Război în Ucraina, ziua 222: Cameră de tortură și recruți beți. Avertizarea unui ex-șef CIA, dacă Rusia ar folosi bomba atomică

politic

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Austriei. Cu cine a discutat ministrul de Externe, Nicu Popescu

21 septembrie 2022, ora 07:00
Distribuie:

Președinta Maia Sandu a purtat marți, 20 septembrie, discuții cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen. Totodată, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a avut întrevederi cu miniștrii de Externe ai Letoniei și Ciprului.

„A fost o plăcere să discutăm despre modalitățile de a consolida cooperarea Republica Moldova-Austria. Suntem recunoscători pentru sprijinirea drumului Moldovei către UE, agenda noastră de reforme și eforturile de a gestiona consecințele crizelor fără precedent cu care ne confruntăm”, a scris președinta, pe Twitter.

Nicu Popescu a mulțumit Letoniei pentru cooperarea în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina ca urmare a războiului, dar și pentru asistența financiară oferită în marja Planului regional de răspuns pentru refugiați în țara noastră.

Acesta a avut o „discuție foarte cuprinzătoare cu Edgars Rinkēvičs, ministrul Afacerilor Externe al Letoniei și un aprig susținător al cursul de reformare și modernizare europeană a țării noastre”.

Aceștia au vorbit și despre diversificarea surselor de energie.

„Împreună cu domnul ministru Edgars Rinkēvičs am pledat pentru impulsionarea diplomației economice între țările noastre, inclusiv prin dezvoltarea cu implicarea partenerilor letoni a proiectelor care vizează diversificarea surselor de energie”, a menționat Popescu.

Acesta a purtat discuții și cu ministrul cipriot de Externe, Ioannis Kasoulides.

„O excelentă ocazie la New York de a revigora dialogul diplomatic moldo-cipriot cu ministrul afacerilor externe Ioannis Kasoulides, vorbind despre principalele teme de actualitate de pe agenda bilaterală și europeană, dar și despre impactul războiului din Ucraina asupra țării noastre.  

M-am bucurat de susținerea colegului cipriot a propunerii noastre pentru aprofundarea schimburilor de bune practici în domeniul integrării europene în contextul obținerii de către țara noastră a statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană”, a scris vicepremierul.

Popescu a mai scris că a acceptat invitația de a vizita Nicosia pentru „a fortifica în continuare bunele relații în beneficiul cetățenilor”.

TV8.md reamintește că Maia Sandu, a participat marți, 20 septembrie, împreună cu vicepremierul Nicu Popescu și cu colegii din Delegația Republicii Moldova, la deschiderea lucrărilor Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. 

Timp de două zile, șefa statului se va întâlni, în marja Adunării Generale ONU, cu partenerii din toată lumea pentru a discuta cum putem face față provocărilor economice și de securitate prim care trece planeta, dar și despre cum asigurăm pacea, democrația și libertatea tuturor, se arată într-un comunicat al Președinției.

Tema Adunării Generale ONU din acest an este „Un moment decisiv: soluții transformaționale pentru provocări interconectate”. 

Miercuri, 21 septembrie, Președinta Maia Sandu va susține în plenul Adunării un discurs, în care va prezenta opinia Republicii Moldova la acest subiect (estimativ 12.00 ora locală/20.00 ora Chișinăului).

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Președinta, la discuții cu șeful NATO: „Am reiterat importanța evitării mai multor escaladări militare”

20 septembrie 2022, 22:09

Republica Moldova a semnat două documente „importante pentru cooperarea în domeniul economic și social” între statele GUAM

20 septembrie 2022, 21:09

Președinta, la discuții cu administratoarea USAID, Samantha Power: „Recunoscători că cooperarea noastră se extinde”

20 septembrie 2022, 19:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Maia Sandu a discutat cu președinta Parlamentului European: „Țara noastră va fi susținută în continuare”

03 octombrie 2022, ora 17:56
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat la telefon cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Potrivit unui comunicat remis de administrația prezidențială, una din probleme acre au fost discutate ține de situația energetică dificilă.

Totodată, cele două au discutat și despre consecințele economice ale războiului, dar și despre cum a afectat acest fapt populația.

Președinta a discutat cu Roberta Metsola și despre acțiunile pe care le întreprind autoritățile pentru a realiza angajamentele țării în procesul de aderare la Uniunea Europeană. 

„Președinta Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul oferit în ultimele luni de partenerii europeni și a exprimat încrederea că țara noastră va fi susținută în continuare pentru a face față crizei energetice fără precedent”, potrivit unui comunicat remis de Președinție.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram