Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

economic

Putin, despre asigurarea energetică a R. Moldova: „Înțelegerile s-au făcut în baza propunerilor părții moldovenești”

20 septembrie 2022, ora 16:29
Distribuie:

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin susține că dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova se face în baza principiilor pragmatismului și interesului reciproc. Potrivit liderului de la Kremlin, „Rusia a fost mereu garantul reglementării conflictului transnistrean”.

„Dezvoltarea cooperării dintre Rusia și Moldova, apropiată istoric de noi, bazată pe principiile pragmatismului și beneficiului reciproc, vine în întâmpinarea intereselor fundamentale ale popoarelor celor două țări. Rusia a acționat și continuă să acționeze ca un garant în reglementarea transnistreană”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unui eveniment oficial de la Moscova. 

Președintele rus a vorbit și despre relațiile energetice cu Republica Moldova. 

„Și în ceea ce privește securitatea energetică a Republicii Moldova, noi am acționat ținând cont de înțelegerile bilaterale, care s-au făcut în baza propunerilor părții moldovenești”, a mai spus Putin. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

R. Moldova va primi un grant de 900 de mii de euro din partea UE: În ce domeniu vor fi utilizați banii

Foto simbol
05 octombrie 2022, ora 13:37
Distribuie:

Republica Moldova va primi un grant în valoare de 900 de mii de euro din partea Uniunii Europene. Banii vor fi oferiți țării noastre de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și vor fi utilizați pentru acoperirea retroactivă a cheltuielilor suportate de către sistemul de sănătate din țara noastră în vederea acordării asistenței medicale refugiaților din Ucraina.

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat, unanim, în cadrul ședinței de miercuri, cinci octombrie, raportul la proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Guvernul țării noastre și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. De asemenea, Comisia protecție socială, sănătate și familie a dat aviz pozitiv. 

Prin urmare, proiectul urmează a fi prezentat pentru aprobare în plenul Legislativului.    

„Grantul va fi utilizat de către Ministerul Sănătății, prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru finanțarea cheltuielilor, care au avut două componente. Prima constă în acordarea serviciilor de asistență medicală prestate prin intermediul instituțiilor medicale din cadrul sistemului de sănătate. Cea de-a doua se referă la serviciile de asistență medicală furnizate de echipele mobile delegate de către instituții, inclusiv pentru medicamente, deplasarea echipelor ș.a”, potrivit proiectului.

Termenul de valabilitate a acordului este prevăzut până la 31 ianuarie  2023.

Potrivit oficialilor de la Guvern, grantul de 900 de mii de euro acoperă parțial cheltuielile suportate de sistemul medical al Republicii Moldova în scopurile respective, dar sunt și alte instituții internaționale care au contribuit  sau sunt disponibile să contribuie. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram