Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

social

Litvinenco, mesaj de la Forumul RJCC: „Reforma Justiției nu se face peste noapte. E nevoie de răbdare”

15 septembrie 2022, ora 17:22
Distribuie:

Sergiu Litvinenco a participat la cea de-a patra ediție a Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției 2022”. Ministrul Justiției a venit cu un mesaj pe pagina de Facebook, în care a precizat că s-a simțit onorat să participe la panelul de discuții despre integrarea europeană și cei nouă pași pe care trebuie să-i întreprindă Republica Moldova pentru aderarea la UE, șase dintre care țin nemijlocit de sistemul de justiție.

„În mod special, m-am referit la două aspecte importante pentru parcursul european al țării noastre:

1) Combaterea corupției. UE vrea să vadă, așa cum vrem și noi, investigații credibile și ajunse la o finalitate, cu hoții la închisoare și averilor lor confiscate. Nu peste patru ani, dar în timp rezonabil. Și în acest sens, am vorbit despre modificări legislative promovate de Ministerul Justiției, pentru deblocarea anumitor procese: modificarea cadrului infraconstituțional pentru a fortifica o independență reală a judecătorilor și procurorilor; legea care permite condamnarea în lipsă (deja avem două dosare inițiate de Procuratura Anticorupție urmare aplicării acestei legi); lucrăm la modificarea Codului penal, Codului contravențional, Codului de procedură penală, la proiectul privind măsurile speciale de investigație ș.a.

2) Instituții de drept funcționale și integre. Am considerat necesar să explic etapele reformării sistemului de justiție, începând cu reforma pre-vetting (verificarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM, CSP și colegiile acestora), care este în desfășurare, iar până la sfârșitul acestui an ar trebui să avem un nou CSM, și continuând cu reforma Curții Supreme de Justiției – proiectul de lege a fost definitivat și urmează să fie expediat Comisiei de la Veneția pentru expertizare. Având o nouă componență a CSM și CSJ, în care se vor regăsi doar judecători cinstiți și integri, va fi mult mai ușor să continuăm și finalizăm evaluarea judecătorilor și procurorilor. Este important ca până la final de mandat să avem un sistem reformat și curățat”, a scris Litvinenco pe pagina de Facebook.

Sergiu Litvinenco a mai precizat că țara își dorește ca schimbările să se întâmple mai repede și în răstimpul acesta în care avem voința politică puternică. 

„Dar cu toții înțelegem că reforma justiției nu se face peste noapte. Este nevoie de puțină răbdare, pentru că nu viteza cu care se realizează reformele este importantă, ci calitatea acestora, pentru că ne dorim rezultate care să reziste în timp, indiferent de cine va veni la guvernare” a conchis ministrul Justiției.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Cine sunt cei 30 de profesori care s-au învrednicit cu distincții de stat: Președinta a semna un decret în acest sens

Foto simbol: președinte.md
05 octombrie 2022, ora 15:16
Distribuie:

Cu prilejul Zilei Profesorului, marcată anual pe cinci octombrie, președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit distincții de stat pentru 30 de cadre didactice din toată țara. Potrivit decretului, 30 de dascăli s-au învrednici cu „Ordinul de Onoare”, pentru munca depusă în domeniul învățământului, corectitudine și profesionalism.

Pentru implementarea politicilor educaționale și pentru merite deosebite în educarea tinerei generații.

Decret Maia Sandu by Nadia on Scribd

„Ne exprimăm, și pe această cale, recunoștința și aprecierea noastră. La mulți ani, dragi profesori”, a încheiat șefa statului mesajul adresat de Ziua Profesorului.

Astăzi, în Republica Moldova este marcată Ziua profesorului și Ziua mondială a educației. Desemnată de UNESCO în 1994, aceasta este marcată anual pe data de 5 octombrie.

Cu această ocazie, Parlamentul Republicii Moldova a public lista celor 31 de parlamentari care au studii pedagogice sau experiență didactică. Șapte dintre deputați au studii în domeniul istoriei, șase sunt licențiați în filologie, iar alți trei au chiar studii în pedagogiei. Câțiva deputați se pot mândri și cu stagiu de profesor sau titlul de doctor în științe.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Mesajul președintei de Ziua Profesorului: „Mulțumesc tuturor dascălilor care cultivă excelență prin propriul exemplu”

05 octombrie 2022, 12:10

Cine sunt cei 31 de deputați care au studii pedagogice sau experiență didactică: Spicherul este profesor de istorie

05 octombrie 2022, 10:10

Ziua Profesorului în Moldova! Ministrul Topală, mesaj de felicitare: „Vă mulțumesc că transmiteți lumina vie a valorilor”

05 octombrie 2022, 10:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram