Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

externe

„M-au torturat 12 zile. Mi-au rupt mâna, mi-au înfipt ace sub piele”. Mărturia unui bătrân din Izium despre torturile rușilor

Foto: DIGI24
21 septembrie 2022, ora 10:07
Distribuie:

Recucerirea de către armata ucraineană a teritoriilor sale scoate la suprafață teroarea și toruturile, la care au fost supuși oamenii în localitățile aflate sub ocupația invadatorilor ruși. Ocupanții aveau o cruzime de nedescris și un arsenal întreg de forme de abuz pentru prizonierii lor, scrie DIGI24, cu referire la BBC. 

În Izium, recent eliberat de sub ocupația rusă, pereții tremură și acum de durere și suferință, spun localnicii. Mihail Ivanovici, în vârstă de 67 de ani, spune că a trecut prin aproape toată lista de forme de tortură ale invadatorilor. Acum el este internat în spitalul principal din oraș. Bărbatul povestește cu vocea tremurândă despre abuzurile la care a fost supus – a fost electrocutat, bătut, i s-au rupt oase și i s-au înfipt ace pe sub piele. Are mâna stângă bandajată, dovadă a torturii. 

„M-au torturat timp de 12 zile. M-au bătut peste tot. Mi-au rupt mâna. Un rus mă ținea de ea, iar un altul m-a lovit cu o țeavă. M-au bătut până n-am mai simțit nimic. Mi-au curentat degetele până ce s-a ars pielea”, povestește pensionarul. 

Militarii ruși nu s-au oprit aici, spune bătrânul. Ei i-au înfipt ace în spate, în regiunea umerilor. 

„M-au luat de acolo pe jumătate mort când forțele noastre au eliberat locul ăsta”, a spus bătrânul. 

Bărbatul a fost ținut prizonier de ruși împreună cu alți ucraineni suspectați de sabotaj împotriva armatei ruse. Prizonierilor le erau acoperite fețele și erau puși să stea înghesuiți în celule. 

„Toți cei care erau cu mine au fost torturați . Uneori luau pe cineva din celulă și de două sau de trei ori pe zi. La un moment dat cred că pe unul dintre noi l-au scos din celulă mort”, mărturisește Mihail Ivanovici. 

Rușii și-au torturat cu sălbăticie prizonierii în fosta secție de poliție din Izium. La intrare, clădirea este în haos – lipsesc uși, iar ferestrele au fost distruse de suflul exploziilor. 

Maxim, jurnalist de profesie, spune că a fost și el închis în aceleași celule.

 „Atașează electrozi pe care apoi îi conectează la curent și începi să tremuri. Am căzut de pe scaun pentru că durerea era prea intensă. Era întuneric beznă. Ne torturau în întuneric total. Ei purtau căști cu lămpi atașate. I-am întrebat pe colegii de celulă cât timp am fost absent și mi-au spus că 40 de minute. Cred că pur și simplu leșini după 15-20 de minute”, descrie Maxim clipele de groază prin care a trecut. 

Ucrainenii spun că tortura era o practică sistematică, aplicată de militarii ruși în localitățile ocupate.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

Kremlinul, despre menținerea unor contacte „sporadice” cu SUA: „Sunt canale de dialog ce permit schimbul mesajelor de urgență”

26 septembrie 2022, ora 17:04
Distribuie:

Kremlinul a anunţat că are contacte „sporadice” cu SUA în chestiuni legate de armele nucleare, la câteva zile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nu joacă la cacialma în privinţa disponibilităţii sale de a utiliza astfel de arme dacă Rusia îşi va simţi integritatea teritorială ameninţată, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că cele două părţi au menţinut un canal deschis limitat de dialog pentru a permite „schimbul urgent de mesaje” între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii.

„Există canale de dialog la nivelul adecvat, dar sunt de o natură foarte sporadică. Cel puţin ele permit schimbul unor mesaje de urgenţă despre poziţia fiecăruia”, a declarat Pekosv pentru jurnalişti.

Putin a spus săptămâna trecută că Moscova ar fi pregătită să folosească arme nucleare "pentru a proteja Rusia şi poporul nostru", în contextul în care a anunţat o mobilizare parţială care ameninţă să escaladeze semnificativ conflictul de şapte luni din Ucraina.

SUA au avertizat Moscova duminică privind „consecinţe catastrofale” dacă utilizează arme nucleare în Ucraina.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că SUA vor „răspunde decisiv” dacă Rusia utilizează astfel de arme împotriva statului vecin.

El nu a furnizat mai multe amănunte, dar a precizat că Washingtonul a transmis în privat Moscovei „foarte clar exact ce ar însemna acest lucru”. Dmitri Peskov a refuzat să comenteze când a fost întrebat dacă SUA au transmis Rusia ce vor să spună prin „consecinţe catastrofale”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

26 septembrie 2022, 16:09

Președinta, despre riscul ca Rusia să folosească arme nucleare: „Puțin probabil, dar nu imposibil”

26 septembrie 2022, 11:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram