Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

economic

Podoliak admite că ne așteaptă o iarnă grea din cauza șantajului energetic al Rusiei. „UE a permis o greșeală fundamentală”

15 septembrie 2022, ora 07:10
Distribuie:

Mihail Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, admite că Europa s-ar putea confrunta, cel mai probabil, cu o iarnă extrem de grea. Asta în condițiile în care Federația Rusă își continuă bombardamentele intense asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și amenință necontenit Europa cu un „război al gazelor”.  Declarațiile au fost făcute în ediția de miercuri, 14 septembrie, a emisiunii „Alternativa” de la TV8.

Totuși, spune Podoliak, așa-zisul „război al gazelor”, inclusiv cel care privește Republica Moldova, nu ar fi legat doar de războiul din Ucraina. 

„Instrumentul de șantaj al Rusiei, legat de livrarea gazului, este folosit de 3-4 ani, încă de când a fost construit Nord-Stream 1, apoi 2. Într-adevăr, iarna asta va fi grea, dar Europa demonstrează că înțelege cum trebuie diversificate riscurile”, a declarat Mihail Podoliak la TV8.

În același timp, oficialul de la Kiev a dat asigurări că Ucraina deține rezerve de resurse energetice pentru a trece cu bine de această iarnă. Totodată, se declară convins că în ciuda dificultăților, Europa va reuși să construiască un sistem alternativ de aprovizionare a Europei cu gaze și energie electrică. 

Mihail Podoliak mai sugerează că Europa ar trebui rupă orice legătură comercială cu Rusia.

„UE a permis o greșeală fundamentală când a permis Rusiei să monopolizeze nu doar schemele energetice ale unor țări, dar și să creeze în jurul acestui monopol o industrie care mult timp a convins UE că europenii vor primi gaz rusesc, că el va fi ieftin și că nu vor fi probleme”, a menționat Podoliak.

„Rusia a amăgit toată Europa, din păcate, noi cu UE trebuie să decidem definitiv că Rusia nu poate fi partenerul Europei”, a mai spus consilierul prezidențial de la Kiev.

Menționăm că în urma atacurilor din ultimele zile asupra infrastructurii civile din Ucraina, mai multe regiuni au rămas fără curent electric și gaz. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Ministrul Andrei Spînu le mulțumește cetățenilor care au economisit gaz: „Să facem acest lucru și în continuare”

Foto simbol: Facebook/ MIDR
05 octombrie 2022, ora 14:24
Distribuie:

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu un mesaj de recunoștință pentru moldoveni care au economisit resursele energetice în luna septembrie. Mulțumirile vin în contextul în care în luna precedentă consumatorii casnici au reușit să reducă cu peste 30% consumul de gaz față de aceeași lună a anului trecut.

„Astăzi vin cu un mesaj de recunoștință, dragi moldoveni, pentru faptul că nu ați lăsat neputincioși mâinile în jos, ci ați depus eforturi pentru a consuma cu socoteală. În septembrie consumatorii casnici au reușit să reducă cu peste 30% consumul de gaz față de aceeași lună a anului trecut și vă mulțumesc pentru străduința și cumpătarea voastră. Vă rog să facem acest lucru și în continuare - să economism pe cât putem. Am încredere că putem. Este extrem de important și știu că înțelegeți foarte bine acest lucru”, scrie ministrul Spînu.

Totodată, ministrul a accentuat că statul va ajuta cetățenii să treacă cu bine peste această iarnă, însă a accentuat faptul că „fiecare cetățean poate controla factura”

„Din păcate, moldovenii știu ce înseamnă ierni grele. Au auzit de la părinți și bunici și au simțit pe propria piele. Da, este nedrept ca moldovenii să treacă prin atâtea greutăți ani la rând, iar acum să fim afectați de crize pe care nu noi le-am provocat. Greutățile ne-au făcut de-a lungul timpului rezistenți și chibzuiți.

Fiecare dintre noi poate controla factura și de fiecare dintre noi depinde cum va arăta Republica Moldova după aceste timpuri complicate. Guvernul, Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, va ajuta oamenii să treacă de această iarna anevoioasă prin compensații. Este responsabilitatea noastră a tuturor să ieșim cu capul sus din greutăți. Vă mulțumim”, își încheie mesajul Andrei Spînu.

TV8.md reamintește că la începutul săptămânii viitoare ar putea fi lansată platforma compensatii.gov.md, pe care cetățenii se vor înregistra pentru a le fi determinată categoria de vulnerabilitate energetică. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, invitat în cadrul ediției din 4 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

Potrivit acestuia, familiile care vor avea venituri mai mici, vor avea un grad mai mare de vulnerabilitate energetică și vor primi compensații mari. Ministrul a explicat cum va fi stabilită categoria de vulnerabilitate, în funcție de venituri. Totuși, la acordarea compensațiilor se va ține cont și de componența familiei.

Compensațiile vor fi acordate pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și martie. Pe site, fiecare va introduce date despre membrii familiei, identificați prin IDNP, codul de identificare al contorului și venitul mediu lunar pentru ultimele 6 luni.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Cum vor fi stabilite categoriile de vulnerabilitate energetică după venituri și ce va mai conta la acordarea compensațiilor

05 octombrie 2022, 09:10

Platforma compensatii.gov.md ar putea fi lansată săptămâna viitoare. Ce date vor introduce cetățenii în sistemul informațional

04 octombrie 2022, 22:10

Un nou avertisment de la Gazprom! Acuză Moldova de încălcarea prevederilor contractuale și amenință cu sistarea gazelor

04 octombrie 2022, 16:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram