Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

politic

/VIDEO/ Președinta, despre vizita Partidului Șor în Rusia: „Încearcă să vândă ideea că poate destabiliza situația din Republica Moldova”

13 septembrie 2022, ora 09:54
Distribuie:

Reprezentanții Partidului Șor au efectuat o vizită în Federația Rusă nu pentru a încerca să rezolve unele probleme ale cetățenilor, ci pentru a „vinde ideea de destabilizare” în Republica Moldova și a-i convinge pe cei de la Moscova că sunt un partid pro-rus. Declarațiile au fost făcute de președinta Maia Sandu, în cadrul ediției din 12 septembrie a emisiunii „Новая неделя” с Анатолием Голя de la TV8.

Șefa statului a mai numit „parte din aceeași performanță” și încercarea Air Moldova de a relua zborurile spre Moscova.

„Știm că Air Moldova este sub controlul lui Ilan Șor și ai lui. Cred că această performanță, și anume că au mers la Moscova și au anunțat deschiderea zborului, este o idee. Partidul Șor încearcă să vândă Moscovei ideea că poate destabiliza situația din Republica Moldova, să se convingă că este un partid pro-rus și că atenția Moscovei ar trebui să se concentreze asupra lui”, a menționat Sandu.

Potrivit acesteia, legalitatea privatizării Air Moldova este verificată de câțiva ani, iar în curând, procesul ar putea continua. 

Președinta a remarcat că autoritățile nu pot face presiuni asupra justiției, însă această problemă a fost abordată la Consiliul Suprem de Securitate pentru a clarifica în ce stadiu se află anchetarea cazurilor mari legate de corupție.

TV8.md reamintește că vineri, 9 septembrie, o delegație din Republica Moldova din partea opoziției parlamentare a efectuat o vizită de lucru în Federația Rusă. Din ea au făcut parte reprezentații fracțiunii Partidului Șor: Reghina Apostolova și Petru Jardan, dar și deputatul PCRM Constantin Starîș.

Aceștia s-au întâlnit cu deputatul rus Dmitri Novikov, reprezentant al fracțiunii parlamentare a Partidului Comunist din Federația Rusă. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Regiunea transnistreană va primi gaz din România doar dacă va plăti. Sandu: „Partea dreaptă nu poate achita pentru ei”

12 septembrie 2022, 22:09

Președinta și Guvernul nu vor demisiona, iar Parlamentul nu va fi dizolvat. Sandu: „Lumii îi place să vorbească, să propună”

12 septembrie 2022, 20:09

/VIDEO/ Premieră la TV8: Anatolie Golea lansează proiectul „Новая неделя”. Prima invitată este Maia Sandu

12 septembrie 2022, 20:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Dodon, convins că nu există probe în dosarul Energocom: „Toată învinuirea se bazează pe un aviz originalul căruia nu există”

26 septembrie 2022, ora 17:31
Distribuie:

Fostul șef de stat, Igor Dodon, învinuit în dosarul Energocom, este convins că procurorii nu dețin probe pertinente. Ex-președintele susține că avocații săi vor solicita ca dosarul să fie făcut public.

„Dacă faci atâta gălăgie, trebuie să ai ceva. Toată învinuirea lor se bazează pe un aviz originalul căruia nu există. În Ministerul Economiei de pe atunci așa document nu există, originalul nu este și avem tot dreptul să considerăm că a fost un aviz falsificat. Alte dovezi nu au”, a declarat Igor Dodon. 

„Nicio probă pertinentă nu am văzut...O să cer să fie public dosarul și noi o să îl publicăm pentru că el trebuie să fie public, pentru a vedea cine sunt cei care ar putea fi trași la răspundere”, a adăugat Dodon. 

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, cel care a scos la iveală schema Energocom susține la rândul său că toate probele sunt publice de 4-5 ani. 

„Toată investigația a fost făcută încă în 2008, noi cu colegii am făcut o solicitare la ANRE să ne dea cine a furnizat energie în 2008. Am acumulat probe și am depus denunț la PA”, a spus Tofilat. 

„Probele pe care le avem noi, sunt prezentate în instanțe, considerăm că avem suficiente probe. Ce se incriminează a fost mediatizat în comunicatul PG”, a menționat procurorul Ion Crihan. 

Igor Dodon s-a prezentat luni, 26 septembrie, în fața judecătorilor Judecătoriei Buiucani în dosarul Energocom în care are statut de învinuit. Ședința a fost amânată după ce unul dintre judecătorii din complet nu a fost prezent, aflându-se într-o deplasare de serviciu. Anterior, magistratul a depus la CSM o cerere în care a declarat abținere, însă CSM nu i-a dat curs. 

Cauza penală în care învinuirea adusă fostului șef de stat se referă la acțiunile acestuia în perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, va fi examinată de judecătoarea Angela Catană.

pe 9 septembrie, Procuratura Generală a trimis în judecată dosarul „Energocom”, în care este vizat Igor Dodon, pentru examinarea în fond. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Mai exact, Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Potrivit procurorilor, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

În prezent, socialistul Igor Dodon se află în arest la domiciliul, asta după ce pe 29 august, magistrații Curții de Apel au respins recursul avocaților privind anularea măsurii preventive de arest la domiciliu. Fostul președinte este cercetat penal pentru corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram