Găsirea unui avocat, o misiunea aproape imposibilă pentru o femeie din Criuleni. Aceasta vrea să-și scrie casa pe numele ei, pentru că soțul ar fi grav bolnav. Și pentru că nu are bani, a apelat la serviciile apărărtorilor de la stat, care ar trebui să ofere asistență gratuită, celor care au nevoie. Doar că unul ar fi refuzat-o din start, iar altul o tot amână deja de câteva luni. Femeia se plânge că a bătut pe la multe uși, însă, mai toate i-au fost trântite în nas. Centrul de Justiție Socială „Echitate”, care i-a oferit consultanță gratuită femeii, trage un semnal de alarmă și spune că acest capitol este unul defectuos în țara noastră. Urmăriți în continuare un reportaj realizat în cadrul Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă.
Deja de mai bine de doi ani, această femeie din satul Zăicana, raionul Criuleni spune că încearcă să înregistreze casa pe numele ei. Locuiește aici de aproape 50 de ani împreună cu soțul, care, acum, este grav bolnav. Așa că a decis să treacă imobilul, de pe numele bărbatului, pe al său. Deocamdată, însă, fără de succes. Din lipsă de bani femeia spune că a apelat la Centrul de Justiție Socială "Echitate", care oferă consultanță gratuită cetățenilor vulnerabili. Cei de acolo au ghidat-o spre un avocat calificat din cadrul sistemului de asistență juridică garantată de stat.
„Ne-au dat un avocat, m-am dus și acesta nici n-a vrut să se uite. M-am dus într-o zi, m-a programat, a doua zi până la cinci am așteptat și n-a venit. A treia zi m-am dus. Trei zile pe drumul Criuleniului am plâns pe la ușa lui. A venit și mi-a aruncat foile și mi-a spus că el nu lucrează cu așa ceva.”
După ce primul avocat desemnat de stat a refuzat să rezolve cazul, angajații Centrului au solicitat un alt apărător. Noul specialist i-ar fi făcut mai multe promisiuni, dar fără niciun rezultat. De atunci au trecut două luni, iar cererea în judecată nu a fost depusă încă. Timpul este foarte prețios pentru ea, însă, ne spune chiar mătușa Larisa, deoarece soțul său suferă de o boală oncologică, iar ea riscă să rămână fără casă.
„De două luni jumătate mă poartă pe drum. El stă țintuit la pat și eu acte nu am deloc. Toate actele sunt la el. Am fost în august de trei ori și nu l-am găsit. Am pupat lăcata. Trei drumuri la Criuleni sunt bani cheltuiți.”
Femeia spune că ar apela la un avocat pe care să-l achite ea și nu statul, pentru a-i rezolva problema, însă, serviciile unui apărător costă mult prea scump, în comparație cu venitul ei modest. Pensia abia de îi ajunge pentru strictul necesar.
„De unde să-i luăm. Eu am 1800 și el 2000. Dar trebuie bani de cheltuială, de mâncat. Vine iarna, trebuie să fac focul. Mâine, poimâine o să zică să fac focul, dar cu ce, dacă lemne nu avem.”
Acest caz este tras la indigo cu multe altele și ilustreazază perfect mecanismul defectuos de acordare a asistenței juridice garantate de stat, spune Maria Zugravu, expertă în cadrul Centrului de Justiție Socială „Echitate”. Legea adoptată în 2007, care asigură o alternativă pentru oamenii vulnerabili și care le oferă gratuit asistență juridică este funcțională doar în teorie, de multe ori, însă, în practică, se bate pasul pe loc.
„Ea deja de două luni de când a abținut acel avocat din partea statului acțiunile sunt zero. Încă nu este o cerere în instanța de judecată care să-i apere drepturile. Aici concluzionăm că mecanismul este defectuos, nu știu cine verifică și statul este în imposibilitate de a oferi aceste servicii de calitate.”
Mai mult, la nivel național sunt foarte puțini avocați și para-juriști desemnați de stat. Din această cauză oamenii sunt nevoiți să umble mai mult pe drumuri, fără o finalitate clară.
„Dacă luăm analiza pentru regiunea unde desfășurăm noi activitatea, raionul Criuleni și Dubăsari, în raionul Dubăsari nu este nici un para-jurist, care să fie alături de oameni și să-i ghideze să rezolve o problemă. Sau măcar să-i abiliteze juridic ca să nu ajungă într-o problemă oarecare. Iar în raionul Criuleni din 25 de localități doar 3 au para-juriști.”
Experții Centrului de Justiție Socială „Echitate" au trimis o solicitare către Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, care le-a răspuns că vor întreprinde măsurile necesare pentru îmbunătățirea mecanismului. Pentru că n-a fost clar însă, când se va întâmpla asta și ce măsuri anume vor fi luate, Centrul „Echitate” împreună cu alte câteva organizații au trimis un demers către Parlament, Ministerul Justiției, dar și repetat Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat prin care solicită o procedură de verificare și monitorizare a legii privind asistența juridică gratuită.