Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

externe

Liderii mai multor state vor participa la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a: Cine sunt ei și cine a rămas fără invitație

13 septembrie 2022, ora 18:41
Distribuie:

Președintele american Joe Biden, împăratul japonez Naruhito, președintele francez Emanuel Macron, liderii UE și capete încoronate din mai multe state europene se numără printre invitații la înmormântarea de stat a Reginei Elisabeta a II-a, pe 19 septembrie, potrivit agenției Reuters și revistei Vanity Fair. Lista nu este definitivă, fiind adăugate noi nume, pe măsură ce apar confirmări oficiale. The Guardian estimează la 500 numărul demnitarilor care vor asista la slujba de înmormântare, potrivit Libertatea.

Marți, 13 septembrie, au confirmat prezența la înmormântare și președintele Klaus Iohannis, dar și Margareta, custodele coroanei regale a României, alături de Principele Consort Radu. 

Președintele american Joe Biden a anunțat că va participa și a oferit cuvinte frumoase despre fostul monarh. „Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o epocă. Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezență constantă și o sursă de confort și mândrie pentru generații de britanici, inclusiv mulți care nu și-au cunoscut niciodată țara fără ea.” 

Un semn de întrebare a existat în privința participării fostului președinte Donald Trump, dar Casa Albă a transmis luni că invitația primită îi vizează doar pe Joe și Jill Biden, iar SUA nu va putea participa cu o delegație în care să fie invitați și foști președinți. 

Pe lista de înalți demnitari invitați se mai numără noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, și liderul partidului laburist britanic Keir Starmer, dar la înmormântarea Reginei sunt așteptați să participe și președintele francez Emmanuel Macron, prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, împăratul Japoniei, Naruhito, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Pe lângă întreaga familia regală britanică, își vor face apariția și membri ai familiilor regale din Spania, Belgia, Norvegia, Danemarca, Suedia și Olanda.

Vladimir Putin e liderul mondial a cărui absență nu a fost pusă niciodată la îndoială, în condițiile în care Rusia se află de aproape șapte luni în război în Ucraina. Nici Belarusul și nici Myanmarul nu au primit invitații.

De altfel, Kremlinul a comunicat public că Vladimir Putin nu va participa dinainte ca invitațiile să fie trimise de către Familia Regală britanică. „Chestiunea deplasării lui Putin la funeraliile reginei Elisabeta a II-a nu este luată în considerare. Pentru a decide cine va reprezenta Rusia, trebuie să așteptăm anunțarea protocolului ceremoniei”, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția rusă de stat RIA Novosti. 

Politico relatează că nu există încă nicio confirmare dacă președintele chinez Xi Jinping a primit invitație. Protocolul oficial prevede că invitațiile vor fi oferite șefului statului din fiecare țară și soțului sau soției acestuia. 

Potrivit unei liste făcute de Reuters pe baza confirmării publice, la ceremonie vor fi prezenți președinții din SUA, Austria, Lituania, Sri Lanka, Germania, Coreea de Sud, Brazilia, Polonia, Italia, Letonia, Trinidad-Tobago, Finlanda, Ungaria, Irlanda.

De asemenea, au mai confirmat prezența premierii din Noua Zeelandă, Australia, Canada, Palestina și Irlanda. Lista este una preliminară, urmând a fi actualizată pe măsură ce fiecare șef de stat sau guvern confirmă public. 

Funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, care a murit la 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, vor avea loc luni, 19 septembrie, la ora locală 11.00 (13.00, ora României), la Westminster Abbey din Londra. 

Biserica istorică, cu o capacitate de 2.000 de persoane, a găzduit și căsătoria Reginei Elisabeta cu Prințul Philip în 1947, dar și toate încoronările britanice după 1066, cu excepția a două. 

În dimineața înmormântării, sicriul reginei va fi purtat într-o procesiune la Westminster Abbey de la Westminster Hall, unde publicul va avea la dispoziție câteva ore pentru a-și prezenta omagiile. 

După slujba de înmormântare, care va ține o oră, o mare procesiune ceremonială va însoți sicriul până la Hyde Park. Sicriul va călători apoi la 20 de mile (32 de km) vest de centrul Londrei, până la Castelul Windsor. După o slujbă oficiată la Capela St. George din Windsor, sicriul va fi coborât în bolta regală de pe terenul castelului, alături de cel al Prințului Philip, care a murit în aprilie 2021.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Când va avea loc înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Funeraliile de stat vor avea loc la Westminster Abbey

09 septembrie 2022, 11:09

Fără avioane private la funeraliile reginei Elisabeta a II-a: Demnitarii străini, impuși să meargă la ceremonie cu autocarul

12 septembrie 2022, 08:09

Viața celui mai longeviv monarh al Marii Britanii: Cine a fost Regina Elisabeta a II-a și prin ce s-a remarcat

09 septembrie 2022, 06:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

Kremlinul, despre menținerea unor contacte „sporadice” cu SUA: „Sunt canale de dialog ce permit schimbul mesajelor de urgență”

26 septembrie 2022, ora 17:04
Distribuie:

Kremlinul a anunţat că are contacte „sporadice” cu SUA în chestiuni legate de armele nucleare, la câteva zile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nu joacă la cacialma în privinţa disponibilităţii sale de a utiliza astfel de arme dacă Rusia îşi va simţi integritatea teritorială ameninţată, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că cele două părţi au menţinut un canal deschis limitat de dialog pentru a permite „schimbul urgent de mesaje” între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii.

„Există canale de dialog la nivelul adecvat, dar sunt de o natură foarte sporadică. Cel puţin ele permit schimbul unor mesaje de urgenţă despre poziţia fiecăruia”, a declarat Pekosv pentru jurnalişti.

Putin a spus săptămâna trecută că Moscova ar fi pregătită să folosească arme nucleare "pentru a proteja Rusia şi poporul nostru", în contextul în care a anunţat o mobilizare parţială care ameninţă să escaladeze semnificativ conflictul de şapte luni din Ucraina.

SUA au avertizat Moscova duminică privind „consecinţe catastrofale” dacă utilizează arme nucleare în Ucraina.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că SUA vor „răspunde decisiv” dacă Rusia utilizează astfel de arme împotriva statului vecin.

El nu a furnizat mai multe amănunte, dar a precizat că Washingtonul a transmis în privat Moscovei „foarte clar exact ce ar însemna acest lucru”. Dmitri Peskov a refuzat să comenteze când a fost întrebat dacă SUA au transmis Rusia ce vor să spună prin „consecinţe catastrofale”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

26 septembrie 2022, 16:09

Președinta, despre riscul ca Rusia să folosească arme nucleare: „Puțin probabil, dar nu imposibil”

26 septembrie 2022, 11:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram