Război în Ucraina, ziua 222: Atac la Zaporojie și recruți beți. Avertizarea unui ex-șef CIA, dacă Rusia ar folosi bomba atomică

social

/VIDEO/ O idee năstrușnică, într-un plan de afaceri: Satul Pohrebea va avea un oraș al caprelor

15 septembrie 2022, ora 22:10
Distribuie:

A pus o idee năstrușnică într-un plan de afaceri, a tratat-o cu multă încredere și acum o vrea un punct de atracție. Vorbim despre un adevărat Oraș al Caprelor, la care se muncește de zor acum în satul Pohrebea, Dubăsari. Ca orice localitate care se respectă, aceasta va avea infrastructură, primărie, restaurant, hotel și chiar un salon de înfrumusețare. Deși pare o nebunie curată, cei care au pus la cale această alegorie sunt convinși că ideea lor va avea succes.

Ideea unui întreg orășel al caprelor a fost adusă din Ucraina. Olga spune că avea în Kiev un restaurant, unde caprele se plimbau liber printre clienți. Din cauza războiului, însă, a fost nevoită să-și închidă afacerea și să se mute la noi în țară. Aici l-a convins pe arhitectul Serghei Mîrza că ideea unei afaceri, care presupune agrementul printre animale e una fiabilă, iar el s-a apucat să conceapă designul și infrastructura orășelului netradițional:

„Ideea este că oamenii mănâncă și trăiesc în corturi și săraie, iar caprele au un oraș al lor. Astfel, oamenii vin în orașul caprelor, unde există valută proprie, reguli proprii, iar oamenii trebuie să le respecte, întrucât ei vin în vizită la capre”.

Altfel spus, un fel de „Alice în țara minunilor”, menită să îi scoată pe clienți din rutină. Dar pentru asta ei trebuie să aibă suficient umor, încât să intre perfect în rolurile acestei alegorii. În primul rând, vor trebui să se conformeze altor legi financiare, așa cum orașul are propria monedă, numită- kozy coin. Doar aceasta este acceptată în restaurant, saună, și la salonul de frumusețe. Iar bizarul nu se oprește aici:

„La intrare, oamenilor li se oferă, de asemenea, gumă de mestecat și o brățară. Pentru ca caprele să nu se supere, că mergeți și nu mestecați nimic, iar ele, da, trebuie să mestecați ceva nonstop. Dacă nu veți face asta, de vo se vor apropia polițiștii și vă vor avertiza că trebuie sp mestecați ceva neapărat”.

La fel ca în orice oraș real, și în Orașul Caprelor populația este formată atât din băștinași, cât din străini. Mai exact- capre din Moldova, dar și din Ucraina. Inițiatorii proiectului spun că s-au gândit mult pentru ce animale să opteze, dar au ajuns la concluzia că cele mai potrivite sunt caprele:

„Caprele, sunt inteligente ca delfinii. Poți să te adresezi la ea pe nume, fiecare capră are aici numele scris pe etichetă, dacă o vei chema, neapărat va veni. Fiecare are caracterul ei. Unele iubesc muzica, altele iubesc să stea la umbră, altele să rugume întruna sau să vină să încurce oamenilor. De aceea, fiecare
capră are caracterul ei, și sunt sigur că oamenii vor aprecia acest lucru când vor veni aici și vor primi careva emoții”.

„În acest moment, în orașul caprelor, primul de acest fel în lume, munca merge în toi. Ne-am convins că prioritate au caprele, iar oamenii sunt invitați ca muncitori. Mai mult decât atât, primarul este un țap, care a permis chiar și înregistrarea căsătoriilor fictive timp de 24h”.

Pentru că gazdele vor să înceapă cât mai repede să primească vizitatori, angajații lor, mai mult de 100 de oameni roiesc efectiv, pentru a pune la punct și ultimele detalii. Deși uimiți și ei de idee, spun că se bucură că în țara noastră va exista așa ceva:

„Așa ceva încă nu s-a auzit în Moldova să facă, acesta e primul proiect”. 

„Wow, într-adevăr există așa ceva în Moldova? Va fi așa ceva în Moldova?”.

„Sunt fericit să cunosc oamenii care au inițiat acest proiect”.

Există însă un element care face diferența. Dacă în orașele tradiționale fără bani nu prea ai ce face în localuri, aici s-au inventat soluții pentru toți. Trebuie doar să fiți gata să vă angajați unde vi se cere, mai exact unde au caprele nevoie de munca Dvs. Iar imediat cum vă terminați treaba, primiți în loc monede locale- cozi-koin, pe care ulterior le puteți cheltui în oraș.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Procurorii au contestat la CSJ decizia prin care Petic a fost achitat pentru huliganism. „V-am rămas doar eu, huliganul de mine?”

03 octombrie 2022, ora 16:20
Distribuie:

Procurorii au contestat la Curtea Supremă de Justiției (CSJ) decizia prin care Curtea de Apel Cahul l-a achitat pe fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, în dosarul pentru huliganism agravant. Contestația procurorilor a fost criticată de Petic. Ex-polițistul de frontieră acuză PG că încearcă să ducă în eroare CSJ-ul prin falsuri și îi acuză pe procurori că sunt o rușine a sistemului. 

„Băieții aceștia de la Procuratură fumează, pe bune fumează ceva tare. Credeam că s-au liniștit, dar nu vor, nu vor și gata...Voi ați găsit miliardul furat, spălătoria de bani, frauda bancară, dosarul Bahamas, autorii schemelor și v-am rămas doar eu, huliganul de mine”, scrie Gheorghe Petic pe Facebook.

Gheorghe Petic îl acuză pe șeful interimar al Procuraturii Generale, Dumitru Robu pentru că dosarul în care a fost recent achitat merge și la CSJ. 

„Domnule procuror general Dumitru Robu, liniștiți-vă cățeii! Pe mine nimic nu mă mai doare. Cu cât mai mult vă umflați în pene, domnilor procurori, cu atât Republica Moldova îmi va plăti prejudiciu mai mult. Și da, eu nu am practică de procuror, dar a citit argumentele lor și mi s-a făcut rușine. Domnilor, sunteți o rușine a justiției pentru că avem așa Procuratură. Ne batem și la Curtea Supremă de Justiție, încep iar a mă umple de adrenalină”, a mai scris Gheorghe Petic.

Am solicitat un comentariu de la procurorul general interimar la aceste acuzații. „Nu trebuie să ne supărăm pe persoanele care își expun părerea”, a spus Dumitru Robu. 

Nu am reușit să luăm legătura cu procurorul de caz Dumitru Calendari. 

Curtea de Apel Cahul a pronunțat luni, 22 august, decizia motivată în dosarul în care fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, a fost achitat pentru huliganism agravant. Petic cere să îi fie achitate prejudicii morale și materiale în sumă de 800 de mii de lei. Fostul polițist de frontieră se declară totuși dispus să renunțe la acești bani doar dacă cei care au stat în spatele fabricării dosarelor sale vor fi pedepsiți.

„Domnule ministru Litvinenco (nr. Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției), sunt gata să mă dezic public de prejudiciu, condiția rămâne aceeași; vreau capul celor care au fabricat aceste dosare și sunt în funcții, protejați de voi, actualul șef al Poliției din Ungheni, Victor Gavrilița...la fel vreau capul altui gunoi în epoleți, autorul operei fabricate a art. 287/3 Valentin Franț”, scrie Petic într-o postare pe Facebook. 

Gheorghe Petic a mai spus că, după achitare, vrea scuze publice. 

„Vreau scuze public, cât mai multe scuze, săptămâni la rând, să vuiască presa de dimineață până seara cu scuze aduse. Evident, povestea și acest dosar fabricat la comandă, de structurile de drept ale statului, va costa ca și cu povestea ,,violul” niște milioane, din păcate din buzunarul sărac al statului și nu din cel plin al bandiților în epoleți ce se fac autori”, menționează fostul polițist de frontieră. 

„Și aici povestea dosarelor penale s-a terminat, acuma se poate de trăit si de scris o carte. Mai departe viața mea o să mi-o dedic în totalmente unui singur lucru, celor care ați făcut rău o să vă întorc cu vârf și îndesat toate datoriile. Instanța s-a expus, dar nu m-am expus și eu”, mai scrie Gheorghe Petic.

Gheorghe Petic a fost învinuit că în toamna anului 2004, în timp ce se afla într-un bar dintr-o localitate din raionul Taraclia ar fi amenințat cu o armă asemănătoare cu un „Kalașnikov” o persoană din local. Ulterior, Petic ar fi ieșit afară și ar fi efectuat o împușcătură în roata din față a automobilului presupusei victime, continuând să o amenințe cu aplicarea violenței fizice. Ședințele de judecată au durat aproape doi ani, la Taraclia, iar multe dintre ele au tot fost amânate din diverse motive.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram