Război în Ucraina, ziua 225: Bombardamente devastatoare la Zaporojie. Zelenski anunță noi localităţi eliberate

politic

Procurorul general ar putea reveni în componența CSP. Unele competențe, retrase

22 septembrie 2022, ora 17:20
Distribuie:

Procurorul general ar putea reveni în componența Consiliului Superior al Procurorilor. Modificările la Legea procuraturii, care prevăd această posibilitate, au fost votate în prima lectură de Parlament. Procurorul general a fost exclus în 2021 din componența CSP. 

„Proiectul de modificare a Legii procuraturii au fost elaborat de Ministerul Justiției și a fost deja consultat și reavizat de Comisia de la Veneția, a fost avizat și de către toate instituțiile relevante, inclusiv Procuratura și societatea civilă”, a spus Olesea Stamate, șefa Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament. 

Unul dintre aspectele proiectului vizează evaluarea procurorului general. Comisia de la Veneția a recomandat ca evaluarea performanței procurorului să fie efectuată, dacă din componența comisiei de evaluare nu face parte și un procuror. De asemenea, procurorul general și adjuncții săi, nu sunt suspendați automat din funcții, dacă pe numele procurorului general a fost pornită o cauză penală, ci doar dacă suspendarea este decisă de către Consiliul Superior al Procurorilor. 

Potrivit proiectului, procurorul general revine în componența CSP, însă fără drept de vot ce ține de cariera procurorilor. În document mai este prevăzut și interimatul funcției de procuror general.   

Proiectul de modificare a Legii procuraturii, prevede, de asemena și procedura de numire în funcție a șefilor-adjuncți ai procuraturilor de specialitate. În prezent, șefii-adjuncți sunt desemnați în funcție de către CSP. Modificările prevăd că, adjuncții vor fi numiți în funcție prin ordinul procurorului general la propunerea șefilor procuraturilor specializate și cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor. 

Comisia de la Veneția va veni în următoarele săptămâni cu o opinie privind modificările la Legea Procuraturii. Buquicchio a criticat viteza cu care acestea au fost votate

20 octombrie 2021, 13:10

/DOC/ ULTIMA ORĂ! Guvernul a avizat pozitiv modificările la Legea Procuraturii

19 august 2021, 15:08

Legea Procuraturii a fost publicată în Monitorul Oficial și intră în vigoare. Litvinenco: „Azi concursul inițiat de CSP este stopat”

21 septembrie 2019, 16:09

Ultima oră! Legea Procuraturii a fost modificată. Deputații au votat proiectul în a doua lectură

16 septembrie 2019, 22:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Consiliere și audieri în lipsa bănuitului. Mecanismul de asigurare a drepturilor victimelor infracțiunilor sexuale, îmbunătățit

06 octombrie 2022, ora 13:02
Distribuie:

Deputații au votat pentru îmbunătățirea mecanismului de asigurare a drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie. Un proiect de lege în acest sens a fost susținut, în prima lectură, cu votul a 51 de deputați.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Justiției, iar obiectivul ei este de a fortifica drepturile victimelor infracțiunilor de violență în familie și a infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală, prin adaptarea cadrului normativ intern la standardele și practicile internaționale.

Autorii documentului propun ca victimelor infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie să le fie asigurate drepturile pentru a avea parte de un proces echitabil și de o reintegrare socială cât mai eficientă. Astfel, victimele vor putea să dea explicații în condiții prietenoase, în lipsa persoanei bănuite. Totodată, le va fi asigurat dreptul la intimitate și la protecția imaginii personale, vor beneficia de servicii medicale, medico-legale, de asistență psihologică post-traumatică și de consiliere în vederea recuperării fizice și psihosociale.

Proiectul mai prevede modificarea Codului penal și anume neadmiterea înlăturării răspunderii penale în rezultatul împăcării victimei cu infractorul. Prin urmare, organele de urmărire penală vor trebui să cerceteze posibila infracțiune în mod proactiv, pentru a colecta probe și a asigura că urmărirea penală poate fi efectuată, chiar dacă presupusa victimă și-a retras declarațiile sau plângerea.

Documentul va fi supus examinării în lectură finală în plenul Parlamentului.

O fetiță de 15 ani ar fi fost violată la Fălești: Polițiștii au identificat doi suspecți

06 octombrie 2022, 10:10

Ar fi violat-o timp de un an și jumătate pe fiica minoră a concubinei sale. Un bărbat de la Ocnița, trimis în judecată

22 septembrie 2022, 09:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram