Război în Ucraina, ziua 222: Cameră de tortură și recruți beți. Avertizarea unui ex-șef CIA, dacă Rusia ar folosi bomba atomică

social

Programul de activități în săptămâna deschiderii parlamentare: Vizitatorii vor putea admira mai multe mașini de epocă

18 septembrie 2022, ora 10:20
Distribuie:

Legislativul țării dă startul săptămânii deschiderii parlamentare. Săptămâna ce urmează, oamenii sunt așteptați la Parlament pentru un program variat de activități. Accesul în clădirea instituției se va face în baza actelor de identitate, iar vizitele pot fi programate accesând site-ul vizite.parlament.md.

În zilele de luni, marți și miercuri (19-21 septembrie) se vor desfășura vizitele de informare și tururile ghidate la Parlament. Deputații vor discuta cu vizitatorii și le vor prezenta birourile lor de lucru. Sunt așteptați copii, tineri și adulți din diferite zone ale Republicii Moldova, inclusiv din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, precum și refugiați din Ucraina. 

Tot în zilele de luni, marți și miercuri, în scuarul Parlamentului vor fi expuse mașinile de epocă, folosite în trecut pentru transportarea oficialilor de rang înalt. Vizitatorii Parlamentului vor putea admira și o expoziție de fotografii realizate de tineri, cu genericul „Parteneriat și solidaritate între generații”.

De asemenea, în perioada 19-21 septembrie, în scuarul Parlamentului, va avea loc o proiecție de filme realizate de studioul „Telefilm-Chișinău”. Proiecțiile vor avea loc în fiecare seară, începând cu ora 19.00.

În după-amiaza zilei de marți, 20 septembrie, deputata Marcela Nistor va modera un joc de roluri pentru tineri, pe subiecte legate de democrația participativă.

Miercuri, 21 septembrie, va avea loc atelierul de pictură „Culorile păcii”, prilejuit de Ziua Mondială a Păcii, cu participarea artistei plastice Valeria Barbas. Copii din Republica Moldova și din Ucraina vor fi invitați să redea în culori, pe pânză și pe asfalt, cum arată pacea.

Săptămâna deschiderii parlamentare se desfășoară anual, în luna septembrie, în contextul Zilei Internaționale a Democrației, instituită de către Organizația Națiunilor Unite în 15 septembrie 2007.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Ce partide ar accede în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare

16 septembrie 2022, 13:09

Parlamentul se convoacă în prima ședință plenară din sesiunea de toamnă: Ce subiecte urmează a fi examinate

15 septembrie 2022, 09:09

Sesiunea de toamnă a Parlamentului începe fără fracțiunea PP Șor! Deputații boicotează ședința

15 septembrie 2022, 12:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Procurorii au contestat la CSJ decizia prin care Petic a fost achitat pentru huliganism. „V-am rămas doar eu, huliganul de mine?”

03 octombrie 2022, ora 16:20
Distribuie:

Procurorii au contestat la Curtea Supremă de Justiției (CSJ) decizia prin care Curtea de Apel Cahul l-a achitat pe fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, în dosarul pentru huliganism agravant. Contestația procurorilor a fost criticată de Petic. Ex-polițistul de frontieră acuză PG că încearcă să ducă în eroare CSJ-ul prin falsuri și îi acuză pe procurori că sunt o rușine a sistemului. 

„Băieții aceștia de la Procuratură fumează, pe bune fumează ceva tare. Credeam că s-au liniștit, dar nu vor, nu vor și gata...Voi ați găsit miliardul furat, spălătoria de bani, frauda bancară, dosarul Bahamas, autorii schemelor și v-am rămas doar eu, huliganul de mine”, scrie Gheorghe Petic pe Facebook.

Gheorghe Petic îl acuză pe șeful interimar al Procuraturii Generale, Dumitru Robu pentru că dosarul în care a fost recent achitat merge și la CSJ. 

„Domnule procuror general Dumitru Robu, liniștiți-vă cățeii! Pe mine nimic nu mă mai doare. Cu cât mai mult vă umflați în pene, domnilor procurori, cu atât Republica Moldova îmi va plăti prejudiciu mai mult. Și da, eu nu am practică de procuror, dar a citit argumentele lor și mi s-a făcut rușine. Domnilor, sunteți o rușine a justiției pentru că avem așa Procuratură. Ne batem și la Curtea Supremă de Justiție, încep iar a mă umple de adrenalină”, a mai scris Gheorghe Petic.

Am solicitat un comentariu de la procurorul general interimar la aceste acuzații. „Nu trebuie să ne supărăm pe persoanele care își expun părerea”, a spus Dumitru Robu. 

Nu am reușit să luăm legătura cu procurorul de caz Dumitru Calendari. 

Curtea de Apel Cahul a pronunțat luni, 22 august, decizia motivată în dosarul în care fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, a fost achitat pentru huliganism agravant. Petic cere să îi fie achitate prejudicii morale și materiale în sumă de 800 de mii de lei. Fostul polițist de frontieră se declară totuși dispus să renunțe la acești bani doar dacă cei care au stat în spatele fabricării dosarelor sale vor fi pedepsiți.

„Domnule ministru Litvinenco (nr. Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției), sunt gata să mă dezic public de prejudiciu, condiția rămâne aceeași; vreau capul celor care au fabricat aceste dosare și sunt în funcții, protejați de voi, actualul șef al Poliției din Ungheni, Victor Gavrilița...la fel vreau capul altui gunoi în epoleți, autorul operei fabricate a art. 287/3 Valentin Franț”, scrie Petic într-o postare pe Facebook. 

Gheorghe Petic a mai spus că, după achitare, vrea scuze publice. 

„Vreau scuze public, cât mai multe scuze, săptămâni la rând, să vuiască presa de dimineață până seara cu scuze aduse. Evident, povestea și acest dosar fabricat la comandă, de structurile de drept ale statului, va costa ca și cu povestea ,,violul” niște milioane, din păcate din buzunarul sărac al statului și nu din cel plin al bandiților în epoleți ce se fac autori”, menționează fostul polițist de frontieră. 

„Și aici povestea dosarelor penale s-a terminat, acuma se poate de trăit si de scris o carte. Mai departe viața mea o să mi-o dedic în totalmente unui singur lucru, celor care ați făcut rău o să vă întorc cu vârf și îndesat toate datoriile. Instanța s-a expus, dar nu m-am expus și eu”, mai scrie Gheorghe Petic.

Gheorghe Petic a fost învinuit că în toamna anului 2004, în timp ce se afla într-un bar dintr-o localitate din raionul Taraclia ar fi amenințat cu o armă asemănătoare cu un „Kalașnikov” o persoană din local. Ulterior, Petic ar fi ieșit afară și ar fi efectuat o împușcătură în roata din față a automobilului presupusei victime, continuând să o amenințe cu aplicarea violenței fizice. Ședințele de judecată au durat aproape doi ani, la Taraclia, iar multe dintre ele au tot fost amânate din diverse motive.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram