Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

politic

Litvinenco, către Șor: „Nu mor caii când vor câinii”. Ce crede ministrul Justiției despre protestele din ultima perioadă

20 septembrie 2022, ora 07:45
Distribuie:

Protestele organizate de Partidul „Șor” sunt finanțate din „bani murdari”, iar prin acestea, Ilan Șor ar intenționa „să destabilizeze situația”. O spune ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia Șor va reuși doar ca „într-un final, legea să triumfe”.

„Lucrurile cred că sunt foarte clare. Șor este disperat, îi fuge pământul de sub picioare. Toată lumea știe cine este Șor. Acum, aruncă practic banii pe care i-a furat de la cetățeni pentru a încerca să destabilizeze situația, pentru a scăpa de justiție. Banii cu care se finanțează aceste proteste sunt bani murdari”, a declarat ministrul, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV.

Totuși, oamenii care vin la proteste nu pot fi judecați, fiindcă au ajuns în pragul sărăciei, susține Litvinenco.

„Din păcate, oamenii care vin, au ajuns la pragul sărăciei din cauza unor astfel de personaje care au furat de-a lungul timpului bugetul Republicii Moldova de la cetățeni și acum aruncă acești bani către oameni. Noi nu avem o problemă cu oamenii, îi înțelegem, noi avem o problemă cu fugarii”, a subliniat ministrul Justiției. 

Litvinenco mai spune că Șor nu va putea să destabilizeze situația.

„Dar Șor trebuie să înțeleagă că doleanțele lui sunt iluzorii, lui nu îi va reuși nimic, nu-i va reuși destabilizarea. Ceea ce va obține el e doar ca legea, într-un final, să triumfe. Dacă vina lui va fi dovedită în mod corespunzător, în instanța judecătorească, indiferent ce ar face, el va fi condamnat și averea va fi confiscată”, a menționat ministrul.

„Apropo, lui Șor vreau să-i transmit o zicală românească pe care sunt sigur că o știe: Nu mor caii când vor câinii. Faptul că el încearcă să destabilizeze, dincolo de proteste, încercările lui de destabilizare sunt un atentat la securitatea statului și a cetățenilor. Din punct de vedere juridic, ar trebui să știe că răspunderea pentru astfel de acțiune este chiar mai mare decât răspunderea pentru furturile pe care le-a comis: furtul miliardului și tot așa mai departe”, a punctat Sergiu Litvinenco.

TV8.md reamintește că pe 18 septembrie, mai mulți oameni au venit la protestul organizat de Partidul „Șor” și au instalat corturi în fața Parlamentului. 

La protest au fost prezenți reprezentanții Partidului „Șor”, simpatizanți, deputați primari și mai mulți consilieri din diferite colțuri ale țării. Unul dintre liderii protestului, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a anunțat că protestele pașnice vor continua până când PAS nu va pleca de la putere.

Oamenii au protestat față de scumpirile din țară, față de crizele care nu mai contenesc și față de inacțiunile guvernării. 

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a apărut doar online, comunicând cu oamenii prin intermediul unui televizor care a fost adus în fața protestatarilor și a declarat că proteste similare vor fi organizate în fiecare duminică.

Mulțimea s-a deplasat în coloane din mai multe regiuni ale Chișinăului, blocând bulevardul Ștefan cel Mare.

Reprezentanții Guvernului și Președinției susțin că într-un stat democrat, fiecare om este liber să iasă să protesteze.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/FOTO/ Susținătorii PP Șor au înnoptat în corturi! Au instalat circa 120 în fața Președinției și Parlamentului

19 septembrie 2022, 11:09

/FOTO VIDEO/ Protestatarii au instalat corturi în fața Parlamentului: „Vom rămâne până când actuala guvernare nu-și va da demisia”

18 septembrie 2022, 16:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Platforma DA cere demisia lui Spînu! Reacția ministerului: „Decât să aruncăm cu pietre în fiecare, să contribuim cu toții”

05 octombrie 2022, ora 13:31
Distribuie:

Partidului Platforma Demnitate și Adevăr cere demisia ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, în care au luat cuvânt mai mulți reprezentanți ai formațiunii. Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, susține că au fost comise greșeli lamentabile în gestiunea sectorului energetic și cere ca prim-ministra să înceapă procedurile de destituire din funcție a lui Andrei Spînu, odată ce „nu mai există loc unde nu a fost spusă o critică de modul în care a activat acest minister”.

„Sunt multe probleme și provocări pentru orice guvernare, în același timp constatăm anumite greșeli lamentabile în gestiunea sectorului energetic și nu vorbim doar la persoana lui Spînu, care este direct implicat în responsabilitatea domeniului respectiv, dar constatăm pe tot parcursul anului, începând din august 2021. Totul a început de la o echipă de negociatori, care nu a făcut față la capitolul profesionalism în negocierile directe cu Rusia. A doua problemă sunt însăși în prevederile contractuale și acordurile adiționale la acest contract, care la momentul de față ne fac foarte multe bătăi de cap”, a declarat Plîngău. 

Aici, președintele platformei DA s-a referit la 3 aspecte: 

„ - În primul rând vorbim despre plata în avans, este o prevedere care exista și în contractele anterioare, dar care în momentul de față este aplicată de către partea rusă atunci când vedem în fiecare lună acest șantaj - că Moldova să plătească în avans și de fiecare dată Guvernul scoate banii din bugetul public național pentru a ajutat Moldovagaz și mai puțin se ocupă de cum cetățenii fac față la prețurile exorbitante la energie. 

  - Al doilea aspect: Organizarea sau implementarea acestui audit vestit. În fiecare lună auzim justificări din partea Guvernului, în speță din partea ministrului responsabil, că peste o lună va fi audit, asta în condițiile că a trecut un an și nu vedem acest audit ... Vedem o gestiune foarte defectuoasă în speță față de angajamentele care și le-au asumat echipa de angajatori care au plecat in Rusia.

  - Și nu în ultimul rând, un aspect important ține de o prevedere contractuală care a fost foarte dur criticată de experții din domeniul energetic și economic, legată de regiunea transnistreană. Inclusiv contractele care au fost semnate anterior de alte guvernări prevedea o potențială datorie care venea pe umerii Moldovagaz și niciodată nu era recunoscută de Guvern. Este vorba de datoriile acumulate de agenții economici sau cetățenii care trăiesc în stânga Nistrului. Această prevedere a fost păstrată în actualul contract, inclusiv, obiecția principală este - de ce a fost lăsată această prevedere ori putem să ne trezim cu riscuri similare cu cele de plată în avans. Dacă până în prezent, autoritățile ruse nu solicitau de la  Moldovagaz să achite în avans gazul procurat așa cum îl solicită acum, la fel Federația Rusă poate solicita să fie achitate aceste datorii”, a precizat Dinu Plîngău.

Totodată, președintele Platformei DA susține că au fost multe soluții pentru a nu pleca capul în situația de față. 

„Dacă de fiecare dată ne plângem că Gazprom nu este un partener credibil, cel puțin Moldova trebuia să arate un partener credibil pentru potențialii parteneri din Occident. Nu a fost ajustat cadrul normativ la timp, astfel astăzi, când trecem la o formulă nouă de calcul la procurarea gazului, să nu plătim un preț exagerat, mai ales că ne așteaptă sezonul rece și nu toți vor putea face față facturilor”.

Contactată de echipa TV8.md, consiliera ministrului Andrei Spînu, Alina Merlici, a sugerat ca cei care vor să ajute, să vină direct cu recomandări către ministrul Andrei Spînu.

„Dacă ei vor să ajute țara aceasta, atunci haideți să contribuim cu toții și lasă să vină cu recomandări, care ar vrea ca Andrei Spînu să le implementeze, și atunci ar fi mai corect decât să aruncăm cu pietre în fiecare, haideți să fim mai maturi. Dacă se cred foarte profesioniști în domeniul acesta, lasă să vină cu recomandări. Noi am luat toate măsurile necesare, astfel încât să nu avem impedimente pe perioada de iarnă”, ne-a comunicat Alina Merlici.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram