Război în Ucraina, ziua 225: Explozii auzite la Kiev. Zelenski anunță noi succese, iar Putin ar pregăti demisia lui Șoigu

social

Mai multe contestații, pe agenda Consiliului Superior al Procurorilor, respinse. Un acuzator a fost reunoscut vinovat

22 septembrie 2022, ora 13:08
Distribuie:

Consiliul Superior al Procurorilor a respins în ședința de joi, 22 septembrie, mai multe contestații împotriva deciziilor Colegiului de disciplină și etică. Membrii CSP au menținut hotărârile de sancționare pe numele a doi acuzatori, care ar fi luat decizii ilegale și și-ar fi îndeplinit neprofesionist obligațiunile de serviciu. Alți trei acuzatori de stat au fost scutiți de pedeapsă.  

Una dintre contestații a fost depusă de Vasile Moldovan împotriva deciziei Colegiului de disciplină și etică. Moldovan a cerut tragerea la răspundere a procurorilor Tatiana Vrâncean, Aurel Postică și Sergiu Mocanu. CSP a respins contestația cu privire la aplicarea unor sancțiuni în privința celor trei acuzatori și a menținut hotărârea Colegiului de Disciplină și Etică.

O altă contestație a fost depusă de procurorul Dmitri Ianac de la Procuratura din Găgăuzia. Acuzatorul a contestat hotărârea în privința sa, luată de Colegiul de disciplină și etică. Colegiul, examinând o sesizare în care s-a invocat faptul că procurorul Dmitri Ianac ar fi admis pornirea ilegală a urmăririi penale și a calificat incorect fapta inculpatului drept concurs ideal de infracțiuni, a decis că procurorul și-a îndeplinit necorespunzător obligațiunile de serviciu. După deliberări în ședință închisă, Consiliul Superior al Procurorilor a menținut decizia Colegiului de disciplină și etică și a respins contestația procurorului. 

Și procurora Ludmila Bratan a contestat la CSP decizia Colegiului de disciplină și etică, care a constatat că acuzatoarea ar fi admis un șir de abateri de la legislație. Ea ar fi calificat incorect fapta inculpatului. Totodată, Ludmila Bratan nu ar fi ținut cont de existența unei sentințe de condamnare a inculpatului pentru aceeași faptă. Contestația Ludmilei Bratan a fost respinsă de membrii CSP.  Procurora a fost recunoscută vinovată și s-a ales, în calitate de pedeapsă disciplinară, cu un avertisment. 

Toate cele trei decizii pot fi contestate timp de 30 de zile la Curtea de Apel. 

Totodată, CSP a admis adresarea lui Marin Tofan cu privire la reluarea procedurilor disciplinare prin care au fost încetate procedurile disciplinare în privința procurorilor Ivan Rapeșco și Alexandru Botnaru. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Gavrilița cere Parlamentului prelungirea stării de urgență: „Suntem într-o situație excepțională. Pacea este serios amenințată”

06 octombrie 2022, ora 14:00
Distribuie:

Prim-ministra Natalia Gavrilița a venit la ședința Parlamentului pentru a cere prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile în contextul războiului din Ucraina. Aceasta susține că prelungirea stării de urgență este necesară, deoarece crizele cu care se confruntă nu doar țara noastră se aprofundează, iar acest fapt va permite luarea deciziilor corecte și prompte în scurt timp.

După ce prim-ministra își va încheia discursul, deputații urmează să își exercite votul.

„Suntem într-o situație excepțională cum lumea nu a mai văzut de decenii care continuă cu pierderi majore, cu pierderi omenești. De la 1 octombrie, cantitatea de gaze primite de țara noastră a fost redusă cu 30%, iar acum există riscul sistării totale a furnizării.Aceasta ar pune în pericol și aprovizionare cu energie electrică. ...Anul 2022 reprezintă un moment istoric de cumpănă. Ne aflăm în plin proces de transformare a Europei și a întregii lumi, pacea este serios amenințară la fel și criza”, a declarat Gavrilița.

Totodată, aceasta a enumerat proiectele care au fost realizate pe parcursul stării de urgență și a enumerat mai multe decizii care au fost implementate în urma deciziilor aprobate de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

„Prin CSE am permis demararea tuturor procedurilor pentru a face rezerve de păcură și de cărbune. În ultimele luni în fiecare lună am negociat ca să nu permitem creșterea prețului la energia electrica, uneori era necesar să luăm o decizie la sfârșitul zile”, a adăugat premierul.

Natalia Gavriliță a venit și cu un îndemn pentru cetățenii Republici Moldova, să se implice în reconstruirea țării, dezvoltarea acesteia și să susțină parcursul european al acesteia.

Starea de urgență presupune: 

Stabilirea unui regim special de intrare și ieșire din/în țară, regim special de circulație a persoanelor și mărfurilor, expulzarea persoanelor care pot prezenta pericol pentru securitatea statului. 

De asemenea, vor fi interzise manifestațiile în masă, se dispune raționalizarea consumului de alimente și alte servicii de primă necesitate. 

Se interzice demisia lucrătorilor cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative. 

Implicarea cetățenilor pentru servicii de interese public, accesarea și gestionarea asistenței internaționale pe durata stării de urgență.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram