Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

politic

PDM anunță convocarea Congresului formațiunii, pentru a răspunde la toate întrebările de actualitate: Când va avea loc

18 septembrie 2022, ora 09:00
Distribuie:

Partidul Democrat din Moldova (PDM) anunță convocarea Congresului formațiunii, în cadrul căreia să fie date răspunsuri clare la toate întrebările de actualitate politică care frământă societatea moldovenească. Acesta va avea loc în data de 20 noiembrie. Decizia a fost luată sâmbătă, 17 septembrie, în cadrul ședinței Consiliului Politic Național al PDM.

În cadrul acesteia, a fost făcut bilanțul activității formațiunii politice în decursul ultimului an și stabilite prioritățile pentru viitor.

În raportul prezentat, președintele interimar al PDM, Monica Babuc, a menționat că în timpurile grele marcate de multiple crize: economică, energetică, pandemică și a refugiaților, membrii PDM au dat dovadă de responsabilitate și profesionalism, fiind alături de cetățeni, pentru a-i ajuta să treacă mai ușor peste problemele cu care se confruntă.

„Trecând prin blocaje și presiuni, am reușit să ne păstrăm echipa, să rămânem un partid echilibrat și moderat așa cum suntem noi. Suntem un partid care este preocupat de problemele sociale ale oamenilor. Suntem un partid social-democrat de sorginte europeană, care a pus umărul la construcția pro-europeană din R. Moldova și o vom face în continuare”, a declarat Monica Babuc.

În cadrul unui comunicat, postat de PDM pe pagina de Facebook, reprezentanții formațiunii au precizat că liderul democrat a vorbit și despre parteneriatul dintre PDM și Partidul Social Democrat din România, care odată cu deschiderea Biroului PSD din Moldova la sediul PDM și numirea în funcția de președinte pe Iurie Ciocan a căpătat o nouă amploare. Astfel, pentru luna octombrie este programată desfășurarea la Chișinău a reuniunii primarilor PDM și PSD din România, pentru lansarea unor proiecte comune cu beneficii concrete pentru cetățenii noștri.

Cele două partide împărtășesc aceleași valori social-democrate europene și fac parte din aceeași familie politică europeană și internațională: Partidul Socialiștilor Europeni (PES) și Internaționala Socialistă.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Platforma DA cere demisia lui Spînu! Reacția ministerului: „Decât să aruncăm cu pietre în fiecare, să contribuim cu toții”

05 octombrie 2022, ora 13:31
Distribuie:

Partidului Platforma Demnitate și Adevăr cere demisia ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, în care au luat cuvânt mai mulți reprezentanți ai formațiunii. Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, susține că au fost comise greșeli lamentabile în gestiunea sectorului energetic și cere ca prim-ministra să înceapă procedurile de destituire din funcție a lui Andrei Spînu, odată ce „nu mai există loc unde nu a fost spusă o critică de modul în care a activat acest minister”.

„Sunt multe probleme și provocări pentru orice guvernare, în același timp constatăm anumite greșeli lamentabile în gestiunea sectorului energetic și nu vorbim doar la persoana lui Spînu, care este direct implicat în responsabilitatea domeniului respectiv, dar constatăm pe tot parcursul anului, începând din august 2021. Totul a început de la o echipă de negociatori, care nu a făcut față la capitolul profesionalism în negocierile directe cu Rusia. A doua problemă sunt însăși în prevederile contractuale și acordurile adiționale la acest contract, care la momentul de față ne fac foarte multe bătăi de cap”, a declarat Plîngău. 

Aici, președintele platformei DA s-a referit la 3 aspecte: 

„ - În primul rând vorbim despre plata în avans, este o prevedere care exista și în contractele anterioare, dar care în momentul de față este aplicată de către partea rusă atunci când vedem în fiecare lună acest șantaj - că Moldova să plătească în avans și de fiecare dată Guvernul scoate banii din bugetul public național pentru a ajutat Moldovagaz și mai puțin se ocupă de cum cetățenii fac față la prețurile exorbitante la energie. 

  - Al doilea aspect: Organizarea sau implementarea acestui audit vestit. În fiecare lună auzim justificări din partea Guvernului, în speță din partea ministrului responsabil, că peste o lună va fi audit, asta în condițiile că a trecut un an și nu vedem acest audit ... Vedem o gestiune foarte defectuoasă în speță față de angajamentele care și le-au asumat echipa de angajatori care au plecat in Rusia.

  - Și nu în ultimul rând, un aspect important ține de o prevedere contractuală care a fost foarte dur criticată de experții din domeniul energetic și economic, legată de regiunea transnistreană. Inclusiv contractele care au fost semnate anterior de alte guvernări prevedea o potențială datorie care venea pe umerii Moldovagaz și niciodată nu era recunoscută de Guvern. Este vorba de datoriile acumulate de agenții economici sau cetățenii care trăiesc în stânga Nistrului. Această prevedere a fost păstrată în actualul contract, inclusiv, obiecția principală este - de ce a fost lăsată această prevedere ori putem să ne trezim cu riscuri similare cu cele de plată în avans. Dacă până în prezent, autoritățile ruse nu solicitau de la  Moldovagaz să achite în avans gazul procurat așa cum îl solicită acum, la fel Federația Rusă poate solicita să fie achitate aceste datorii”, a precizat Dinu Plîngău.

Totodată, președintele Platformei DA susține că au fost multe soluții pentru a nu pleca capul în situația de față. 

„Dacă de fiecare dată ne plângem că Gazprom nu este un partener credibil, cel puțin Moldova trebuia să arate un partener credibil pentru potențialii parteneri din Occident. Nu a fost ajustat cadrul normativ la timp, astfel astăzi, când trecem la o formulă nouă de calcul la procurarea gazului, să nu plătim un preț exagerat, mai ales că ne așteaptă sezonul rece și nu toți vor putea face față facturilor”.

Contactată de echipa TV8.md, consiliera ministrului Andrei Spînu, Alina Merlici, a sugerat ca cei care vor să ajute, să vină direct cu recomandări către ministrul Andrei Spînu.

„Dacă ei vor să ajute țara aceasta, atunci haideți să contribuim cu toții și lasă să vină cu recomandări, care ar vrea ca Andrei Spînu să le implementeze, și atunci ar fi mai corect decât să aruncăm cu pietre în fiecare, haideți să fim mai maturi. Dacă se cred foarte profesioniști în domeniul acesta, lasă să vină cu recomandări. Noi am luat toate măsurile necesare, astfel încât să nu avem impedimente pe perioada de iarnă”, ne-a comunicat Alina Merlici.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram