Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 201: Rusia lansează amenințări, iar Vestul explică succesul Kievului. Londra: Moscova ordonă o retragere

12 septembrie 2022, ora 17:55
Distribuie:

După înfrângerile din ultimele zile de pe câmpul de luptă, forțele ruse au atacat cu rachete mai multe centrale electrice din Ucraina. Zone mari din nord-estul țării vecine au rămas în beznă, iar autoritățile de la Kiev au acuzat Moscova că atacă intenționat infrastructura civilă. Între timp, forțele armate ucrainene sunt pe punctul de a ajunge la graniță cu Rusia, la nord de Harkov, după ce au preluat controlul asupra a zeci de sate și orașe din regiunea Harkov.

UPDATE Deputați din 18 districte municipale din Moscova, Sankt Petersburg și Kolpino au cerut demisia președintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a "acordurilor de la Minsk", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat luni jurnalistului Fareed Zakaria pentru CNN, răspunzând la o întrebare despre înaintarea trupelor ucrainene în regiunea Herson (sud) şi în est, relatează Unian.

UPDATE Într-un nou semn al contraofensivei forţelor ucrainene în estul ţării, imagini din satelit şi înregistrări video arată că trupele ucrainene au traversat râul Siverski Doneţ şi au preluat controlul asupra oraşului Sviatohirsk din regiunea Doneţk. Una dintre imagini înfăţişează o clădire administrativă distrusă, având deasupra arborat drapelul ucrainean, iar alte imagini arată soldaţi ucraineni patrulând.

UPDATE Vladimir Putin, care a schimbat de două ori conducerea armatei ruse de când a început războiul în Ucraina, nu a mai vrut să se întâlnească cu generalii săi, duminică, la puțin timp după ce contraofensiva ucraineană a provocat armatei sale cea mai mare înfrângere din 24 februarie și până acum, scrie The Moscow Times. Experții în strategie militară spun că retragerea rușilor din Harkov reprezintă o „înfrângere totală” pentru armata invadatoare.

UPDATE Comandamentul militar al Federației Ruse a încetat să mai trimită noi unități de soldați în Ucraina, în urma contraofensivei ucrainene fulgerătoare din regiunea Harkov, care a remodelat războiul și a lăsat Moscova înmărmurită, susține Statul Major General al forțelor armate ucrainene, potrivit The Guardian.

UPDATE Unul dintre liderii separatiştilor proruşi, Denis Puşilin, a recunoscut luni o situaţie dificilă pe front în faţa contra-ofensivei ucrainene, dar a susţinut că forţele ruse "rezistă", informează AFP.

UPDATE Un bombardament ucrainean asupra postului de frontieră din Logacevka s-a soldat cu cel puţin un mort şi patru răniţi, potrivit unui bilanţ comunicat de guvernatorul regiunii ruse Belgorod.

UPDATE Germania a iniţiat convorbiri pentru a achiziţiona sistemul de apărare antirachetă Arrov 3 de la Israel în cadrul eforturilor Berlinului de a-şi consolida forţele armate după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat luni premierul israelian Yair Lapid în cursul unei vizite în capitala germană, transmite Reuters.

UPDATE Exporturile de arme franceze au crescut de peste două ori în 2021, atingând suma de 11,7 miliarde de euro, în special datorită vânzărilor de avioane de luptă Rafale, potrivit AFP.

UPDATE Compania Sony s-a retras din industria muzicală din Rusia, potrivit unor surse apropiate citate de agenţia Kyodo, după ce continuarea operaţiunilor în această ţară a devenit imposibil de susţinut, scrie Agerpres.

UPDATE Pe măsură ce ucrainenii redobândesc controlul în localități care au fost ocupate de ruși în regiunea Harkov, din nord-est, apar temeri că ororile care s-au întâmplat în martie la Bucea și în alte localități din preajma Kievului sunt, de fapt, o regulă a soldaților lui Putin: au torturat populația civilă, s-au dedat la jafuri în masă și distrugeri.

UPDATE În ciuda încercărilor Kremlinului de a folosi energia ca armă și de a rupe hotărârea Occidentului de a sprijini Ucraina, Statele Unite fac apel la Europa să rămână unită în menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei, scrie CNN, citând oficiali americani și europeni.

UPDATE Ucraina şi Rusia par a fi "interesate" de propunerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare din Zaporojie (în sudul Ucrainei), ocupată de forţele ruse încă din luna martie, a declarat luni Rafael Grossi, şeful organismului ONU de supraveghere nucleară, adăugând că această iniţiativă include şi o încetare a focului, relatează EFE şi Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Armata rusă a pierdut în ultimele două săptămâni peste 1.800 de militari, care au fost „eliminați” în sudul Ucrainei, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al comandamentului militar Sud al armatei ucrainene, informează The Kyiv Independent.

UPDATE Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat luni, pentru B1 TV, că războiul declanșat de Rusia nu e doar împotriva Ucrainei, ci împotriva Europei și a Statelor Unite. Prin urmare, acesta „e un război esențial pentru viitorul democrației și al Europei”, iar contraofensiva ucraineană, care a prins avânt în ultimele zile, e importantă pentru toată lumea.

UPDATE Armata ucraineană spune că a recucerit de la ruşi 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în două săptămâni de contra-ofensivă în regiunea Herson, venind astfel cu prima estimare în cifre a recuceririlor sale teritoriale în sudul Ucrainei, potrivit France 24. ,,Succesele noastre din aceste ultime două săptămâni sunt destul de convingătoare. Noi am eliberat circa 500 de kilometri pătraţi” , a declarat Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene.

UPDATE Consiliul Europei (CoE) îşi exprimă regretul regretul luni - cu câteva zile înainte de ieşirea Rusiei din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului - faţă de faptul că Moscova ”se izolează şi mai mult de lumea democratică”, relatează AFP.

UPDATE „Bineînțeles, toate acțiunile armatei în timpul operațiunii militare speciale sunt raportate comandantului suprem [președintele Vladimir Putin, n.r.]", le-a spus Peskov jurnaliștilor. „Președintele este în comunicare permanentă, non-stop, cu ministrul apărării și cu toți liderii militari", a precizat reprezentantul Kremlinului.

UPDATE Atacuri aeriene ruseşti au întrerupt din nou alimentarea cu electricitate şi apă la Harkov, anunţă luni primarul celui de-al doilea cel mai important oraş din Ucraina, Ihor Terehov, relatează AFP.

UPDATE După ce, abia după trei zile, Kremlinul a avut prima reacție la eșecul răsunător de pe frontul din Ucraina, presa de stat de la Moscova a început să comenteze și ea ce s-a întâmplat în regiunea Harkovului. La televiziunile publice, comentatorii care până mai ieri visau cum flutură steagul Rusiei la Kiev, au început să caute vinovați și să ceară ori mobilizarea generală, ori negocieri de pace.

UPDATE Ambasadorul Federaţiei Ruse la Berlin, Serghei Neceaev, a criticat din nou Germania pentru că a livrat arme grele Ucrainei, în timp ce Kremlinul se află sub presiunea de a opri contra-ofensiva ucraineană, informează luni dpa.

UPDATE Guvernul ucrainean intenționează să confiște toate proprietățile oamenilor de afaceri Oleg Deripaska (n.r.: foto dreapta) și Serhiy Kurchenko, ale fostului ministru ucrainean al apărării Pavlo Lebedev și ale fostului președinte Viktor Ianukovici, a declarat premierul ucrainean.

UPDATE Toate așezările din partea controlată de Rusia a regiunii ucrainene Zaporojie primesc energie electrică din Crimeea, după ce centrala nucleară din Energodar a fost închisă, a declarat șeful administrației militare și civile din regiune, Evhen Balițki.

UPDATE Majoritatea rușilor (70 de procente) ”mai degrabă susțin” desfășurarea operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina, în timp ce 18% ”mai degrabă nu o susțin”, arată datele unui sondaj VȚIOM, preluat de cotidianul Rossiiskaia gazeta. Începând din luna martie, procentul persoanelor care susțin operațiunea specială a scăzut de la 73% la 70%, dar această scădere se încadrează în ”marja de eroare statistică”, numărul celor care ”mai degrabă nu susțin” a rămas același.

UPDATE Sistemele de apărare ale Ucrainei au eliminat ținte aeriene rusești în valoare de 157,5 milioane de euro în perioada 5-7 septembrie, relatează Ukrainska Pravda, care citează Forțele Aeriene ale Ucrainei.

UPDATE Din pricina victimelor de pe front, autoritățile ruse intenționează să efectueze „mobilizarea” populației masculine în teritoriile ocupate temporar. Bărbaților li s-a interzis să părăsească zonele populate, conform raportului Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Atacul ucrainean din nord-estul țării a prins Kremlinul și trupele ruse pe picior greșit. Ucrainenii spun acum că vor continua avansul, dar mai lent, pentru a-și consolida liniile. În vreme ce unii lideri militari de la Kiev și-ar dori un al treilea front, strategii cred că extinderea actualului asalt spre regiunea Lugansk este mai probabilă, scrie The Economist.

UPDATE Statele Unite se vor ”chinui să înghită praf” dacă vor încerca să spargă prerogativele membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, citat de agenția RIA.

UPDATE Nu este clar cum va reacționa Rusia la contraofensiva ucraineană, însă Moscova ar putea încerca să-și salveze onoarea dând vina pe forțele separatiste pe care le folosește pentru a lupta în războiul din Ucraina, scrie Seth J.Frantzman.

UPDATE Ivan Pechorin, directorul general al corporației de stat pentru dezvoltarea Orientului Îndepărtat și Arctic (KRDS), care a supravegheat industria aviației ruse, a murit în circumstanțe tragice. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al companiei.

UPDATE Aeroportul Internațional Cluj Napoca a fost locul unde mai multe avioane de transport ale Royal Air Force au transportat bombe, care ulterior au ajuns în Ucraina, scrie presa britanică citată de Foaia Transilvană.

UPDATE Tendințele lunare ale principalilor indicatori macroeconomici indică o stabilizare treptată a economiei și o tranziție către o traiectorie de creștere, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni pe teme economice.

UPDATE Președintele Adunării de Stat (parlamentul) ungare, László Kévér, și-a exprimat duminică opinia că Uniunea Europeană poate fi considerată perdantă în conflictul din Ucraina, deoarece UE acționează contrar propriilor interese economice.

UPDATE Bulgaria va exporta energie electrică în schimbul gazelor naturale din Azerbaidjan, a anunțat ministrul bulgar al economiei și industriei, Nikola Stoianov, citat de Novinite.

UPDATE La 200 de zile de la izbucnirea războiului din Ucraina, cardinalul Konrad Krajewski merge în numele papei Francisc în estul Ucrainei pentru a duce mai multe ajutoare pentru populație. Este a patra călătorie de caritate a prelatului în Ucraina de la începutul conflictului.

UPDATE Unitățile de elită din Republica Cecenă conduse de Adam Delimkhanov s-au întors în zona de „operațiuni militare speciale” din Ucraina, după ce li s-a acordat concediu de odihnă, a anunțat șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, pe canalul său Telegram.

UPDATE Numai țările Uniunii Europene pot cumpăra îngrășăminte rusești, în timp ce aprovizionarea cu îngrășăminte a piețelor din Asia, Africa și America Latină prin porturile europene continuă să fie interzisă, ceea ce este o discriminare, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin. Șeful statului a precizat, de asemenea, că MAE rus trebuie să susțină, în contactele cu ONU, problema livrărilor de îngrășăminte în alte țări și din Republica Belarus, relatează RIA Novosti.

UPDATE Generalul american Ben Hodges este sigur că invadarea Ucrainei de către armata lui Putin a dus la începutul procesului de dezintegrare a Rusiei. Și dacă în anii 80 Occidentul nu era pregătit pentru colapsul URSS, acum este necesar să ne pregătim pentru o prăbușire.

UPDATE Ucraina anunță progrese importante pe frontul de sud, unde, potrivit unui purtător de cuvânt, rușii negociază depunerea armelor, notează kyivindepenent.com.

UPDATE Armata ucraineană lansează rachete cu instrucțiuni de predare către ruși, anunță Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării în Ucraina.

UPDATE Organizatorii turneului US Open au anunţat că în cele trei săptămâni de eveninent s-au strâns două milioane de dolari pentru Ucraina.

UPDATE Armata ucraineană anunță că a forțat retragerea trupelor rusești din peste 20 de orașe și sate în ultimele 24 de ore, scrie The Guardian.

UPDATE Fostul șef al departamentului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din regiunea Harkov a fost acuzat de trădare de stat și de abandonarea neautorizată a sarcinilor de serviciu în condițiile legii marțiale, a anunțat luni Biroul Procurorului General al Ucrainei.

UPDATE Conducerea Districtului Militar Vest al Forțelor Armate ale Rusiei a fost din nou înlocuită, de această dată în contextul contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării a declarat luni că Rusia a ordonat o probabilă retragere a trupelor sale din întreaga regiune Harkov, la vest de râul Oskil, scrie Reuters. Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat într-o actualizare periodică că Ucraina a recucerit un teritoriu de cel puţin două ori mai mare decât Londra. Marea Britanie a declarat într-un tweet că „Succesele rapide ale Ucrainei au implicaţii semnificative asupra designului operaţional general al Rusiei”.

UPDATE Soldații ruși au fost surprinși părăsindu-și pozițiile defensive, abandonându-și tancurile, armele și chiar hainele în fața unei ofensive ucrainene fulger, au declarat soldații ucraineni.

UPDATE În urma șocului produs de vitoriile rapide ale contraofensivei forțelor ucrainiene la Harkov, Rusia ar fi decis să amâne pe termen nelimitat organizarea referendumurilor de anexare a teritoriilor ocupate, anunță publicația de investigații Meduza.

UPDATE Rusia va continua operaţiunea militară specială din Ucraina „până când toate obiectivele sale vor fi atinse”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Ria Novosti. În acest moment, Kremlinul nu vede nici o posibilitate de negocieri cu Ucraina, susţine purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat de Tass, după ce forţele Moscovei au cedat teren, în ultimele zile, în faţa forţelor Kievului, în estul Ucrainei.

UPDATE Un oficial susținut de Rusia afirmă că soldații ucraineni i-au copleșit numeric pe combatanții ruși și pro-ruși în ofensiva din ultima săptămână. "În ceea ce privește forțele care au fost transferate pentru contraofensiva armatei ucrainene, acestea au depășit trupele noastre de aproximativ opt ori", a spus, luni, Vitali Gancev, oficialul pro-rus cu rangul cel mai înalt din regiunea Harkov, într-o declarație pentru canalu pentru Rusia 24, notează CNN.

UPDATE La o sesiune plenară a Academiei Pontificale de Științe, Papa Francisc a vorbit despre cum omenirea este târâtă spre cel de-Al Treilea Război Mondial. Suveranul Pontif atrage atenția că pericolul unor lovituri nucleare rămâne unul ridicat, iar factorii politici de decizie trebuie să dea dovadă de chibzuință și diplomație. „După cele două tragice războaie mondiale, părea că lumea a învățat să progreseze treptat spre respectarea drepturilor omului, a dreptului internațional, a diverselor forme de cooperare. Din păcate, istoria dă semne de regres”, a declarat Papa Francisc, afirmații preluate de agenția ANSA.

UPDATE În rândul Forțelor Armate ale Ucrainei nu puțini sunt mercenari ai Companiei militare private (PMC) americane Academi, cunoscută anterior sub numele de Blackwater, scrie pe canalul său de pe rețeaua Telegram jurnalistul Andrei Medvedev, citat de cotidianul Rossiiskaia gazeta.

UPDATE „Forţele aerospaţiale şi de rachete ruse continuă să lanseze atacuri de precizie împotriva unităţilor şi rezervelor forţelor armate ale Ucrainei” în teritoriile în care au avansat în regiunea Harkov, a declarat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de Interfax.

UPDATE Presa finanțată de statul rus întâmpină dificultăți în a relata războiul din Ucraina pe fondul ultimelor evoluții de pe teren, unde armata ucraineană a eliberat zeci de localități din regiunea Harkov, în principal nodul logistic Kupiansk și orașul Izium. Vladimir Soloviov, un propagandist important al Kremlinului, s-a declarat „îngrijorat” pentru armata rusă, dar a făcut apel la calm în fața „panicii” create prin intermediul rețelelor de socializare, scrie Adevărul.

UPDATE  Extrema dreaptă din Rusia critică eșecurile militare din Ucraina și susține că "Am pierdut deja", potrivit theguardian.com. "Războiul din Ucraina va continua până la înfrângerea completă a Rusiei", a declarat Igor Girkin, un naționalist de extremă dreapta, într-un discurs video adresat luni celor 430.000 de adepți ai săi pe Telegram. "Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp", a spus acesta.

UPDATE Forțele armate ale Ucrainei au ucis până la 85% din militarii Brigăzii 810 de pușcași marini separați (cu sediul în Sevastopol, Crimeea), transmite Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE Cetăţenii ruşi au pierdut de luni accesul la acordul privind vizele care le permitea să intre relativ uşor în Spaţiul Schengen european, potrivit DPA.

UPDATE ”Încă mai crezi că ne poți speria?” i-a transmis Zelenski lui Putin, într-un mesaj transmis noaptea pe Telegram, ca răspuns la atacurile Rusiei asupra regiunii Harkov.

UPDATE Actuala poziție de negociere a Rusiei cu privire la Ucraina nu este altceva decât o "încălzire pentru copii" înainte de viitoarele cereri de capitulare totală a regimului de la Kiev, a declarat luni șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

UPDATE Un convoi militar rusesc format din mai multe tancuri și blindate de infanterie care se deplasa înspre oblastul Harkov, distrus complet de artileria ucraineană.

UPDATE Prețul gazelor tranzactionate pe burse se așteaptă să fie la finele acestui an de 5 ori mai mare decât era în urmă cu doi ani, sustine preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

UPDATE Președintele rus trebuie acum să se confrunte cu un nivel neobișnuit de critică la adresa competenței comandanților săi în Ucraina, scrie Politico.eu.

UPDATE Un general american în retragere, Barry R. McCaffrey, a scris pe Twitter că „este clar că există pericolul unei lovituri nucleare tactice din partea unui Putin disperat”. „Greu de imaginat care ar fi ținta. Un oraș din Ucraina? O unitate militară din Ucraina?”, a mai scris McCaffrey. 

UPDATE Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, susține că  Rusia nu respinge negocierile cu Ucraina pentru pace, dar cu cât mai mult sunt amânate, cu atât va fi mai greu să se ajungă la un consens.

UPDATE Candidaţii susţinuţi de Kremlin au obţinut victoria, aşa cum era de aşteptat, la primele alegeri locale din Rusia de la începutul invaziei din Ucraina, relatează luni dpa, citând agenţiile de presă de stat ruse, notează Agerpres.

UPDATE Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, a afirmat că este puțin probabil ca președintele rus Vladimir Putin să hotărască utilizarea unei arme nucleare tactice. „Există riscul ca Kremlinul să folosească o bombă nucleară în această situație, dar cred că este puțin probabil” „Nu există niciun avantaj real pe câmpul de luptă care să fie obținut astfel, ar fi imposibil ca SUA să stea deoparte/ să nu răspundă și nu cred că Putin sau cei mai apropiați consilieri ai săi sunt sinucigași”.

UPDATE Consilierii municipali din districtul moscovit Lomonovski spun că retorica agresivă a lui Putin a aruncat Rusia înapoi în epoca Războiului Rece. 

UPDATE Declarația Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău: „În cele 200 de zile ale războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, mii de civili nevinovați au fost uciși cu cruzime. Toți cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile lor, în conformitate cu dreptul internațional. Populația civilă continuă să sufere mari pierderi în acest război, inclusiv ca urmare a atacurilor recente absolut nejustificate asupra infrastructurii civile din Harkov, care au lăsat fără electricitate mai multe regiuni din țara vecină. Acest comportament barbar, în totală desconsiderare a vieții civililor, trebuie să înceteze imediat”.

UPDATE Avertismentul președintelui rus, Vladimir Putin, a obligat Uniunea Europeană să renunțe la ideea de a introduce un plafon de preț la gaze, scrie Tom Rees pentru ziarul The Telegraph.

UPDATE Serviciul de informație al armatei Kievului transmite că un general rus ce comanda grupul armat de vest al Rusiei a fost demis în urma retragerii din regiunea Harkov.

UPDATE ISW consideră că „forțele ucrainene au provocat o înfrângere operațională majoră Rusiei, recucerind aproape toată regiunea Harkov într-o contraofensivă rapidă”. Prestigiosul institut de la Washington mai arată că atragerea trupelor ruse pe Frontul de Sud a fost de asemenea esențială, dar “nu există nicio bază pentru a aprecia că contraofensiva de la Herson este doar o simulare. Forțele ucrainene au atacat și au făcut câștiguri în mai multe locații importante de pe malul de vest al râului Nipru, ceea ce pune acum Rusia într-o teribilă dilemă de timp și spațiu. Probabil că Rusia nu are suficiente forțe de rezervă pentru a finaliza formarea unei noi linii defensive de-a lungul râului Oskil, pentru a opri avansul ucrainenilor spre Lugansk. Prudența ar cere ca Rusia să retragă forțele din alte sectoare ale spațiului de luptă pentru a stabili linii defensive mai la est decât râul Oskil, pentru a se asigura că poate ține granița regiunii Lugansk. Dar trupele ruse din Donbas continuă operațiunile ofensive ca și cum nu ar fi conștienți de pericolul pentru Lugansk, iar forțele ruse din Herson se confruntă în continuare cu atacuri pe axa respectivă. Președintele rus Vladimir Putin riscă să facă o greșeală comună, dar mortală, așteptând prea mult timp pentru a comanda întăriri pe linia de la Lugansk. El are de ales fie între a compromite apărarea Hersonului, fie de a pune capăt operațiunilor ofensive în jurul orașului Bahmut și Donețk (în sudul Donbasului), pentru a pune trupele în poziție defensivă la granița dintre Lugansk și Harkov”, scrie Biziday.

Pe de altă parte, ISW mai arată că eliberarea orașului Izium nu mai permite Rusiei nici să-și atingă obiectivul declarat de a cuceri integral regiunea Donețk. “Chiar presupunând că Rusia ar captura Bahmut (lucru improbabil) avansul său în Donbas nu ar mai fi susținut dinspre nord, de la Izium. 

Continuarea operațiunilor ofensive ale Rusiei spre Bahmut și în jurul orașului Donețk și-au pierdut astfel orice semnificație operațională reală pentru Moscova și nu fac decât să irosească o parte din puterea de luptă eficientă extrem de limitată pe care Rusia o mai are”.

Totuși, mai arată ISW, “actuala contraofensivă Ucraineană nu va pune capăt războiului. Contraofensiva din nord-estul Ucrainei va culmina în cele din urmă, permițând rușilor să restabilească o linie defensivă sustenabilă și, eventual, chiar să efectueze contraatacuri localizate. Ucraina va trebui să lanseze și alte operațiuni de contraofensivă pentru a finaliza eliberarea teritoriului ocupat de ruși. Războiul rămâne probabil să se întindă până în 2023”.

UPDATE Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a atras atenţia că sunt răspândite multe informații false despre presupuse așezări ucrainene eliberate, astfel că Ministerul Apărării de la Kiev face apel la populaţie să nu creadă aceste informații fără a fi verificate, transmite agenția ucraineană Unian, citată de Rador.

UPDATE Un depozit de petrol din regiunea rusească Belgorod, aflată la granița cu Ucraina a explodat noaptea trecută. Incendiul de la depozitul de petrol din Belgorod a cuprins rezervoarele de combustibil, a declarat Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

 

UPDATE Liderii Partidului Socialiștilor (PSRM) au condamnat decizia autorităților de a menține interdicția asupra zborurilor către Rusia. Acest lucru este anunțat pe site-ul socialiștilor.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, continuatorul KGB) a raportat că a prevenit „o serie de acte teroriste împotriva autorităților din regiunea Herson și a membrilor guvernului din Crimeea”.

UPDATE Oficiali americani precizează, pentru publicația americană The New York Times, citați și de agenția ucraineană Unian, că e greu de realizat pentru moment importanța strategică a cuceririlor ucrainene, dar există indicii potrivit cărora contraofensiva ar putea fi începutul unei puternice acțiuni militare care ar putea împinge mult liniile ruse. Actuali și foști oficiali de la Washington au lăudat complexitatea pregătirilor ucrainene și contraofensiva a cărui rezultat a fost mult peste așteptări, scrie DefenseRomania.ro.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a spus că există puncte pozitive în retragerea armatei ruse la Harkov, dar strategia războiului trebuie schimbată.

UPDATE În vară, oficiali ucraineni de rang înalt au început să facă schimb activ de informații cu Statele Unite pentru a planifica o contraofensivă a armatei ucrainene. Acest lucru a permis Forțelor Armate ale Ucrainei să obțină succese semnificative în nord-estul țării în ultimele zile. Acest lucru este raportat de publicația americană The New York Times cu referire la surse. Potrivit jurnaliştilor, cooperarea cu Ucraina a permis SUA să ofere informaţii mai bune şi mai relevante despre punctele slabe ale Rusiei.

UPDATE Primarul oraşului Izium, punct strategic din estul Ucrainei, care a fost sub ocupaţie rusă din luna martie, a afirmat că locuitorii oraşului ar putea să revină acasă în aproximativ zece zile, după ce forţele ucrainene l-au eliberat. Valeri Marcenko a declarat pentru BBC că, în prezent, militarii caută soldaţi ruşi care s-ar putea ascunde. 

UPDATE Naționaliștii ruși, înnebuniți de furie, i-au cerut duminică președintelui Vladimir Putin să facă schimbări imediate pentru a asigura victoria finală a Rusiei în războiul din Ucraina, la o zi după ce Moscova a fost forțată să-și abandoneze principalul bastion din nord-estul Ucrainei, regiunea Harkov, relatează Reuters.

UPDATE Ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că va fi nevoie de câteva săptămâni pentru a restabili funcționarea aeroporturilor din Ucraina, iar principala problemă rămâne securitatea.

UPDATE Ajutorul militar american pentru Ucraina este substanțial, dar, în același timp, Statele Unite au în vedere o strategie pe termen mai lung de sprijin a țărilor din regiune. Un pachet de susținere anunțat de curând împarte circa 2.2 miliarde de dolari între Ucraina și 18 vecini din regiune, de la Marea Baltică și până la Mediterana. 

UPDATE Germanii ar putea recurge la iarnă la încălzirea cu radiatoare electrice, care ar suprasolicita reţeaua electrică, pentru a evita gazele, au avertizat companiile de utilități, transmite Reuters, citată de news.ro. Gospodăriile s-au aprovizionat cu încălzitoare electrice cu ventilator, inclusiv dispozitive portabile, arată cifrele de vânzări, pe fondul temerilor că Rusia ar putea opri sau limita aprovizionarea cu gaze în urma războiului său din Ucraina.

UPDATE „Nimeni nu știe” unde vor ateriza rachetele rusești pe teritoriul țării, după ce trupele Moscovei au invadat Ucraina, a declarat președintele Zelenski într-un interviu acordat CNN, care urmează să fie difuzat duminică, scrie The Guardian. 

Vorbind în engleză cu jurnalistul Fareed Zakaria de la CNN, Zelenski a spus despre președintele rus Vladimir Putin că „nu poți să te temi de el”, încercând astfel să explice de ce dădea acest interviu în timp ce se plimba pe terenul palatului prezidențial din Kiev. 

Jurnalistul postului american de televiziune a precizat că interviurile anterioare cu liderul ucrainean au avut loc într-un buncăr sau într-un cadru similar. Zelenski a precizat că, dimineața și noaptea, însă, bombele rușilor pot ateriza oriunde.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul Ucrainei şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă. „O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk, una parţială în regiunile Zaporojie, Dnepropetrovsk şi Sumî”, a scris Zelenski într-un comunicat difuzat pe rețelele de socializare, dând vina pe „teroriștii ruşi”.

UPDATE Forțele ruse au lovit duminică infrastructura energetică din regiunea centrală ucraineană Dnepropetrovsk, întrerupând alimentarea cu energie electrică în mai multe orașe, a anunțat guvernatorul acestei regiuni, Valentin Reznicenko, potrivit Reuters. „Unele orașe și comunități au rămas fără energie electrică. Rușii au lovit infrastructura energetică. Ei nu se pot împăca cu înfrângerile de pe câmpul de luptă”, a scris Reznicenko, pe Telegram.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a dedicat discursul său de duminică, 11 septembrie, din ziua de război cu numărul 200, apărătorilor Ucrainei, el mulţumindu-le tuturor celor din armată, de la infanterie până la forţele aeriene, forţele navale şi serviciile de informaţii.

UPDATE Pe 11 septembrie, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să ajungă la granița cu Rusia în regiunea Harkov. Un soldat al armatei ucrainene a filmat punctul de control al frontierei, arătând cum a fost coborâtă bariera, iar semnul Stop a fost agățat, închizând granițele cu țara ocupantă.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

28 septembrie 2022, ora 15:57
Distribuie:

Referendumurile organizate de Rusia în regiunile ucrainene ocupate s-au încheiat marți, iar rezultatele nu sunt o surpriză pentru nimeni. Marionetele instalate de Moscova la conducerea a patru regiuni ocupate ale Ucrainei au raportat majorități uriașe de voturi în favoarea aderării la Rusia, în timp ce Statele Unite plănuiau o rezoluție a ONU care să condamne referendumurile ca fiind false. Totodată, în context, liderul de la Kiev i-a transmis un mesaj liderului de la Kremlin.

UPDATE Administraţia Joseph Biden a anunţat, marţi seară, că tratează cu seriozitate ameninţările nucleare din partea Rusiei, precizând însă că, deocamdată, nu este necesară modificarea configuraţiei de apărare strategică.

UPDATE Ruşii care fug de mobilizarea lui Vladimir Putin în Războiul din Ucraina cu orice preţ, în timp ce Moscova se pregăteşte să le închidă frontiera, plătesc până la 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat, iar unii încearcă să închirieze avioane private cu opt locuri, cu preţuri cuprinse între 89.000 şi 156.000, dezvăluie The Guardian.

UPDATE Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson îi cer preşedintelui rus Vladimir Putin anexarea acestor teritorii ucrainene la Rusia.  

UPDATE Statele Unite pregătesc o nouă tranșă de asistență militară pentru a fi acordată Ucrainei în valoare de 1,1 miliarde de dolari, a informat British Daily Mail, citând surse din rândul oficialilor guvernamentali ai SUA.

UPDATE Poliţia naţională suedeză a deschis o anchetă privind scurgerile de la gazoductele Nord Stream. De asemenea, cazul este analizat de procuratură.

UPDATE Cât privește soarta conflictului și, mai ales, finalizarea acestuia, Zelenski a menționat că Ucraina trebuie să-și recupereze toate teritoriile ocupate și abia atunci se va putea vorbi despre sfârșitul războiului. „Dacă nu se înțelege clar că ne-am recuperat pământul, războiul s-a terminat și e pace, atunci ceva va fi întotdeauna sub semnul întrebării, o parte este ocupată, iar altă parte este în un fel de compromis, atunci, credeți-mă, Rusia va încerca în continuare să ne ocupe teritoriile”, a declarat președintele ucrainean.

UPDATE Camerele de supraveghere montate în orașul Uriupinsk, regiunea Volvograd, au surprins momentul în care centrul de recrutare din localitate a fost făcut scrum după o acțiune premeditată.

UPDATE Rusia a anunțat că va bloca prin veto orice rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU privind condamnarea așa-ziselor referendumuri derulate în regiunile ocupate din Ucraina.

UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că referendumurile ilegale pe care rușii le-au organizat în regiunile ocupate din Ucraina nu schimbă cu nimic sprijinul Germaniei pentru Ucraina și că rezultatele acestora nu vor fi acceptate.

UPDATE Rușii care se încadrează în criteriile de mobilizare și care doresc să părăsească Rusia pe la punctul de trecere a frontierei Verhni Lars, de la granița cu Georgia, primesc citații - anunţă Agenţia de presă TASS, care citează Serviciul de presă al Guvernului Osetiei de Nord.

UPDATE Ţările aliate din NATO vor continua să susţină Ucraina „atâta timp cât este nevoie” şi nu vor fi descurajate de „niciun simulacru de referendum”, a declarat, miercuri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

UPDATE Secretarul general al Comitetului Olimpic Rus, Anastasia Davydova (39 de ani), ar fi plecat în străinătate din cauza regimului lui Vladimir Putin. De cinci ori medaliată cu aur la Jocurile Olimpice (Atena 2004, Beijing 2008, Londra 2021) în proba de înot sincron, Davydova ar fi anunțat deja că nu mai are de gând să se întoarcă în Rusia, conform agenției de știri de stat Tass. Fosta sportivă ar fi nemulțumită din cauza mobilizării parțiale și a anulării cantonamentelor sportivilor în străinătate. Deocamdată, Comitetul Olimpic Rus a anunțat că nu știe despre plecarea secretarului general din Rusia, potrivit ziare.com.

UPDATE Ministerul rus de finanțe a propus creșterea prețului minim la vodcă, brandy și coniac de la începutul anului viitor. Asta în condițiile în care prețul minim la vodcă a fost stabilit în 2009, ca măsură de a combate producția ilegală în Rusia.

UPDATE Guvernul leton a declarat stare de urgență în regiunile țării care se învecinează cu Rusia. Va începe să funcționeze din 28 septembrie și va dura cel puțin 3 luni. Un regim similar este introdus în porturi, aeroporturi, puncte de control și pe calea ferată.

UPDATE „Chiar dacă Putin poate mobiliza 300.000 de soldați, asta nu înseamnă că va putea arunca pe front oameni precum carnea de tun, mulți dintre care nu vor fi bine pregătiți, mulți dintre care nu vor avea echipamentul necesar, logistica de care au nevoie de sprijin. Armata lui are o mulțime de probleme, iar forța de muncă este doar una dintre ele", a spus directorul CIA, William Burns.

UPDATE Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill îi încurajează pe ruși să meargă la război în Ucraina mințindu-i că acest lucru va aduce "pacea" între cele două popoare, notează Newsweek.

UPDATE Statele Unite vor majora cantităţile de gaze lichefiate trimise către Uniunea Europeană, pentru a ajuta statele europene să înlocuiască gazele ruseşti şi să treacă această iarnă cu bine, a spus Don Graves, secretar adjunct al Departamentului Comerţului SUA, într-un interviu pentru Agerpres.

UPDATE Un atac nuclear lansat de Rusia în Ucraina ar putea fi depistat prea târziu, consideră oficialii SUA, care se tem că eșecurile înregistrate de forțele armate ale Rusiei ar putea să îl determine pe Vladimir Putin să decidă o escaladare a conflictului, scrie Politico.

UPDATE O grupa de activiști anti-război din Rusia au mers la mormântul părinților lui Vladimir Putin pentru a "trimite" un strigăt de ajutor "pe lumea cealaltă". "Dragi părinți! Fiul vostru se comportă urât! Lipsește de la lecțiile de istorie, se ceartă cu colegii de clasă și amenință că va arunca în aer întreaga școală! Luați măsuri!", se arată în mesajul lăsat la mormântul părinților lui Putin, care a devenit viral pe Telegram, notează Newsweek.

UPDATE Forțele ucrainene continuă să împingă spre est, în regiunile ocupate Harkiv, Donețk și Luhansk, după ce au traversat cu succes râurile Oskil și Siversky Doneț în mai multe locații, a scris Serviciul de Informații pentru Apărare al Regatului Unit în raportul lor zilnic.

UPDATE Ocupanții ruşi au acoperit cu un nor de particule cu fosfor o localitate, după ce au folosit bombe cu fosfor într-un atac lansat asupra unei localităţi din regiunea Zaporijjia, relatează Agenţia de presă RBC-Ucraina.

UPDATE Ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a spus că răspunsul NATO față de orice folosire a armelor nucleare trebuie să fie unul non-nuclear, dar „devastator”, potrivit The Guardian.

UPDATE Decretul lui Vladimir Putin privind mobilizarea pentru războiul din Ucraina i-a prins pe unii cetățeni ruși în vacanță în Muntenegru. Când au aflat ce îi așteaptă în țară au decis să nu se mai întoarcă, de teamă că ar putea fi trimiși pe front. O rusoaică a declarat pentru Reuters că se va întoarce la Moscova doar pentru a-și lua copilul și pentru a vinde toate proprietățile pe care ea și soțul ei le au acolo. Cu toții vor să înceapă o viață nouă în Muntenegru, potrivit Digi24.

UPDATE Bulgaria și Polonia au făcut un apel la cetățenii lor să plece de urgență din Rusia, în condițiile în care trecerea frontierei s-ar putea să devină mai dificilă, relatează The Guardian. Mulți ruși încearcă să scape de mobilizarea anunțată de Vladimir Putin plecând din țară și există riscul ca Moscova să decidă închiderea granițelor pentru bărbații apți de luptă, notează Digi24.

UPDATE Autoritățile de la Kiev au precizat miercuri că referendumurile organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene pentru „aderarea” la Rusia sunt „nule și fără valoare", iar Ucraina va continua eforturile de eliberare a teritoriului ocupat de forțele ruse, transmite Reuters.

UPDATE Agențiile de informații americane și aliate își intensifică eforturile pentru a detecta orice mișcare sau comunicare militară rusă care ar putea semnala că Vladimir Putin a ordonat folosirea armelor nucleare în Ucraina, potrivit a cinci actuali și foști oficiali americani citați de Politico.

UPDATE Într-o analiză publicată de Washington Post, expertul militar american Joseph Cirincione a spus că posibilitatea folosirii armelor nucleare trebuie să fie diminuată, iar răspunsurile în cazul acestora trebuie să fie pregătite în avans. De aceea, SUA urmăresc cu atenție orice semn că o armă nucleară este pregătită de Moscova.

UPDATE Armata Ucraineană a reușit încercuirea operațională a forțelor ruse din Liman, un oraș considerat cheie pentru avansarea ulterioară spre Luhansk. Asta înseamnă că deși încercuirea nu este completă, ultima rută de ieșire din Liman este în raza artileriei ucrainene, iar rușii nu mai au de fapt rute de ieșire sau de aprovizionare din oraș. Mai la nord, pe Frontul de Est, Armata Ucraineană și-a securizat împrejurimile orașului Kupiansk și pare a controla toate (sau cele mai multe) treceri peste râul Oskil, linia de apărare stabilită de ruși după retragerea din Harkov. Analiștii militari ucraineni spun că probabil urmează o nouă retragere a Armatei Ruse, pe un aliniament aflat dincolo de granița regiunii Luhansk, între Svatove și Kremina, notează ISW, citat de Biziday.

UPDATE Pe Frontul de Sud, Armata Ucraineană a continuat să bombardeze barjele rusești care aduc peste Nipru muniții, provizii și trupe, într-un război de uzură menit să epuizeze resursele Armatei Ruse aflate la nord de râu. Aviația Rusă încearcă să riposteze față de aceste lovituri (probabil pentru a prezerva rezervele trupelor la sol prinse dincolo de Nipru) dar Ucraina pare a-și fi îmbunătățit apărarea antiaeriană pe acest front și reușește zilnic să doboare avioane și drone rusești în regiunea Herson. În ultima săptămână Rusia a priedut aici șase avioane și elicoptere, dintre care ieri un Sukhoi Su-25, potrivit ISW.

UPDATE Forțele armate ucrainene s-ar putea apăra împotriva unor potențiale arme nucleare tactice pe care Rusia le-ar lansa asupra Ucrainei doar în anumite condiții, spune jurnalistul și analistul militar Mihailo Samus, directorul platformei independente The New Geopolitics Research Network, citat de New Voice of Ukraine.

UPDATE Oficialii ruși ar putea încerca să reformuleze invazia lor în Ucraina și ocuparea teritoriului ucrainean, care va fi anexat în curând ca fiind o „operațiune de combatere a terorismului”, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a îndemnat miercuri la o creştere semnificativă a ajutorului militar occidental, la o zi după aşa-zisele referendumuri pentru anexare la Rusia a patru regiuni ucrainene, scrutinuri denunţate de cea mai mare parte a comunităţii internaţionale, informează AFP.

UPDATE Adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri politice Rosemary DiCarlo a reiterat, marţi, la o reuniune a Consiliului de Securitate privind referendumurile de anexare la Rusia a unor teritorii ucrainene, sprijinul Naţiunilor Unite pentru "integritatea teritorială a Ucrainei" în cadrul "graniţelor sale recunoscute", transmite miercuri AFP preluat de Agerpres.

UPDATE Serghei Melnik, comandantul garnizoanei militare din Harkov, a declarat pentru Telegraph că Rusia atacă regulat cu obuze și trimitea drone kamikaze peste graniță, după retragerea de luna trecută. „Situația nu este calmă”, a spus el pentru Telegraph. „În plus, pe acea parte a graniței, Rusia concentrează un număr foarte mare de trupe și echipamente. Nu știm ce vor face în continuare”, notează Adevărul.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că rezerviștii proaspăt mobilizaţi din regiunea Kaliningrad au început antrenamentul de luptă la baza Flotei ruseşti din Marea Baltică.

UPDATE Vladimir Putin a declarat marţi că se aşteaptă la o recoltă "record" de 150 de milioane de tone de cereale în Rusia în 2022, într-un moment în care Moscova acuză sancţiunile occidentale că îi împiedică exporturile, în special către ţările sărace, relatează France Presse, scrie Agerpres.

UPDATE Războiul nu merge prea bine pentru Putin, dar problemele armatei ruse nu se limitează la Ucraina. În ultimele luni de zile, centre strategice și alte locații importante din Rusia au fost distruse de incendii și explozii misterioase care ar putea fi semnele unei operațiuni de sabotaj desfășurată de trupe speciale inamice pe teritoriul rusesc, scrie Business Insider.

UPDATE Numărul rușilor care intră în Uniunea Europeană a crescut semnificativ în urma mobilizării parțiale decretate de Vladimir Putin, iar trecerile ilegale de frontieră sunt așteptate să se înmulțească și ele dacă Rusia va închide granițele pentru bărbații care pot fi mobilizați, a anunțat Frontex, agenția de frontieră a Uniunii Europene. Potrivit publicației „Novaya Gazeta. Europe”, la Kremlin se vehiculează cifre care depășesc 260.000 de bărbați care au părărsit Rusia în doar câteva zile după decretul de mobilizare.

UPDATE Premierul slovac Eduard Heger a declarat că majorarea prețurilor în urma războiului din Ucraina ar putea „ucide” economia țării dacă nu va primi sprijin de miliarde de euro de la Bruxelles, informează Reuters.

UPDATE Șantajul nuclear al Rusiei nu se bazează pe o posibilitate reală de a folosi armamentul nuclear tactic sau strategic, apreciază expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko, membru al grupului analitic „Rezistența informațională”. El a declarat pentru presa de la Kiev că focoasele nucleare din Rusia nu au fost verificate la timp și există riscul ca o parte din rachete să explodeze chiar în timpul lansării. „Folosirea focoaselor nucleare de către Rusia împotriva Ucrainei este, de fapt, ireală. Putin înțelege foarte bine din ce se compune arsenalul său nuclear”, a declarat Oleksandr Kovalenko. Expertul militar arată că rachetele balistice rusești, în special UR-100N, dar și focoasele nucleare tactice sunt produse în perioada Uniunii Sovietice. Aceste arme au peste 40 de ani.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la scurt timp după ce Moscova a anunțat că așa-zisele referendumuri organizate în republicile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie s-au încheiat cu un vot covârșitor pentru alipirea la Federația Rusă, informează News.ro.

UPDATE Gazprom a declarat că o dispută juridică riscă să determine Moscova să sancționeze Naftogaz din Ucraina. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci Gazprom nu va putea plăti taxele de tranzit, a declarat compania pe Telegram, punând în pericol fluxurile.

UPDATE O plângere adresată șefului republicii separatiste Donețk și apărută pe rețelele sociale din Rusia arată că doi soldați ucraineni din trupele pro ruse au fost victimele unor abuzuri sexuale din partea militarilor ceceni trimiși de Ramzan Kadîrov să lupte în Ucraina, scrie Meduza. Un grup de femei identificate drept soții și mame de soldați din autoproclamata RPD a susținut că rudele lor au fost supuse violenței sexuale de către personalul militar din Cecenia.

UPDATE Autorităţile din Harkov au raportat un „atac masiv” al armatei ruse care a lăsat o mare parte din oraş fără curent, transmite presa internaţională.

UPDATE România are mari șanse de a deveni prima țară din Europa dotată cu Iron Dome, sistemul de apărare israelian considerat unul dintre cele mai performante din lume. O singură baterie mobilă a Domului de Fier costă 150 de milioane de dolari.

UPDATE Liderul naţionalist Giorgia Meloni, care va deveni următorul prim-ministru al Italiei, a promis sprijin total pentru Kiev după ce a primit felicitări din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru victoria sa în alegeri, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, marţi, la ONU, că referendumurile false ale Rusiei din patru regiuni din estul Ucrainei au fost "o încercare de a fura teritoriul unui alt stat". „Recunoașterea de către Rusia a referendumurilor false şi o nouă încercare de anexare a teritoriului Ucrainei vor însemna că nu mai este nimic de discutat cu acest preşedinte al Federaţiei Ruse”, a transmis preşedintele ucrainean. Luând cuvântul în fața Consiliului de Securitate al ONU prin legătură video, în ciuda obiecțiilor Rusiei, Volodimir Zelenski a cerut sprijin militar și financiar suplimentar pentru apărarea Ucrainei „astfel încât agresorul să piardă” și „garanții clare și obligatorii din punct de vedere juridic de securitate colectivă” pentru țara sa ca răspuns la ultima încercare a Rusiei de a cuceri teritoriul ucrainean.

UPDATE Autorităţile de ocupaţie proruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile de „aderare” a acestor teritorii la Rusia, referendumuri denunțate ca ilegitime de Kiev şi de ţările occidentale, informează AFP, preluată de Agerpres. Comisia electorală a regiunii Zaporojie a afirmat că 93,11% dintre alegători au votat pentru alipirea la Rusia, după numărarea a 100% din buletinele de vot, precizând totodată că este vorba deocamdată de rezultate preliminare. La rândul său, administrația prorusă de ocupaţie a regiunii Herson a afirmat pe Telegram că 87,05% dintre alegători au votat favorabil „aderării”, după numărarea a 100% din buletinele de vot. „Bine aţi venit acasă, în Rusia!”, a reacţionat rapid pe Telegram fostul preşedinte Dmitri Medvedev. Aceste voturi privesc peste 20% din suprafaţa Ucrainei, notează France Presse.  

UPDATE Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a anunțat luni că peste 170 de kilometri de drumuri din regiunea Harkov au fost curățați și reparați după lupte, informează The Kyiv Independent. Sinegubov a precizat că resturile de echipamente militare distruse sunt scoase de pe drumurile din regiunea Harkov.

UPDATE Administraţia Vladimir Putin a somat, miercuri, Statele Unite să răspundă dacă au atacat gazoductele ruso-germane din Marea Baltică, amintind că preşedintele Joseph Biden a ameninţat în trecut cu oprirea proiectului Nord Stream 2.

UPDATE Uniunea Europeană a anunțat că scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia și Europa, au fost rezultate ale unor operațiuni de sabotaj - însă nu a acuzat direct Rusia.

UPDATE Este „stupid şi absurd” să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat miercuri Kremlinul, în timp ce europenii denunţă un act de „sabotaj”, informează AFP.

UPDATE Presupusul sabotaj al gazoductului Nord Stream nu constituie un atac asupra Suediei, a declarat miercuri pentru postul public de televiziune SVT şefa diplomaţiei suedeze, Ann Linde, transmite Reuters, scrie Agerpres.

UPDATE Guvernul german a remarcat că „nu luăm o poziție publică cu privire la probleme legate de orice date de informații sau activități de informații”, dar a adăugat că Berlinul este înclinat să creadă că acesta a fost un atac țintit asupra gazoductelor.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, susține că o afirmație a unui fost ministru de externe polonez, care a mulțumit Statelor Unite pentru „daunele aduse” gazoductului rusesc Nord Stream 2, poate fi văzută drept „o declarație oficială că acesta a fost un atac terorist”.

UPDATE SUA ar fi aruncat în aer gazoductele rusești Nord Stream 1 și 2, spune fostul ministru polonez al Apărării și actual membru al Parlamentului European a atribuit Statelor Unite, Radek Sikorski.

UPDATE Situl centralei nucleare din Zaporojie a fost afectat săptămâna aceasta de noi bombardamente și explozii, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) din cadrul ONU, potrivit BBC. Experții ONU prezenți la centrală au raportat astăzi două explozii care au avut loc în apropierea unui canal ce transportă apă de la un rezervor către complexul de reactoare, pentru sistemul de răcire al centralei – un element esențial pentru securitatea nucleară.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 215: Avertizare din SUA, cozi la vamă, proteste și gropi comune. NATO are soluția în caz de atac nuclear

26 septembrie 2022, 21:09

Război în Ucraina, ziua 216: Drone iraniene și scrisoare lui Putin. Bursa din Moscova s-a prăbușit, iar Medvedev amenință nuclear

27 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram