Război în Ucraina, ziua 221: Mesaj optimist de la Zelenski și cadou din Germania. UE: "Rusia e pe cale să piardă"

politic

Podoliak, despre declarațiile lui Lavrov privind drepturile vorbitorilor de rusă din Moldova: „Aceeași dorință nestăpânită”

14 septembrie 2022, ora 22:30
Distribuie:

Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak cataloghează drept „serioase” declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, privind protejarea intereselor vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova. În opinia lui Podoliak, acestea demonstrează dorința Rusiei de a se implica în chestiunile interne ale unui stat suveran. 

„Sunt niște declarații serioase, care semnifică aceeași dorință nestăpânită a Rusiei de a se implica în treburile interne ale unor state suverane. Lavrov pare să spună direct că dacă le vor permite resursele sau dacă vor ajunge în Transnistria, cu plăcere ar organiza acolo o operațiune militară specială pentru a obliga Moldova să recunoască Transnistria ca parte a Federației Ruse. Iată ce trebuie să înțelegem din cuvintele lui Lavrov”, a punctat Mihail Podoliak. 

La începutul lunii septembrie, Serghei Lavrov a acuzat Chișinăul că ar evita dialogul cu Tiraspolul și Moscova și a declarat că Federația Rusă urmărește cu atenție situația din Republica Moldova și va depune toate eforturile pentru ca interesele vorbitorilor de limbă rusă și ale cetățenilor ruși din Transnistria să nu aibă de suferit. „Vom face totul pentru ca interesele populației ruse din Moldova să nu aibă de suferit. Să nu uităm că pe lângă Transnistria, în Moldova mai există și Găgăuzia, care la fel pretinde la un statut special, are deja elemente de statut special. Cred că autoritățile de la Chișinău vor proceda  corect dacă vor renunța jocurile geo-politice cu Occidentul și se vor gândi la oameni. La etapa actuală vom insista anume asupra acestui aspect”, a declarat Serghei Lavrov.

Biroul de Reintegrare a negat că în Republica Moldova ar fi încălcate drepturile vorbitorilor de rusă. 

„Din câte se cunoaște drepturile și libertățile acestora nu se încalcă în mai multe raioane ale țării, inclusiv în cele de est (în domeniile public, educațional, media ș.a.). Mai mult decât atât, în negocierile dintre Chișinău și Tiraspol limba de comunicare și de purtare a corespondenței este limba rusă.

În același timp, constatăm o limitare intenționată în regiunea transnistreană a drepturilor vorbitorilor de limbă română și a cetățenilor Republicii Moldova ce posedă acte de model național, care sunt calificați drept străini și le sunt interzise exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale (libertatea de exprimare, libera circulație, educație în limba maternă, nediscriminarea pe criterii etnice și de naționalitate etc.). Din această perspectivă, valorile democratice și egalitatea în drepturi trebuie privită echitabil și bazat pe garanțiile dreptului constituțional și internațional”, au menționat reprezentanții Biroului de Reintegrare de la Chișinău. 

Lavrov acuză Chișinăul că evită dialogul direct cu Tiraspolul și Moscova. Ce a declarat despre vorbitorii de rusă din Moldova

01 septembrie 2022, 09:09

Cum răspunde Chișinăul acuzațiilor lui Lavrov. Vorbește despre o limitare a drepturilor vorbitorilor de română din regiunea transnistreană

01 septembrie 2022, 10:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Mesajul președintei, la Ziua Națională a Vinului: „Industria vinicolă din țara noastră are viitor”

01 octombrie 2022, ora 18:41
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la inaugurara sărbătorii Ziua Națională a Vinului. Șefa statului și-a exprimat admirația și recunoștința pentru toți cei care muncesc în această industrie în Moldova.

„Un sfert de milion de oameni ce duc departe în lume bunul nume al țării noastre - și pentru partenerii de dezvoltare care sprijină dezvoltarea și modernizarea sectorului”, a spus Maia Sandu. 

Președinta a vorbit despre mândria pe care a trăit-o atunci când, în 2022, un vin moldovenesc a fost declarat cel mai bun de pe mapamond, într-o competiție cu alte 5000 de vinuri din întreaga lume. 

„Republica Moldova este, de altfel, cea mai premiată țară din Europa de Est la concursurile vinurilor de calitate, cu 1200 de medalii câștigate doar într-un an, dintre care aproape jumătate sunt de aur. Este dovada calității muncii și talentului vinificatorilor noștri, industria vinului fiind exemplul viu și concludent când o criză poate fi transformată în oportunitate, iar o catastrofă - într-o revoluție a calității, într-o cale nouă spre rezultate și succes”, a subliniat Maia Sandu.

În cadrul evenimentului, președinta Maia Sandu a înmânat unei vinării din țară premiul mare pentru performanțe în domeniu. 

„M-am bucurat totodată să văd, în Piața Marii Adunări Naționale, multe afaceri mici și crame de familie, prin care arta de a face vin este transmisă noilor generații. Semn că industria vinicolă din țara noastră are viitor”, a mai spus șefa statului.

Pregătirile pentru Ziua Vinului, pe ultima sută de metri. „Fiecare vinificator așteaptă sărbătoarea mai mult decât Anul Nou”

30 septembrie 2022, 17:09

„Ziua Națională a Vinului” revine după doi ani de pauză. Evenimentul reunește în PMAN peste 70 de vinării din țară

01 octombrie 2022, 07:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram