Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

politic

Petiție online: Tinerii din Platforma DA, nemulțumiți după ce Lupu a fost decorat de Iohannis. Cer să îi fie retras ordinul

15 septembrie 2022, ora 14:44
Distribuie:

Decizia președintelui României, Klaus Iohannis de a-l decora pe șeful Curții de Conturi, Marian Lupu, cu ordinul „Steaua României” a nemulțumit mai multă lume. Tinerii de la Partidul Platforma Demnitate și Adevăr au inițiat o petiție online pentru a aduna semnături în vederea retragerii Ordinului Național oferit lui Marian Lupu, dar și demiterea acestuia de la șefia CC.

Tinerii de la Platforma DA i-au adresat și o scrisoare președintelui României, Klaus Iohannis, în care se declară îngrijorați de decizia luată în data de 9 septembrie. 

„Domnul Lupu s-a lansat în politică în Partidul Comunist anti-român al lui Voronin, apoi a trădat partidul care l-a făcut cunoscut și s-a alăturat oligarhului Vladimir Plahotniuc, asigurându-i „votul de aur” pentru a prelua puterea în stat și a-l transforma în unul dictatorial, în care instituțiile de drept funcționau în favoarea și la comanda bandiților și a oligarhilor corupți”, se arată în scrisoarea celor de la Platforma DA.

Reprezentanții Platformei DA mai aduc drept argument situația când în 2012, Marian Lupu „s-a răzgândit” şi din punct de vedere ştiinţific, cetățenii din Republica Moldova nu mai vorbesc limba română, cum spunea anterior, ci limba moldovenească.

„În 2010, Marian Lupu a declarat că este o mândrie că soldații din Republica Moldova au defilat în Piața Roșie din Moscova, la parada de 9 Mai, iar protestele din 7 aprilie, 2009, care au dus la răsturnarea regimului comunist al lui Vladimir Voronin de la Chișinău, ar fi fost o lovitură de stat”, potrivit scrisorii.

„Vă îndemnăm respectuos să analizați mai amănunțit istoricul acestei persoane și să anulați ordinul prin care i-ați oferit "Steaua României", președintelui Curții de Conturi , Marian Lupu”, mai spun cei de Platforma Demnitate și Adevăr în scrisoarea adresată președintelui României. 

Cu aceeași distincție s-a ales anterior și fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă. După oferirea distincției lui Marian Lupu, Dorin Chirtoacă a spus că renunță la „Steaua României”, în semn de protest.

Chirtoacă va renunța la Ordinul „Steaua României” în semn de protest după ce Lupu s-a ales cu aceeași decorație

11 septembrie 2022, 19:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Platforma DA cere demisia lui Spînu! Reacția ministerului: „Decât să aruncăm cu pietre în fiecare, să contribuim cu toții”

05 octombrie 2022, ora 13:31
Distribuie:

Partidului Platforma Demnitate și Adevăr cere demisia ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, în care au luat cuvânt mai mulți reprezentanți ai formațiunii. Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, susține că au fost comise greșeli lamentabile în gestiunea sectorului energetic și cere ca prim-ministra să înceapă procedurile de destituire din funcție a lui Andrei Spînu, odată ce „nu mai există loc unde nu a fost spusă o critică de modul în care a activat acest minister”.

„Sunt multe probleme și provocări pentru orice guvernare, în același timp constatăm anumite greșeli lamentabile în gestiunea sectorului energetic și nu vorbim doar la persoana lui Spînu, care este direct implicat în responsabilitatea domeniului respectiv, dar constatăm pe tot parcursul anului, începând din august 2021. Totul a început de la o echipă de negociatori, care nu a făcut față la capitolul profesionalism în negocierile directe cu Rusia. A doua problemă sunt însăși în prevederile contractuale și acordurile adiționale la acest contract, care la momentul de față ne fac foarte multe bătăi de cap”, a declarat Plîngău. 

Aici, președintele platformei DA s-a referit la 3 aspecte: 

„ - În primul rând vorbim despre plata în avans, este o prevedere care exista și în contractele anterioare, dar care în momentul de față este aplicată de către partea rusă atunci când vedem în fiecare lună acest șantaj - că Moldova să plătească în avans și de fiecare dată Guvernul scoate banii din bugetul public național pentru a ajutat Moldovagaz și mai puțin se ocupă de cum cetățenii fac față la prețurile exorbitante la energie. 

  - Al doilea aspect: Organizarea sau implementarea acestui audit vestit. În fiecare lună auzim justificări din partea Guvernului, în speță din partea ministrului responsabil, că peste o lună va fi audit, asta în condițiile că a trecut un an și nu vedem acest audit ... Vedem o gestiune foarte defectuoasă în speță față de angajamentele care și le-au asumat echipa de angajatori care au plecat in Rusia.

  - Și nu în ultimul rând, un aspect important ține de o prevedere contractuală care a fost foarte dur criticată de experții din domeniul energetic și economic, legată de regiunea transnistreană. Inclusiv contractele care au fost semnate anterior de alte guvernări prevedea o potențială datorie care venea pe umerii Moldovagaz și niciodată nu era recunoscută de Guvern. Este vorba de datoriile acumulate de agenții economici sau cetățenii care trăiesc în stânga Nistrului. Această prevedere a fost păstrată în actualul contract, inclusiv, obiecția principală este - de ce a fost lăsată această prevedere ori putem să ne trezim cu riscuri similare cu cele de plată în avans. Dacă până în prezent, autoritățile ruse nu solicitau de la  Moldovagaz să achite în avans gazul procurat așa cum îl solicită acum, la fel Federația Rusă poate solicita să fie achitate aceste datorii”, a precizat Dinu Plîngău.

Totodată, președintele Platformei DA susține că au fost multe soluții pentru a nu pleca capul în situația de față. 

„Dacă de fiecare dată ne plângem că Gazprom nu este un partener credibil, cel puțin Moldova trebuia să arate un partener credibil pentru potențialii parteneri din Occident. Nu a fost ajustat cadrul normativ la timp, astfel astăzi, când trecem la o formulă nouă de calcul la procurarea gazului, să nu plătim un preț exagerat, mai ales că ne așteaptă sezonul rece și nu toți vor putea face față facturilor”.

Contactată de echipa TV8.md, consiliera ministrului Andrei Spînu, Alina Merlici, a sugerat ca cei care vor să ajute, să vină direct cu recomandări către ministrul Andrei Spînu.

„Dacă ei vor să ajute țara aceasta, atunci haideți să contribuim cu toții și lasă să vină cu recomandări, care ar vrea ca Andrei Spînu să le implementeze, și atunci ar fi mai corect decât să aruncăm cu pietre în fiecare, haideți să fim mai maturi. Dacă se cred foarte profesioniști în domeniul acesta, lasă să vină cu recomandări. Noi am luat toate măsurile necesare, astfel încât să nu avem impedimente pe perioada de iarnă”, ne-a comunicat Alina Merlici.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram