Război în Ucraina, ziua 225: Bombardamente devastatoare la Zaporojie. Zelenski anunță noi localităţi eliberate

politic

Popescu, la discuții cu șefii diplomației lituaniene și irlandeze: „Am mulțumit pentru suportul care asigură rezistența”

Foto: Telegram/ Nicu Popescu
15 septembrie 2022, ora 11:14
Distribuie:

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a găzduit la Chișinău vizita șefilor diplomației lituaniene, Gabrielius Landsbergis, și irlandeze, Simon Coveney, care se aflau în țara în contextul vizitei comune la Odesa. Potrivit lui Popescu, aceștia au declarat că „susțin cu fermitate procesul de modernizare și transformare realizat de autorități noastre”.

„Am vorbit cu diplomații europeni despre determinarea noastră să asigurăm agenda de reforme în domeniul justiției, luptei împotriva corupției și fortificarea capacității administrative. Am mulțumit pentru suportul la fortificarea rezilienței noastre care asigură rezistența la provocările curente generate de impactul războiului nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv în sfera socială, economică, umanitară și energetică”, notează ministrul Nicu Popescu.

Foto: Telegram/ Nicu Popescu

În urma întrevederii, șefii diplomațiilor au convenit ca în timpul apropiat să fie dezvoltate noi inițiative împreună cu Lituania și Irlanda menite să consolideze procesul Republicii Moldova de aderare la UE.

Foto: Telegram/ Nicu Popescu

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Consiliere și audieri în lipsa bănuitului. Mecanismul de asigurare a drepturilor victimelor infracțiunilor sexuale, îmbunătățit

06 octombrie 2022, ora 13:02
Distribuie:

Deputații au votat pentru îmbunătățirea mecanismului de asigurare a drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie. Un proiect de lege în acest sens a fost susținut, în prima lectură, cu votul a 51 de deputați.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Justiției, iar obiectivul ei este de a fortifica drepturile victimelor infracțiunilor de violență în familie și a infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală, prin adaptarea cadrului normativ intern la standardele și practicile internaționale.

Autorii documentului propun ca victimelor infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie să le fie asigurate drepturile pentru a avea parte de un proces echitabil și de o reintegrare socială cât mai eficientă. Astfel, victimele vor putea să dea explicații în condiții prietenoase, în lipsa persoanei bănuite. Totodată, le va fi asigurat dreptul la intimitate și la protecția imaginii personale, vor beneficia de servicii medicale, medico-legale, de asistență psihologică post-traumatică și de consiliere în vederea recuperării fizice și psihosociale.

Proiectul mai prevede modificarea Codului penal și anume neadmiterea înlăturării răspunderii penale în rezultatul împăcării victimei cu infractorul. Prin urmare, organele de urmărire penală vor trebui să cerceteze posibila infracțiune în mod proactiv, pentru a colecta probe și a asigura că urmărirea penală poate fi efectuată, chiar dacă presupusa victimă și-a retras declarațiile sau plângerea.

Documentul va fi supus examinării în lectură finală în plenul Parlamentului.

O fetiță de 15 ani ar fi fost violată la Fălești: Polițiștii au identificat doi suspecți

06 octombrie 2022, 10:10

Ar fi violat-o timp de un an și jumătate pe fiica minoră a concubinei sale. Un bărbat de la Ocnița, trimis în judecată

22 septembrie 2022, 09:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram