Război în Ucraina, ziua 225: Bombardamente devastatoare la Zaporojie. Zelenski anunță noi localităţi eliberate

economic

Prețurile în Moldova versus Ucraina: Un deputat PAS explică de ce tariful la gaz este mai mic în țara vecină, aflată în război

23 septembrie 2022, ora 21:20
Distribuie:

Majoritatea produselor în Republica Moldova și Ucraina au prețuri asemănătoare. O spune deputatul PAS, Radu Marian, care a publicat, într-un tabel, prețurile din țara noastră versus cele din Ucraina. Se întâmplă după ce socialiștii și comuniștii au menționat că prețurile la produsele alimentare în Moldova ar fi cu „100% - 200%” mai mari decât în Ucraina. 

Potrivit deputatului, există produse mai ieftine în țara noastră.

„De exemplu, uleiul în medie costă 34,9 lei în Moldova, 35 de lei în Ucraina; pâinea simplă – 5,50 lei în Moldova, 6,45 lei în Ucraina; un litru de motorină costă 26 de lei în Moldova și 28,3 lei în Ucraina”. 

Sunt și produse mai scumpe în Republica Moldova.

„Ouăle costă cu 10 lei mai mult la noi, iar un kg de carne de pui este cu 20 de lei mai scump”. 

O comparație între prețurile din Chișinău și Kiev poate fi văzută pe site-ul numbeo.com.

Totodată, Radu Marian a explicat de ce în Ucraina, țară aflată în război, prețul la gaz este mult mai mic decât în Republica Moldova.

„Ceea ce e într-adevăr mult mai scump la noi comparativ cu Ucraina este tariful la gaze naturale, care este de aproape de 5 ori mai scump. Motivul într-o propoziție este următorul: Ucraina are gaz propriu și poate regula mai ușor piața internă, iar noi suntem dependenți de importuri.

Ucraina produce 70% din necesarul său de gaz și nu depinde de evoluția prețurilor internațional, restul necesităților fiind acoperite printr-un contract pe termen lung, la preț fix, semnat cu mulți ani în urmă cu Slovacia. 

Noi suntem total dependenți de importuri. Foștii guvernanți pro-ruși semnau anterior contracte pe un an, iar cel din ianuarie 2021 în general a fost semnat la preț de piață. Când am venit noi la guvernare, trebuie să negociem alt contract. Chiar dacă prezentul contract este mai avantajos, situația pe piața europeană este cu mult mai dramatică acum decât era vreodată”, a precizat Marian.

„Tariful foarte mare la gaze naturale din țara noastră împinge în mod decisiv inflația în sus. Avem o inflație mai mare ca în Ucraina (34% comparativ cu 22%), în special din cauza prețului mare la gaze. Mai mult decât atât, din cauza războiului, economia Ucrainei suferă enorm, s-a redus dramatic cererea și consumul, ceea ce duce inclusiv reducerea prețurilor pentru produsele pe care Ucraina le produce în abundență, cum ar fi ouăle și carnea de pui”, a adăugat deputatul.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Ședința de judecată în dosarul „Energocom”, în care figurează Dodon, întreruptă! Procurorii nu au prezentat actele necesare

06 octombrie 2022, ora 11:48
Distribuie:

Ședința de judecată în dosarul Energocom, în care figurează fostul președinte al țării, Igor Dodon, programată pentru joi, 6 octombrie, a fost întreruptă. Se întâmplă după ce procurorii nu au prezentat actele necesare pentru mersul ședinței. Următoarea va avea loc în data de 18 octombrie. 

Avocații lui Igor Dodon au întors procurorilor rechizitoriul primit, deoarece nu era lizibil, prin urmare, documentul nu putea fi studiat. „Acest rechizitoriu este de neînțeles, solicităm să fie obligat procurorul să prezinte un rechizitoriu cât de cât să îl înțelegem. În starea în care ne-a fost prezentat, noi nu pute, să ne expunem”, a spus unul dintre avocații lui Igor Dodon.

Acuzarea a prezentat o variantă nouă a rechizitoriului. Ședința a fost întreruptă într-un final, deoarece lipseau și alte documente. 

Ședințele în dosarul Energocom urmau să înceapă în 26 septembrie, însă și atunci magistrații au anunțat amânare, din cauză că lipsea un judecător din complet.

Procuratura Generală a trimis în 9 septembrie în judecată dosarul „Energocom”, în care este vizat Igor Dodon, pentru examinarea în fond. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Mai exact, Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului. 

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Potrivit procurorilor, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

În prezent, socialistul Igor Dodon se află în arest la domiciliul. Fostul președinte mai este cercetat penal pentru corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Dodon, convins că nu există probe în dosarul Energocom: „Toată învinuirea se bazează pe un aviz originalul căruia nu există”

26 septembrie 2022, 17:09

Prima ședință de judecată în dosarul Energocom, în care este învinuit Dodon, amânată

26 septembrie 2022, 15:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram