Război în Ucraina, ziua 225: UE vrea să sublinieze izolarea internațională a Rusiei. Zelenski anunță noi localităţi eliberate

social

Primăria Chișinău cere Guvernului majorarea salariilor lucrătorilor din domeniile asistenței sociale, educației și sănătății

19 septembrie 2022, ora 10:41
Distribuie:

Ion Ceban a anunțat că Primăria va face un demers către Guvern, în decursul acestei săptămâni, pentru a fi majorate salariile pentru cel puțin 3 categorii de lucrători - din domeniile asistenței și protecției sociale, educației și sănătății. După cum spune edilul Capitalei, salariile ar trebui majorate cu minimum 50% ținând cont de rata inflației, astfel, creșterea finală să fie de cel puțin 10%.

„Vom face un demers către Guvern pentru a fi majorat salariul, pentru ca oamenii sa fie motivați să lucreze în acest domeniu. Ținând cont că avem o inflație deja de 35%, iar estimările sunt că va crește cu peste 40% până la sfârșitul anului, înseamnă ca salariile se devalorizează cu acest indicator...Salariile la toate categoriile de lucrători trebuie să crească cu minimum 50%, asta ținând cont de inflația de 40%, măcar 10% să facă diferența în acest sens, adică creșterea finală să fie măcar de 10%”, a declarat Ceban.

Totodată, primarul a precizat că asistenții sociali primesc un salariu între 3.000 – 7000 de lei. ceea ce ar însemna un salariu mizer pentru ceea ce fac în fiecare zi. 

„Noi avem peste 200.000 la Direcția Asistență Socială și Sănătate și la Direcția Copilului. Ceea ce este important și cum spuneam, sunt beneficiari doar în Chișinău peste 200.000 de persoane (care înseamnă 10 orașe ca și populație cum ar fi Soroca, Orhei sau Comrat). 200.000 de oameni care sunt asistați de lucrătorii noștri sociali ar însemna un oraș întreg ca Cernăuțul. Este o muncă enorma realizată de asistenții sociali pentru oamenii care sunt țintuiți la pat, familii vulnerabile ... iar remunerarea este foarte mică”, a mai adăugat Ceban.

Din spusele edilului, dacă anterior Primăria putea sa asigure un supliment la salariu, după ce au fost modificate toate aspectele privind legea la salarizare nu se mai poate adaugă aceste suplimente: „În acest context avem nevoie de circa 1.000 de lucrători, un deficit enorm, asta doar în Chișinău.....Cine urmează să lucreze la un salariu mic?”

Totuși, Ion Ceban susține că, în cazul în care Guvernul nu se isprăvește, să fie găsită o soluție cel puțin lucrătorilor din Chișinău.

„Iar daca nu pot sau n-au de unde, cel puțin pentru Chișinău cumva să găsmi o soluție să le dăm acele suplimente măcar pentru perioada noiembrie-martie, dar aceste lucruri să fie legale. Vă rog ca demersul să fie gata până miercuri”, a conchis Ceban.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Hărțuirea și victimizarea vor fi pedepsite contravențional. Proiectul, votat în prima lectură de Parlament

Foto: SHRM
06 octombrie 2022, ora 13:30
Distribuie:

Deputații au votat, în prima lectură, modificări legislative, care au scopul de a îmbunătăți mecanismele de protecție împotriva discriminării. Proiectul de lege a fost elaborat în contextul Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și are scopul de a înlătura deficiențele cadrului normativ în acest domeniu.

Scopul acestei inițiative legislative este de a îmbunătăți mecanismele de protecție împotriva discriminării. Autorii documentului propun extinderea criteriilor de nediscriminare, îmbunătățirea colectării de date în materia egalității, monitorizarea, evaluarea și raportarea anuală a rezultatelor și consolidarea cadrului instituțional. Totodată, Codul contravențional ar putea fi completat cu noțiunile de „hărțuire” și „victimizare”. Astfel, va fi sancționat orice comportament nedorit care conduce la crearea unui mediu intimidant, ostil, sau ofensator, având drept scop sau efect lezarea demnității unei persoane. De menționat că hărțuirea de conotație sexuală rămâne a fi sancționată de Codul penal.

O altă prevedere a proiectului este completarea Legii cu privire la asigurarea egalității cu un șir de criterii discriminatorii, inclusiv cele referitoare la originea socială, națională, statut social, stare de sănătate, opinii politice sau orice alte opinii. Includerea acestor criterii derivă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Proiectul de lege a fost susținut cu votul a 52 de deputați.  

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram