcături, atât adulților cât și copiilor. Oamenii spun că fenomenul a fost observat încă la începutul verii și nu pare să fie unul trecător. Ba mai mult, aceste vietăți de origine necunoscută pot să rămână ascunse în haine și chiar în păr. La rândul lor, autoritățile declară că nu cunosc nimic despre acest fenomen, iar oamenii ar trebui să anunțe serviciile teritoriale, responsabile de dezinsecție.

Doamna Olga, de ceva timp, își începe diminețile și își încheie ziua de lucru, omorând insecte. Femeia spune că a luptat toată vara cu acești oaspeți nepoftiți, care uneori, n-o lasă să doarmă nici noaptea. Și asta nu e singura problemă. De exemplu, atunci când spală hainele și lenjeria de pat, aceste insecte rămân agățate chiar și după ce stofa se usucă. Se observă, în special, pe hainele deschise la culoare.

„Gata, am omorât-o... insectele rămân jos, la podea, apoi mor. Vedeți, același lucru, eu aseară le-am omorât și aruncat jos”.

„Chiar și după ce lenjeria de pat se usucă, ei oricum stau agățați de ea. Toată lenjeria pe care o spăl, pe toată o scutur. Abia atunci eu cad”.

Proveniența insectelor rămâne necunoscută. Nimeni nu știe de unde și cum au apărut, însă, situația îi îngrijorează din ce în ce mai mult pe locuitorii din Ialoveni:

„Sunt niște insecte pe care eu nu le-am mai văzut până acuma. Sunt foarte mici, negre, cu puncte albe, ciudate, nu le-am mai văzut. E o specie nouă, ceva, nu știu ce să vă spun, ceva care nu a mai fost”.

„Eu atât de mult m-am mirat, pentru că niciodată nu a mai fost așa ceva, iar acum, sunt atât de mici și credeam că nu mușcă, dar mușcă. Când era cald nu mă puteam învăli cu plapuma, aceste insecte mici mă încurcau. De unde s-au luat și ce sunt, nu pot să înțeleg”. 

„Când erau nepoțeii la mine, era strașnic. Chiar dacă puneam plasă, oricum nu ajuta nimic. Dacă trebuia să dăm cu spray special, dar cu copii mici nu poți să dai”.

Și ceilalți locuitori pe care i-am întâlnit ne-au povestit că se confruntă cu această problemă. Insectele, chiar dacă-s de dimensiuni foarte mici, dau mari bătăi de cap oamenilor. În fiecare seară, înainte de culcare, pentru a se proteja de înțepătura lor, sunt nevoiți să aplice pe piele un unguent special.

„- Podu-i negru, dar de la ce, nu știu. De la care copaci se i-au, de la ce fructe se i-au, n-am idee.
 - Și ce fac ele?
 - Pișcă am înțeles...
 - Pișcă, mușcă chiar. Îți rămâne așa, parcă roșu, pete pe trup”.

Am încercat să aflăm mai multe despre aceste insecte, însă cei de la Comisia raională Extraordinară de Sănătate Publică Ialoveni ne-au spus că nu cunosc detalii și ne-au redirecționat către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Nici aici nu am găsit răspuns, deoarece, ni s-a spus că, pentru a se clarifica despre ce insecte este vorba, este nevoie de timp. Totuși, primul pas pentru rezolvarea problemei, este ca locuitorii din Ialoveni să depună o cerere la subdiviziunea teritorială responsabilă, care va examina situația și va stabili originea insectei misterioase.

„Fiecare cetățean al Republicii Moldova poate să se adreseze subdiviziunii teritoriale din raza de activitate a raionului, pentru ca inspectorul să se deplaseze, să vadă simptomele și să ia anumite decizii. Eu acuma nu vă pot spune absolut nimic”, a declarat șefa Direcției Protecția și Sănătatea Plantelor, Svetlana Lungu.

Prin urmare, nu se știe, când se va clarifica originea insectelor și cât de inofensivă este mușcătura pe care o lasă pe corp. Între timp, deja din experiență proprie, oamenii transmit din gură în gură că singura modalitate de a scăpa de ele este să-și scuture bine hainele și părul, înainte de a intra în casă.

Replici acide în Parlament! Grosu către Ulanov: „Vă înțeleg durerea, dar haideți pârjoalele aparte și insectele aparte”

02 iunie 2022, 11:06

/FOTO/ Fleaș și șefa DGETS Buiucani, sancționați pentru că copiii grădiniței 157 au primit la dejun hrișcă cu insecte

17 noiembrie 2017, 13:11

Copii unei grădinițe din Capitală au primit la dejun mâncare cu insecte. Directoarea instituției, sancționată

15 noiembrie 2017, 16:11

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Start audierilor pentru un fotoliu la CSM: Cine sunt primii candidați și când vor fi intervievați

05 octombrie 2022, ora 11:52
Distribuie:

A fost stabilită data când vor avea loc primele audieri pentru un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Prin urmare, primii trei candidați la funcția de membru în CSM vor fi audiați public pe data de șapte octombrie, începând cu ora 10:00.

„Din motive de sănătate publică, admiterea reprezentanților mass-media și a publicului la audieri va fi limitată la 20 de persoane, iar lista participanților va fi stabilită în funcție de succesiunea notificărilor primite de Secretariat și luând în considerare interesul public”, informează Comisia Pre-Vetting.

Primii trei candidați sunt: Livia Mitrofan, Maria Frunze și Ioana Chironeț.

Livia Mitrofan: Potrivit magistrat.md, pe 31 martie 2016 a absolvit cursurile de formare inițială a candidaților la funcția de judecător, obținând media generală 9,51. Tot în acest an a lucrat în calitate de asistent judiciar al grefei Curţii Supreme de Justiţie. 

Pe 2 mai 2017 Consiliul Superior al Magistraturii a propus Preşedintelui Republicii Moldova numirea acesteia în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, pe un termen de 5 ani. Ulterior, pe 30 iunie 2017, a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău pe un termen de cinci ani.

Maria Frunze:  A absolvit cursurile de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător obţinînd media generală (nota) 9,75. A activat în calitate de asistent judiciar la Curtea de Apel Chișinău, ulterior a fost transferată în funcţie de asistent judiciar în cadrul aceleaşi instanţe. În anul 2017 a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, pe un termen de cinci ani

Chironeț Ioana: A absolvit  Institutul Naţional al Justiţiei. În anul 2018 a fost numită șef adjunct al Direcției documentare și analiza statisticii judiciare, Departamentul de administrare judecătorească de pe lângă Ministerul Justiției, ulterior a activat în calitate de șefă a secretariatului CSM.

În anul 2015 a fost numită  în funcţia de judecător la Judecătoria Ciocana, mun. Chişinău, pe un termen de 5 ani. În iulie 2020, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus Președintelui Republicii Moldova numirea judecătoarei de la Judecătoria Chișinău, în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă, iar pe 12 august 2020, prin decretul președintelui a fost numită în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.

În urma audierilor, Comisia își va anunța concluziile. Dacă averile celor 24 nu sunt justificate de venituri obținute legal, sau dacă aceștia au legături apropiate cu persoane din sistemul de justiție, vor fi descalificați și nu vor putea deveni membri ai CSM.

Până acum, trei candidați nu au promovat concursul pentru un loc în CSM. Printre acestea se numărăr și judecătoarea de la Strășeni, Iana Talmaci, care s-a retras din concurs

Anterior, magistratul Gheorghe Bălan nu a depus în termen declarația de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani. Motivele invocate de judecător au fost „volumul excesiv de muncă”.

A urmat judecătorul Dumitru Pușca, care la fel s-a retras din concurs.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Comisia Pre-Vetting: Judecătoarea Iana Talmaci nu a promovat concursul de evaluare a integrității

27 septembrie 2022, 11:09

Un alt pretendent, la un fotoliu în CSM, nu a trecut de pre-vetting: Cine este acesta și de ce nu a promovat concursul

16 septembrie 2022, 22:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram