Război în Ucraina, ziua 221: Mesaj optimist de la Zelenski, cadou din Germania și convoi atacat. UE: "Rusia e pe cale să piardă"

social

Primarul Ceban acuză Guvernul că nu are un plan anticriză pentru iarnă. Spînu: „Mă îngrijorez că acest om gestionează un oraș”

20 septembrie 2022, ora 10:17
Distribuie:

Un nou ping-pong de replici pe rețele sociale între primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban și ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. Edilul Capitalei se plânge că nu știe cum va trece iarna în situație de criză energetică și acuză autoritățile centrale că nu au pus la punct un plan anticriză. Ceban cere să fie instituit în acest sens un comitet care să gestioneze situația. De cealaltă parte, Andrei Spînu îl contrazice pe Ion Ceban și îl asigură că Guvernul s-a pregătit pentru sezonul rece și îi amintește „planul”, anunțat, de altfel, încă în urmă cu cel puțin o săptămână. 

„Nu cunoaștem acțiunile Guvernului în situația actuală de criză și când urmează să avem un scenariu clar în situația dată. Tot ce am auzit până acum a fost „vom avea o iarnă grea”. Cât de grea va fi această perioadă, nu am înțeles, pentru că nimeni nu cunoaște... Dacă nu vom avea gaz ce urmează să întreprindă guvernul, iar dacă vom avea gaz la preţuri exorbitante, care vor fi acţiunile Guvernului pentru a atenua povara facturilor pentru cetăţeni”, scrie Ion Ceban într-o postare pe Facebook.

Primarul Capitalei spune că nu a văzut un plan anticriză al Guvernului, făcut public. Asta deși recent, Ministerul Infrastructurii a anunțat câțiva pași în acest sens. Mai exact, autoritățile au spus că au fost făcute stocuri de gaze naturale, în caz de necesitate, Termoelectrica va trece pe păcură, va fi cumpărat mai mult cărbune, iar cetățenii vor primi compensații la plata facturilor. Ion Ceban vrea totuși un comitet anticriză „fie în cadrul CSE sau altă formulă sau format, unde să fie prezenți primarii din orașele mari - Bălți, Cahul, Chișinău”. „Pentru că aici sunt peste 40% din populație, ca să înțelegem ce vrea să facă autoritatea centrală și cum urmează să reacționeze autoritatea locală... Suntem în mijloc de septembrie şi am impresia că o să ne prindă iarna pe neprins de veste”, a mai scris Ion Ceban.

Postarea lui Ion Ceban a servit drept motiv de ironie din partea ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu. 

„Ion Ceban declară că nu cunoaște și nu înțelege nimic. El acuză Guvernul și știe atât de puține despre pregătirile de iarnă, încât mă îngrijorez că acest om gestionează un oraș. Poate nici nu înțelege că războiul din țara vecină aduce consecințe devastatoare, inclusiv o iarnă grea”, a scris Spînu pe Telegram.

„Am aprobat 27 de măsuri care să fie puse în aplicare în funcție de 3 scenarii - dacă furnizarea gazului este limitată la 35%, 50% și 100%. Vom încerca cu toții să economisim 15% din consum, așa cum o fac toate țările din Europa. Vom oferi, ca și anul trecut, ajutor la plata facturilor pentru cetățeni. Vom cumpăra mai mult cărbune, vom asigura cetățenii cu lemn pentru foc. Prețul la lemn va rămâne același ca anul trecut, datorită subvențiilor Guvernului către Moldsilva. Am făcut stocuri de gaze naturale, pe care le vom folosi în caz de necesitate. Comisia guvernamentală care va gestiona planul de măsuri este creată și lucrează. Termoelectrica va trece la combustibil alternativ (păcură) şi vom utiliza unde e posibil cărbune și lemne, vom reconecta cazanele pe biomasă în cadrul instituțiilor publice. Planificăm din timp toate aceste măsuri tocmai pentru că va fi o iarnă grea. Iar când vin timpuri complicate, trebuie să te pregătești, nu să te vaieți. Guvernul se pregătește, chiar dacă Ion Ceban nu știe și se vaietă”, a spus Andrei Spînu.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/METEO/ Ploi în toată țara! Ce temperaturi vor înregistra termometrele în ultima zi de weekend

02 octombrie 2022, ora 09:00
Distribuie:

Pentru duminică, 2 octombrie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prognozează temperaturi de până la +23 de grade Celsius. Pe întreg teritoriul țării se prevăd ploi, iar presiunea atmosferică va fi scăzută.

În timpul zilei, temperaturile maxime vor ajunge la +21 de grade în nordul țării. La sud, mercurul în termometre va urca până la +23 de grade Celsius, iar la centru - până la +22 de grade. 

La noapte, valorile termice ale aerului vor urca până la +14 grade Celsius în sudul țării, iar la nord și centru vom avea temperaturi de până la +12 grade, respectiv +13 grade.

Pe întreg teritoriul țării, vântul va sufla din nord-vest și va avea o viteză de 3-8 metri pe secundă.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram