/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar Arestovici are o prognoză

social

/VIDEO/ Președinta, la Summitul ONU „Transformarea educației”: „Să lăsăm o lume în care liderii vorbesc despre educație, nu conflicte”

19 septembrie 2022, ora 21:23
Distribuie:

Președinta Maia Sandu a participat luni, 19 septembrie, la Summitul ONU „Transformarea educației”, organizat la New York. Aceasta a vorbit despre provocările Republicii Moldova în domeniul educațional, dar și despre lucrurile la care mai este de lucrat.

Potrivit șefei statului, după pandemie, este necesară recuperarea pierderilor din educație, dar și construirea unui sistem educațional mai bun.

Sandu a subliniat importanța resurselor online în cadrul procesului de învățământ, dar și a interacțiunii față în față între profesori și elevi.

„Țara noastră mică se confruntă în prezent cu o provocare suplimentară: agresiunea rusă împotriva țării vecine Ucraina. În Moldova au venit sute de mii de refugiați, iar școlile noastre au primit mii de copii ucraineni, demonstrând dedicația cetățenilor și profesorilor noștri. 

În timp ce înfruntăm aceste provocări imense, ne-am dat seama că piatra de temelie pentru succesul viitor este utilizarea pe deplin a resurselor online și îmbunătățirea interacțiunilor față în față între profesori și elevi.

Educația în pandemie ne-a învățat pe toți că transferul de conținut nu este suficient. Educația online nu este menită să înlocuiască, ci să completeze educația tradițională, cea față în față. Adevărul este că, astfel, copiii învață și cum sunt profesorii, nu doar ceea ce știu profesorii. Prin urmare, dincolo de conținut, conectivitate și dispozitive, esențial este nivelul de implicare a copiilor în procesul educațional.

Și implicarea copiilor în educație este mare, doar dacă educația reprezintă o dinamică socială puternică în țările noastre, doar dacă profesorii sunt modele centrale care pot să inspire și spre care copiii noștri pot să aspire. Online, față în față sau ambele metode, formarea profesorilor și valorizarea socială a profesorilor sunt esențiale pentru succesul nostru colectiv”, a menționat președinta.

Maia Sandu a mai precizat că restabilirea autorității morale, intelectuale și comportamentale a cadrelor didactice este cel mai important element în dezvoltarea educației, precum și asigurarea unei temelii etice solide pentru întregul sistem de învățământ.

„Toate eforturile vor eșua dacă profesorii nu sunt recunoscuți la adevărata lor valoare socială, iar actuala noastră reformă universitară majoră are exact acest obiectiv. Toate eforturile vor eșua dacă, dincolo de conținutul educațional, nu reușim să oferim copiilor noștri instrumentele pentru un comportament etic solid.

În eforturile noastre de a transforma condițiile profesorului, urmăm trei linii directorii: o mai bună formare a cadrelor didactice, cu accent pe formarea continuă, proceduri de selecție mai bune și recompense adecvate pentru munca lor.

Un sistem de educație etic este un sistem de educație incluziv. Recent, aproape toți copiii din instituțiile rezidențiale au fost transferați în instituții de învățământ general cu personal instruit”, a spus șefa statului.

Programul de Educație Incluzivă 2022-2030 se va concentra pe „o intervenție multidimensională, prin coordonarea serviciilor în domeniul educației, sănătății și cel social la toate nivelurile educației”.

„Un sistem etic este un sistem care, prin incluziune, întărește coeziunea societăților noastre. O parte din misiunea noastră este, în opinia mea, să lăsăm copiilor noștri o lume mai solidară, o lume în care copiii noștri cooperează între ei, o lume în care profesorii noștri cooperează între ei, o lume în care diversitatea noastră este energia pentru pace, prosperitate, inovație și înțelegere, o lume în care liderii vorbesc despre educație, nu despre conflicte”, a punctat președinta Maia Sandu.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Maia Sandu, alături de secretara generală de la Președinție, surprinse la funeraliile reginei Elisabeta a II-a

19 septembrie 2022, 14:09

Președinta e la Londra. Cu cine s-a întâlnit și a discutat despre securitatea regională și provocările cu care se confruntă țara

18 septembrie 2022, 19:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

10 artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, decorați de președintă: Cine sunt aceștia

30 septembrie 2022, ora 20:40
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a conferit distincții de stat și titluri onorifice mai multor artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Decorațiile au fost acordate pentru activitate prodigioasă în domeniul culturii, contribuție la promovarea valorilor moral-spirituale, succese remarcabile în activitatea de creație și înaltă măiestrie profesională. 

S-a întâmplat în contextul celei de-a 30-a aniversări a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, desfășurat la Chișinău în perioada 8-25 septembrie, potrivit unui comunicat al Președinției.

Astfel, Președinta Maia Sandu a conferit Titlul onorific „Artist al Poporului” prim-maestrului de cor, Oleg Constantinov și dirijoarei de orchestră, Svetlana Popov.

Svetlana POPOV – dirijor de orchestră;

Solista de operă Rodica Pocireană a fost decorată cu Titlul onorific „Maestru în Artă”.

Titlul onorific „Om emerit” le-a fost acordat artistului-instrumentist Victor Burla și șefului de orchestră, Ion Luchian.

Cu Titlul onorific „Artist emerit” s-au ales: artistul de cor, Ștefan Donos, artista-instrumentistă Irina Iastremscaia, artista de cor, Ana Racoviță și soliștii de operă Viorel Zgardan și Iurie Naimescu.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram