Război în Ucraina, ziua 225: Bombardamente devastatoare la Zaporojie. Zelenski anunță noi localităţi eliberate

externe

Joe Biden, în drum spre Londra pentru a asista la funeraliile reginei Elisabeta a II-a

17 septembrie 2022, ora 19:01
Distribuie:

Preşedintele american Joe Biden a plecat spre Londra pentru a asista la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, relatează AFP. Aceste funeralii de stat, primele de la moartea lui Winston Churchill în 1965, vor avea loc luni, 19 septembrie, la Abaţia Westminster la 10:00 GMT cu participarea a 2.000 de invitaţi, între care mai multe sute de lideri din lumea întreagă, scrie Agerpres.

Preşedintele SUA va aduce un prim omagiu reginei Elisabeta a II-a duminică, înainte de a participa la o recepţie organizată de regele Charles al III-lea în cursul serii, a informat executivul american.

Primele funeralii naţionale din Regatul Unit după peste 50 de ani vor avea loc luni în prezenţa Ursulei von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, împăratului Japoniei, Naruhito, a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a multor alţi lideri. Liderii Rusiei, Afganistanului, Myanmar, Siriei şi Coreei de Nord nu au fost invitaţi.

Milioane de persoane vor urmări evenimentul din faţa televizoarelor în această zi îndoliată în Regatul Unit.

Joe Biden a avut o convorbire telefonică miercuri cu regele Charles al III-lea şi şi-a exprimat "dorinţa de a continua o relaţie strânsă" cu noul suveran. Preşedintele SUA va discuta, de altfel, şi cu premierul britanic Liz Truss miercuri în marja Adunării Generale a ONU la New York.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Omagiu în numele cetățenilor Republicii Moldova! Președinta Maia Sandu va participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

16 septembrie 2022, 14:09

Liderii mai multor state vor participa la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a: Cine sunt ei și cine a rămas fără invitație

13 septembrie 2022, 18:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

/FOTO/ Un etnic român din Cernăuți, ucis pe front: Era lunetist în forțele armate ale Ucrainei

06 octombrie 2022, ora 13:25
Distribuie:

Un lunetist etnic român din Ucraina a murit pe front în luptele cu armata rusă. Acesta ar fi fost născut în satul Kupka din regiunea Cernăuți, la granița cu România, notează Libertatea.

„Astăzi, comunitatea noastră a primit o veste tristă. În timp ce era de serviciu lângă așezarea Nove, districtul Kramatorsk, regiunea Donețk, viața conaționalului nostru, soldat, lunetistul Arcadie Ivanovici Farcaș, născut în 14 noiembrie 1987, locuitor al satului a lui Kupka, a fost întreruptă”. Acest lucru a fost raportat pe pagina de Facebook a consiliului satului Suceveni.

Eroul a murit apărând integritatea teritorială a Ucrainei. „Arcadie și-a dat viața apărând pământul nostru natal.” 

Zeci de mesaje de condoleanțe însoțesc postarea și majoritatea dintre ele sunt în limba română. Cei mai mulți dintre cei care au scris îl cunoșteau pe Arcadie, iar o femeie apropiată de familia acestuia a explicat: „Era nepotul Zenoviei”. 

Kupka e un sat cu puțin peste 2.600 de locuitori, 97% dintre ei fiind etnici români. Satul e la câțiva kilometri de granița cu România, în regiunea Cernăuți, pe valea Siretului.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Mărturiile unui soldat rus, care a supraviețuit luptelor cu ucrainenii: „Lunetiștii aveau puști din 1939. Echipamentul era slab”

05 octombrie 2022, 08:10

Lunetistul Wali, o „legendă” a armatei mondiale, a revenit în Ucraina ca să lupte contra rușilor: Câți soldați poate ucide pe zi

19 septembrie 2022, 22:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram