Război în Ucraina, ziua 582: Explozie la Anenii Noi și numiri la Kiev! Un ex-șef al spionilor SUA anunță cele mai rele scenarii

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 201: Rusia lansează amenințări, iar Vestul explică succesul Kievului. Londra: Moscova ordonă o retragere

12 septembrie 2022, ora 17:55

După înfrângerile din ultimele zile de pe câmpul de luptă, forțele ruse au atacat cu rachete mai multe centrale electrice din Ucraina. Zone mari din nord-estul țării vecine au rămas în beznă, iar autoritățile de la Kiev au acuzat Moscova că atacă intenționat infrastructura civilă. Între timp, forțele armate ucrainene sunt pe punctul de a ajunge la graniță cu Rusia, la nord de Harkov, după ce au preluat controlul asupra a zeci de sate și orașe din regiunea Harkov.

UPDATE Deputați din 18 districte municipale din Moscova, Sankt Petersburg și Kolpino au cerut demisia președintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a "acordurilor de la Minsk", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat luni jurnalistului Fareed Zakaria pentru CNN, răspunzând la o întrebare despre înaintarea trupelor ucrainene în regiunea Herson (sud) şi în est, relatează Unian.

UPDATE Într-un nou semn al contraofensivei forţelor ucrainene în estul ţării, imagini din satelit şi înregistrări video arată că trupele ucrainene au traversat râul Siverski Doneţ şi au preluat controlul asupra oraşului Sviatohirsk din regiunea Doneţk. Una dintre imagini înfăţişează o clădire administrativă distrusă, având deasupra arborat drapelul ucrainean, iar alte imagini arată soldaţi ucraineni patrulând.

UPDATE Vladimir Putin, care a schimbat de două ori conducerea armatei ruse de când a început războiul în Ucraina, nu a mai vrut să se întâlnească cu generalii săi, duminică, la puțin timp după ce contraofensiva ucraineană a provocat armatei sale cea mai mare înfrângere din 24 februarie și până acum, scrie The Moscow Times. Experții în strategie militară spun că retragerea rușilor din Harkov reprezintă o „înfrângere totală” pentru armata invadatoare.

UPDATE Comandamentul militar al Federației Ruse a încetat să mai trimită noi unități de soldați în Ucraina, în urma contraofensivei ucrainene fulgerătoare din regiunea Harkov, care a remodelat războiul și a lăsat Moscova înmărmurită, susține Statul Major General al forțelor armate ucrainene, potrivit The Guardian.

UPDATE Unul dintre liderii separatiştilor proruşi, Denis Puşilin, a recunoscut luni o situaţie dificilă pe front în faţa contra-ofensivei ucrainene, dar a susţinut că forţele ruse "rezistă", informează AFP.

UPDATE Un bombardament ucrainean asupra postului de frontieră din Logacevka s-a soldat cu cel puţin un mort şi patru răniţi, potrivit unui bilanţ comunicat de guvernatorul regiunii ruse Belgorod.

UPDATE Germania a iniţiat convorbiri pentru a achiziţiona sistemul de apărare antirachetă Arrov 3 de la Israel în cadrul eforturilor Berlinului de a-şi consolida forţele armate după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat luni premierul israelian Yair Lapid în cursul unei vizite în capitala germană, transmite Reuters.

UPDATE Exporturile de arme franceze au crescut de peste două ori în 2021, atingând suma de 11,7 miliarde de euro, în special datorită vânzărilor de avioane de luptă Rafale, potrivit AFP.

UPDATE Compania Sony s-a retras din industria muzicală din Rusia, potrivit unor surse apropiate citate de agenţia Kyodo, după ce continuarea operaţiunilor în această ţară a devenit imposibil de susţinut, scrie Agerpres.

UPDATE Pe măsură ce ucrainenii redobândesc controlul în localități care au fost ocupate de ruși în regiunea Harkov, din nord-est, apar temeri că ororile care s-au întâmplat în martie la Bucea și în alte localități din preajma Kievului sunt, de fapt, o regulă a soldaților lui Putin: au torturat populația civilă, s-au dedat la jafuri în masă și distrugeri.

UPDATE În ciuda încercărilor Kremlinului de a folosi energia ca armă și de a rupe hotărârea Occidentului de a sprijini Ucraina, Statele Unite fac apel la Europa să rămână unită în menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei, scrie CNN, citând oficiali americani și europeni.

UPDATE Ucraina şi Rusia par a fi "interesate" de propunerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare din Zaporojie (în sudul Ucrainei), ocupată de forţele ruse încă din luna martie, a declarat luni Rafael Grossi, şeful organismului ONU de supraveghere nucleară, adăugând că această iniţiativă include şi o încetare a focului, relatează EFE şi Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Armata rusă a pierdut în ultimele două săptămâni peste 1.800 de militari, care au fost „eliminați” în sudul Ucrainei, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al comandamentului militar Sud al armatei ucrainene, informează The Kyiv Independent.

UPDATE Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat luni, pentru B1 TV, că războiul declanșat de Rusia nu e doar împotriva Ucrainei, ci împotriva Europei și a Statelor Unite. Prin urmare, acesta „e un război esențial pentru viitorul democrației și al Europei”, iar contraofensiva ucraineană, care a prins avânt în ultimele zile, e importantă pentru toată lumea.

UPDATE Armata ucraineană spune că a recucerit de la ruşi 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în două săptămâni de contra-ofensivă în regiunea Herson, venind astfel cu prima estimare în cifre a recuceririlor sale teritoriale în sudul Ucrainei, potrivit France 24. ,,Succesele noastre din aceste ultime două săptămâni sunt destul de convingătoare. Noi am eliberat circa 500 de kilometri pătraţi” , a declarat Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene.

UPDATE Consiliul Europei (CoE) îşi exprimă regretul regretul luni - cu câteva zile înainte de ieşirea Rusiei din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului - faţă de faptul că Moscova ”se izolează şi mai mult de lumea democratică”, relatează AFP.

UPDATE „Bineînțeles, toate acțiunile armatei în timpul operațiunii militare speciale sunt raportate comandantului suprem [președintele Vladimir Putin, n.r.]", le-a spus Peskov jurnaliștilor. „Președintele este în comunicare permanentă, non-stop, cu ministrul apărării și cu toți liderii militari", a precizat reprezentantul Kremlinului.

UPDATE Atacuri aeriene ruseşti au întrerupt din nou alimentarea cu electricitate şi apă la Harkov, anunţă luni primarul celui de-al doilea cel mai important oraş din Ucraina, Ihor Terehov, relatează AFP.

UPDATE După ce, abia după trei zile, Kremlinul a avut prima reacție la eșecul răsunător de pe frontul din Ucraina, presa de stat de la Moscova a început să comenteze și ea ce s-a întâmplat în regiunea Harkovului. La televiziunile publice, comentatorii care până mai ieri visau cum flutură steagul Rusiei la Kiev, au început să caute vinovați și să ceară ori mobilizarea generală, ori negocieri de pace.

UPDATE Ambasadorul Federaţiei Ruse la Berlin, Serghei Neceaev, a criticat din nou Germania pentru că a livrat arme grele Ucrainei, în timp ce Kremlinul se află sub presiunea de a opri contra-ofensiva ucraineană, informează luni dpa.

UPDATE Guvernul ucrainean intenționează să confiște toate proprietățile oamenilor de afaceri Oleg Deripaska (n.r.: foto dreapta) și Serhiy Kurchenko, ale fostului ministru ucrainean al apărării Pavlo Lebedev și ale fostului președinte Viktor Ianukovici, a declarat premierul ucrainean.

UPDATE Toate așezările din partea controlată de Rusia a regiunii ucrainene Zaporojie primesc energie electrică din Crimeea, după ce centrala nucleară din Energodar a fost închisă, a declarat șeful administrației militare și civile din regiune, Evhen Balițki.

UPDATE Majoritatea rușilor (70 de procente) ”mai degrabă susțin” desfășurarea operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina, în timp ce 18% ”mai degrabă nu o susțin”, arată datele unui sondaj VȚIOM, preluat de cotidianul Rossiiskaia gazeta. Începând din luna martie, procentul persoanelor care susțin operațiunea specială a scăzut de la 73% la 70%, dar această scădere se încadrează în ”marja de eroare statistică”, numărul celor care ”mai degrabă nu susțin” a rămas același.

UPDATE Sistemele de apărare ale Ucrainei au eliminat ținte aeriene rusești în valoare de 157,5 milioane de euro în perioada 5-7 septembrie, relatează Ukrainska Pravda, care citează Forțele Aeriene ale Ucrainei.

UPDATE Din pricina victimelor de pe front, autoritățile ruse intenționează să efectueze „mobilizarea” populației masculine în teritoriile ocupate temporar. Bărbaților li s-a interzis să părăsească zonele populate, conform raportului Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Atacul ucrainean din nord-estul țării a prins Kremlinul și trupele ruse pe picior greșit. Ucrainenii spun acum că vor continua avansul, dar mai lent, pentru a-și consolida liniile. În vreme ce unii lideri militari de la Kiev și-ar dori un al treilea front, strategii cred că extinderea actualului asalt spre regiunea Lugansk este mai probabilă, scrie The Economist.

UPDATE Statele Unite se vor ”chinui să înghită praf” dacă vor încerca să spargă prerogativele membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, citat de agenția RIA.

UPDATE Nu este clar cum va reacționa Rusia la contraofensiva ucraineană, însă Moscova ar putea încerca să-și salveze onoarea dând vina pe forțele separatiste pe care le folosește pentru a lupta în războiul din Ucraina, scrie Seth J.Frantzman.

UPDATE Ivan Pechorin, directorul general al corporației de stat pentru dezvoltarea Orientului Îndepărtat și Arctic (KRDS), care a supravegheat industria aviației ruse, a murit în circumstanțe tragice. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al companiei.

UPDATE Aeroportul Internațional Cluj Napoca a fost locul unde mai multe avioane de transport ale Royal Air Force au transportat bombe, care ulterior au ajuns în Ucraina, scrie presa britanică citată de Foaia Transilvană.

UPDATE Tendințele lunare ale principalilor indicatori macroeconomici indică o stabilizare treptată a economiei și o tranziție către o traiectorie de creștere, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni pe teme economice.

UPDATE Președintele Adunării de Stat (parlamentul) ungare, László Kévér, și-a exprimat duminică opinia că Uniunea Europeană poate fi considerată perdantă în conflictul din Ucraina, deoarece UE acționează contrar propriilor interese economice.

UPDATE Bulgaria va exporta energie electrică în schimbul gazelor naturale din Azerbaidjan, a anunțat ministrul bulgar al economiei și industriei, Nikola Stoianov, citat de Novinite.

UPDATE La 200 de zile de la izbucnirea războiului din Ucraina, cardinalul Konrad Krajewski merge în numele papei Francisc în estul Ucrainei pentru a duce mai multe ajutoare pentru populație. Este a patra călătorie de caritate a prelatului în Ucraina de la începutul conflictului.

UPDATE Unitățile de elită din Republica Cecenă conduse de Adam Delimkhanov s-au întors în zona de „operațiuni militare speciale” din Ucraina, după ce li s-a acordat concediu de odihnă, a anunțat șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, pe canalul său Telegram.

UPDATE Numai țările Uniunii Europene pot cumpăra îngrășăminte rusești, în timp ce aprovizionarea cu îngrășăminte a piețelor din Asia, Africa și America Latină prin porturile europene continuă să fie interzisă, ceea ce este o discriminare, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin. Șeful statului a precizat, de asemenea, că MAE rus trebuie să susțină, în contactele cu ONU, problema livrărilor de îngrășăminte în alte țări și din Republica Belarus, relatează RIA Novosti.

UPDATE Generalul american Ben Hodges este sigur că invadarea Ucrainei de către armata lui Putin a dus la începutul procesului de dezintegrare a Rusiei. Și dacă în anii 80 Occidentul nu era pregătit pentru colapsul URSS, acum este necesar să ne pregătim pentru o prăbușire.

UPDATE Ucraina anunță progrese importante pe frontul de sud, unde, potrivit unui purtător de cuvânt, rușii negociază depunerea armelor, notează kyivindepenent.com.

UPDATE Armata ucraineană lansează rachete cu instrucțiuni de predare către ruși, anunță Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării în Ucraina.

UPDATE Organizatorii turneului US Open au anunţat că în cele trei săptămâni de eveninent s-au strâns două milioane de dolari pentru Ucraina.

UPDATE Armata ucraineană anunță că a forțat retragerea trupelor rusești din peste 20 de orașe și sate în ultimele 24 de ore, scrie The Guardian.

UPDATE Fostul șef al departamentului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din regiunea Harkov a fost acuzat de trădare de stat și de abandonarea neautorizată a sarcinilor de serviciu în condițiile legii marțiale, a anunțat luni Biroul Procurorului General al Ucrainei.

UPDATE Conducerea Districtului Militar Vest al Forțelor Armate ale Rusiei a fost din nou înlocuită, de această dată în contextul contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării a declarat luni că Rusia a ordonat o probabilă retragere a trupelor sale din întreaga regiune Harkov, la vest de râul Oskil, scrie Reuters. Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat într-o actualizare periodică că Ucraina a recucerit un teritoriu de cel puţin două ori mai mare decât Londra. Marea Britanie a declarat într-un tweet că „Succesele rapide ale Ucrainei au implicaţii semnificative asupra designului operaţional general al Rusiei”.

UPDATE Soldații ruși au fost surprinși părăsindu-și pozițiile defensive, abandonându-și tancurile, armele și chiar hainele în fața unei ofensive ucrainene fulger, au declarat soldații ucraineni.

UPDATE În urma șocului produs de vitoriile rapide ale contraofensivei forțelor ucrainiene la Harkov, Rusia ar fi decis să amâne pe termen nelimitat organizarea referendumurilor de anexare a teritoriilor ocupate, anunță publicația de investigații Meduza.

UPDATE Rusia va continua operaţiunea militară specială din Ucraina „până când toate obiectivele sale vor fi atinse”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Ria Novosti. În acest moment, Kremlinul nu vede nici o posibilitate de negocieri cu Ucraina, susţine purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat de Tass, după ce forţele Moscovei au cedat teren, în ultimele zile, în faţa forţelor Kievului, în estul Ucrainei.

UPDATE Un oficial susținut de Rusia afirmă că soldații ucraineni i-au copleșit numeric pe combatanții ruși și pro-ruși în ofensiva din ultima săptămână. "În ceea ce privește forțele care au fost transferate pentru contraofensiva armatei ucrainene, acestea au depășit trupele noastre de aproximativ opt ori", a spus, luni, Vitali Gancev, oficialul pro-rus cu rangul cel mai înalt din regiunea Harkov, într-o declarație pentru canalu pentru Rusia 24, notează CNN.

UPDATE La o sesiune plenară a Academiei Pontificale de Științe, Papa Francisc a vorbit despre cum omenirea este târâtă spre cel de-Al Treilea Război Mondial. Suveranul Pontif atrage atenția că pericolul unor lovituri nucleare rămâne unul ridicat, iar factorii politici de decizie trebuie să dea dovadă de chibzuință și diplomație. „După cele două tragice războaie mondiale, părea că lumea a învățat să progreseze treptat spre respectarea drepturilor omului, a dreptului internațional, a diverselor forme de cooperare. Din păcate, istoria dă semne de regres”, a declarat Papa Francisc, afirmații preluate de agenția ANSA.

UPDATE În rândul Forțelor Armate ale Ucrainei nu puțini sunt mercenari ai Companiei militare private (PMC) americane Academi, cunoscută anterior sub numele de Blackwater, scrie pe canalul său de pe rețeaua Telegram jurnalistul Andrei Medvedev, citat de cotidianul Rossiiskaia gazeta.

UPDATE „Forţele aerospaţiale şi de rachete ruse continuă să lanseze atacuri de precizie împotriva unităţilor şi rezervelor forţelor armate ale Ucrainei” în teritoriile în care au avansat în regiunea Harkov, a declarat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de Interfax.

UPDATE Presa finanțată de statul rus întâmpină dificultăți în a relata războiul din Ucraina pe fondul ultimelor evoluții de pe teren, unde armata ucraineană a eliberat zeci de localități din regiunea Harkov, în principal nodul logistic Kupiansk și orașul Izium. Vladimir Soloviov, un propagandist important al Kremlinului, s-a declarat „îngrijorat” pentru armata rusă, dar a făcut apel la calm în fața „panicii” create prin intermediul rețelelor de socializare, scrie Adevărul.

UPDATE  Extrema dreaptă din Rusia critică eșecurile militare din Ucraina și susține că "Am pierdut deja", potrivit theguardian.com. "Războiul din Ucraina va continua până la înfrângerea completă a Rusiei", a declarat Igor Girkin, un naționalist de extremă dreapta, într-un discurs video adresat luni celor 430.000 de adepți ai săi pe Telegram. "Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp", a spus acesta.

UPDATE Forțele armate ale Ucrainei au ucis până la 85% din militarii Brigăzii 810 de pușcași marini separați (cu sediul în Sevastopol, Crimeea), transmite Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE Cetăţenii ruşi au pierdut de luni accesul la acordul privind vizele care le permitea să intre relativ uşor în Spaţiul Schengen european, potrivit DPA.

UPDATE ”Încă mai crezi că ne poți speria?” i-a transmis Zelenski lui Putin, într-un mesaj transmis noaptea pe Telegram, ca răspuns la atacurile Rusiei asupra regiunii Harkov.

UPDATE Actuala poziție de negociere a Rusiei cu privire la Ucraina nu este altceva decât o "încălzire pentru copii" înainte de viitoarele cereri de capitulare totală a regimului de la Kiev, a declarat luni șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

UPDATE Un convoi militar rusesc format din mai multe tancuri și blindate de infanterie care se deplasa înspre oblastul Harkov, distrus complet de artileria ucraineană.

UPDATE Prețul gazelor tranzactionate pe burse se așteaptă să fie la finele acestui an de 5 ori mai mare decât era în urmă cu doi ani, sustine preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

UPDATE Președintele rus trebuie acum să se confrunte cu un nivel neobișnuit de critică la adresa competenței comandanților săi în Ucraina, scrie Politico.eu.

UPDATE Un general american în retragere, Barry R. McCaffrey, a scris pe Twitter că „este clar că există pericolul unei lovituri nucleare tactice din partea unui Putin disperat”. „Greu de imaginat care ar fi ținta. Un oraș din Ucraina? O unitate militară din Ucraina?”, a mai scris McCaffrey. 

UPDATE Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, susține că  Rusia nu respinge negocierile cu Ucraina pentru pace, dar cu cât mai mult sunt amânate, cu atât va fi mai greu să se ajungă la un consens.

UPDATE Candidaţii susţinuţi de Kremlin au obţinut victoria, aşa cum era de aşteptat, la primele alegeri locale din Rusia de la începutul invaziei din Ucraina, relatează luni dpa, citând agenţiile de presă de stat ruse, notează Agerpres.

UPDATE Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, a afirmat că este puțin probabil ca președintele rus Vladimir Putin să hotărască utilizarea unei arme nucleare tactice. „Există riscul ca Kremlinul să folosească o bombă nucleară în această situație, dar cred că este puțin probabil” „Nu există niciun avantaj real pe câmpul de luptă care să fie obținut astfel, ar fi imposibil ca SUA să stea deoparte/ să nu răspundă și nu cred că Putin sau cei mai apropiați consilieri ai săi sunt sinucigași”.

UPDATE Consilierii municipali din districtul moscovit Lomonovski spun că retorica agresivă a lui Putin a aruncat Rusia înapoi în epoca Războiului Rece. 

UPDATE Declarația Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău: „În cele 200 de zile ale războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, mii de civili nevinovați au fost uciși cu cruzime. Toți cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile lor, în conformitate cu dreptul internațional. Populația civilă continuă să sufere mari pierderi în acest război, inclusiv ca urmare a atacurilor recente absolut nejustificate asupra infrastructurii civile din Harkov, care au lăsat fără electricitate mai multe regiuni din țara vecină. Acest comportament barbar, în totală desconsiderare a vieții civililor, trebuie să înceteze imediat”.

UPDATE Avertismentul președintelui rus, Vladimir Putin, a obligat Uniunea Europeană să renunțe la ideea de a introduce un plafon de preț la gaze, scrie Tom Rees pentru ziarul The Telegraph.

UPDATE Serviciul de informație al armatei Kievului transmite că un general rus ce comanda grupul armat de vest al Rusiei a fost demis în urma retragerii din regiunea Harkov.

UPDATE ISW consideră că „forțele ucrainene au provocat o înfrângere operațională majoră Rusiei, recucerind aproape toată regiunea Harkov într-o contraofensivă rapidă”. Prestigiosul institut de la Washington mai arată că atragerea trupelor ruse pe Frontul de Sud a fost de asemenea esențială, dar “nu există nicio bază pentru a aprecia că contraofensiva de la Herson este doar o simulare. Forțele ucrainene au atacat și au făcut câștiguri în mai multe locații importante de pe malul de vest al râului Nipru, ceea ce pune acum Rusia într-o teribilă dilemă de timp și spațiu. Probabil că Rusia nu are suficiente forțe de rezervă pentru a finaliza formarea unei noi linii defensive de-a lungul râului Oskil, pentru a opri avansul ucrainenilor spre Lugansk. Prudența ar cere ca Rusia să retragă forțele din alte sectoare ale spațiului de luptă pentru a stabili linii defensive mai la est decât râul Oskil, pentru a se asigura că poate ține granița regiunii Lugansk. Dar trupele ruse din Donbas continuă operațiunile ofensive ca și cum nu ar fi conștienți de pericolul pentru Lugansk, iar forțele ruse din Herson se confruntă în continuare cu atacuri pe axa respectivă. Președintele rus Vladimir Putin riscă să facă o greșeală comună, dar mortală, așteptând prea mult timp pentru a comanda întăriri pe linia de la Lugansk. El are de ales fie între a compromite apărarea Hersonului, fie de a pune capăt operațiunilor ofensive în jurul orașului Bahmut și Donețk (în sudul Donbasului), pentru a pune trupele în poziție defensivă la granița dintre Lugansk și Harkov”, scrie Biziday.

Pe de altă parte, ISW mai arată că eliberarea orașului Izium nu mai permite Rusiei nici să-și atingă obiectivul declarat de a cuceri integral regiunea Donețk. “Chiar presupunând că Rusia ar captura Bahmut (lucru improbabil) avansul său în Donbas nu ar mai fi susținut dinspre nord, de la Izium. 

Continuarea operațiunilor ofensive ale Rusiei spre Bahmut și în jurul orașului Donețk și-au pierdut astfel orice semnificație operațională reală pentru Moscova și nu fac decât să irosească o parte din puterea de luptă eficientă extrem de limitată pe care Rusia o mai are”.

Totuși, mai arată ISW, “actuala contraofensivă Ucraineană nu va pune capăt războiului. Contraofensiva din nord-estul Ucrainei va culmina în cele din urmă, permițând rușilor să restabilească o linie defensivă sustenabilă și, eventual, chiar să efectueze contraatacuri localizate. Ucraina va trebui să lanseze și alte operațiuni de contraofensivă pentru a finaliza eliberarea teritoriului ocupat de ruși. Războiul rămâne probabil să se întindă până în 2023”.

UPDATE Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a atras atenţia că sunt răspândite multe informații false despre presupuse așezări ucrainene eliberate, astfel că Ministerul Apărării de la Kiev face apel la populaţie să nu creadă aceste informații fără a fi verificate, transmite agenția ucraineană Unian, citată de Rador.

UPDATE Un depozit de petrol din regiunea rusească Belgorod, aflată la granița cu Ucraina a explodat noaptea trecută. Incendiul de la depozitul de petrol din Belgorod a cuprins rezervoarele de combustibil, a declarat Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

 

UPDATE Liderii Partidului Socialiștilor (PSRM) au condamnat decizia autorităților de a menține interdicția asupra zborurilor către Rusia. Acest lucru este anunțat pe site-ul socialiștilor.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, continuatorul KGB) a raportat că a prevenit „o serie de acte teroriste împotriva autorităților din regiunea Herson și a membrilor guvernului din Crimeea”.

UPDATE Oficiali americani precizează, pentru publicația americană The New York Times, citați și de agenția ucraineană Unian, că e greu de realizat pentru moment importanța strategică a cuceririlor ucrainene, dar există indicii potrivit cărora contraofensiva ar putea fi începutul unei puternice acțiuni militare care ar putea împinge mult liniile ruse. Actuali și foști oficiali de la Washington au lăudat complexitatea pregătirilor ucrainene și contraofensiva a cărui rezultat a fost mult peste așteptări, scrie DefenseRomania.ro.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a spus că există puncte pozitive în retragerea armatei ruse la Harkov, dar strategia războiului trebuie schimbată.

UPDATE În vară, oficiali ucraineni de rang înalt au început să facă schimb activ de informații cu Statele Unite pentru a planifica o contraofensivă a armatei ucrainene. Acest lucru a permis Forțelor Armate ale Ucrainei să obțină succese semnificative în nord-estul țării în ultimele zile. Acest lucru este raportat de publicația americană The New York Times cu referire la surse. Potrivit jurnaliştilor, cooperarea cu Ucraina a permis SUA să ofere informaţii mai bune şi mai relevante despre punctele slabe ale Rusiei.

UPDATE Primarul oraşului Izium, punct strategic din estul Ucrainei, care a fost sub ocupaţie rusă din luna martie, a afirmat că locuitorii oraşului ar putea să revină acasă în aproximativ zece zile, după ce forţele ucrainene l-au eliberat. Valeri Marcenko a declarat pentru BBC că, în prezent, militarii caută soldaţi ruşi care s-ar putea ascunde. 

UPDATE Naționaliștii ruși, înnebuniți de furie, i-au cerut duminică președintelui Vladimir Putin să facă schimbări imediate pentru a asigura victoria finală a Rusiei în războiul din Ucraina, la o zi după ce Moscova a fost forțată să-și abandoneze principalul bastion din nord-estul Ucrainei, regiunea Harkov, relatează Reuters.

UPDATE Ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că va fi nevoie de câteva săptămâni pentru a restabili funcționarea aeroporturilor din Ucraina, iar principala problemă rămâne securitatea.

UPDATE Ajutorul militar american pentru Ucraina este substanțial, dar, în același timp, Statele Unite au în vedere o strategie pe termen mai lung de sprijin a țărilor din regiune. Un pachet de susținere anunțat de curând împarte circa 2.2 miliarde de dolari între Ucraina și 18 vecini din regiune, de la Marea Baltică și până la Mediterana. 

UPDATE Germanii ar putea recurge la iarnă la încălzirea cu radiatoare electrice, care ar suprasolicita reţeaua electrică, pentru a evita gazele, au avertizat companiile de utilități, transmite Reuters, citată de news.ro. Gospodăriile s-au aprovizionat cu încălzitoare electrice cu ventilator, inclusiv dispozitive portabile, arată cifrele de vânzări, pe fondul temerilor că Rusia ar putea opri sau limita aprovizionarea cu gaze în urma războiului său din Ucraina.

UPDATE „Nimeni nu știe” unde vor ateriza rachetele rusești pe teritoriul țării, după ce trupele Moscovei au invadat Ucraina, a declarat președintele Zelenski într-un interviu acordat CNN, care urmează să fie difuzat duminică, scrie The Guardian. 

Vorbind în engleză cu jurnalistul Fareed Zakaria de la CNN, Zelenski a spus despre președintele rus Vladimir Putin că „nu poți să te temi de el”, încercând astfel să explice de ce dădea acest interviu în timp ce se plimba pe terenul palatului prezidențial din Kiev. 

Jurnalistul postului american de televiziune a precizat că interviurile anterioare cu liderul ucrainean au avut loc într-un buncăr sau într-un cadru similar. Zelenski a precizat că, dimineața și noaptea, însă, bombele rușilor pot ateriza oriunde.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul Ucrainei şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă. „O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk, una parţială în regiunile Zaporojie, Dnepropetrovsk şi Sumî”, a scris Zelenski într-un comunicat difuzat pe rețelele de socializare, dând vina pe „teroriștii ruşi”.

UPDATE Forțele ruse au lovit duminică infrastructura energetică din regiunea centrală ucraineană Dnepropetrovsk, întrerupând alimentarea cu energie electrică în mai multe orașe, a anunțat guvernatorul acestei regiuni, Valentin Reznicenko, potrivit Reuters. „Unele orașe și comunități au rămas fără energie electrică. Rușii au lovit infrastructura energetică. Ei nu se pot împăca cu înfrângerile de pe câmpul de luptă”, a scris Reznicenko, pe Telegram.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a dedicat discursul său de duminică, 11 septembrie, din ziua de război cu numărul 200, apărătorilor Ucrainei, el mulţumindu-le tuturor celor din armată, de la infanterie până la forţele aeriene, forţele navale şi serviciile de informaţii.

UPDATE Pe 11 septembrie, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să ajungă la granița cu Rusia în regiunea Harkov. Un soldat al armatei ucrainene a filmat punctul de control al frontierei, arătând cum a fost coborâtă bariera, iar semnul Stop a fost agățat, închizând granițele cu țara ocupantă.

/VIDEO/ O nouă colaborare muzicală. Trupa Akord și Mihaela Tabură, cu un remake al unui hit pe versurile lui Grigore Vieru
/VIDEO/ O nouă colaborare muzicală. Trupa Akord și Mihaela Tabură, cu un remake al unui hit pe versurile lui Grigore Vieru
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
Elevii din Văsieni se întorc în bănci! „Consiliul raional s-a angajat să acopere cheltuielile pentru funcționarea clasei a X-a”
/VIDEO/ Elevii din Văsieni se întorc în bănci! „Consiliul raional s-a angajat să acopere cheltuielile pentru funcționarea clasei a X-a”
/VIDEO/ Cum răspunde ministrul Educației la întrebări de cultură generală: Întrebările ce l-au pus în dificultate
/VIDEO/ Cum răspunde ministrul Educației la întrebări de cultură generală: Întrebările ce l-au pus în dificultate
Marș în memoria copiilor morți în accidente! Părinții de îngeri fac apel la acțiune: Când va înceta calvarul dezlănțuit pe 4 roți?
/VIDEO/ Marș în memoria copiilor morți în accidente! Părinții de îngeri fac apel la acțiune: Când va înceta calvarul dezlănțuit pe 4 roți?

externe

Război în Ucraina, ziua 582: Explozie la Anenii Noi și numiri la Kiev! Un ex-șef al spionilor SUA anunță cele mai rele scenarii

28 septembrie 2023, ora 14:28

Războiul din Ucraina epuizează stocurile de tehnică rusă de calitate, crede expertul militar ucrainean, Oleg Jdanov. Potrivit acestuia, supremația în artilerie a fost redusă aproape la paritate, iar economisirea munițiilor a început să fie o practică. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 27 septembrie a emisiunii „Alternativa” de la TV8.

Alte rămășițe din pretinsa rachetă de la Chițcani, Anenii Noi, depistate pe un câmp, au fost găsite și într-un lac din apropierea localității Fârlădeni, raionul Căușeni. Geniștii sunt la fața locului pentru a efectua verificări. Între timp, apărarea antiaeriană ucraineană a distrus peste 30 de drone în timpul unui atac rusesc în regiunile Odesa şi Mikolaiv, în sudul ţării. Forţele ruseşti vizează în mod regulat aceste regiuni de la Marea Neagră, unde se află infrastructura portuară vitală pentru comerțul maritim, notează ZF.

UPDATE Informația privind existența unei componente explozive în lacul de la Hârbovăț, Anenii Noi, s-a confirmat. Mai mult, specialiștii de la Bombteh au reușit să detoneze explozibilul găsit în apă.

UPDATE Ministerul Afacerilor Interne face publice primele imagini din zona lacului Hârbovăț, Anenii Noi, unde au fost găsite resturi de rachetă. În același timp, specialiștii spun că există suspiciuni că pe fundul lacului ar putea să fie și componenta cu explozibil a rachetei prăbușite. Autoritățile au confirmat că resturile provin de la o rachetă aeriană, urmând ca specialiștii să identifice tipul și proveniența de fabricație a acesteia. TV8 are imagini exclusive de la locul prăbușirii rachetei:

UPDATE Comisia Unificată de Control s-a întrunit, astăzi, pentru a discuta cazul de la Chițcani, când o rachetă a căzut într-o grădină localitatea Chițcani, regiunea transnistreană. Peliminar s-a stabilit că proiectilul a ajuns în Republica Moldova, în urma atacului rus asupra portului Odesa și că ar fi vorba de o rachetă S-300. Potrivit expertului militar ucrainean, Oleg Jdanov, Rusia a folosit în mai multe rânduri rachetele modificate de acest tip împotriva Ucrainei, pentru a lovi ținte terestre. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8. 

UPDATE Volodimir Zelenski a decorat un român pentru sprijinul acordat Ucrainei în război. Președintele Ucrainei a semnat un decret prin care acordă unui cetățean român Ordinul de Merit, gradul III. Actul a fost publicat de autoritățile ucrainene pe 4 septembrie 2023. Românul decorat de Volodimir Zelenski, Radu Hossu, a ajuns popular în spațiul online din România în prima faza datorită rezumatelor de noapte, publicate începând cu februarie 2022 cu referire la evoluția luptelor pe frontul din Ucraina, potrivit Gândul.

UPDATE Statele Unite trimit avioanele de război să patruleze la granițele României după ce atacurile rusești cu rachete și drone de la Dunăre s-au intensificat. Patru avioane de luptă F-16 din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA au fost desfășurate la Baza Aeriană Fetești din România pentru a susține misiuni de poliție aeriană în cadrul NATO, notează NewsWeek.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, contează pe ajutorul statelor membre NATO în ceea ce priveşte furnizarea de sisteme suplimentare de apărare aeriană „pentru a închide cerul ucrainean de atacurile rusești asupra infrastructurii critice”. Potrivit Ukrinform, Zelenski a făcut o declaraţie în acest sens joi, la Kiev, în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a sosit într-o vizită neanunţată în capitala ucraineană, notează Rador.

UPDATE Generalul James Clapper, fostul Director al Serviciilor Naționale de Informații, SUA, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Antena 3 CNN. "Cred că sunt mai multe scenarii rele, unul din ele înseamnă utilizarea armelor nucleare, ceea ce ar fi rău pentru toată lumea. Putin a mai făcut asemenea amenințări. Perspectiva nu este chiar zero, dar este puțin probabil să facă acest lucru. Un alt scenariu rău ar fi o înfrângere a ucrainenilor și o victorie a rușilor. Așa ceva ar fi teribil, nu doar pentru Ucraina, cât și pentru întreaga lume liberă. Cred că dacă rușii au obține ceva ce ar putea numi victorie, asta i-ar încuraja să meargă mai departe spre Moldova, Georgia sau Țările Baltice. Cred că viziunea lui Putin este de a reface Uniunea Sovietică așa cum era ea înainte. În acest război sunt capcane, dar este important ca Occidentul condus de SUA să susțină și să sprijine Ucraina, să-i echipeze ca să învingă", a spus fostul director al Serviciilor de Informații. În contextul unirii României cu Moldova, generalul a spus "Cred că totul este posibil, deși politic ar fi foarte dificil. Ar fi foarte ciudat pentru Moldova, având în vedere prezența rusă de acolo. Cred că asta ar fi inacceptabil pentru ruși și ar face tot ce le-ar sta în putință să împiedice această unire. Ar fi greu pentru Republica Moldova să reușească așa ceva" a remarcat generalul.

UPDATE Ucraineanul Oleksandr Kovalenko, un analist militar-politic al grupului „Rezistența informațională”, susține, surprinzător, că Rusia a folosit spațiul aerian al României și al Republicii Moldova în timpul atacurilor cu rachete și drone asupra Ucrainei. Mai exact, spune el, teritoriul acestor două state a servit drept acoperire pentru ruși, deoarece apărarea aeriană ucraineană nu a putut distruge țintele aeriene ale inamicului din România și Republica Moldova, scrie Spotmedia.

UPDATE Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a numit trei noi adjuncți la mai bine de o săptămână după ce a anunțat că departamentul „repornește” în urma unei concedieri în masă a personalului, scrie Antena3: Yurii Dzhygyr (finanțe), Nataliia Kalmykova (dezvoltare socială), Kateryna Chernogorenko (dezvoltare digitală).

UPDATE Pentru a stabiliza situația pe piața internă a produselor petroliere, este posibil să se aplice mecanisme similare cu cele deja utilizate în reglementarea exportului de îngrășăminte, a sugerat președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire cu reprezentanții guvernului. "Avem practică în alte industrii, pe îngrășăminte, de exemplu. Într-adevăr, am pus volumul necesar pe piața internă și apoi câștigăm bani pe piața externă. Ei bine, există, funcționează. Este clar că există o specificitate în industria petrolieră, dar, cu toate acestea, nu există o mare diferență, trebuie doar să iei aceste decizii în timp util și asta este", a spus el, relatează Interfax.

UPDATE Întrebat în repetate rânduri, miercuri, de către CNN, cum au ajuns sute de cubanezi să lupte pentru Rusia în războiul declanșat în Ucraina, ambasadorul rus la Havana, Victor Koronelli, a declarat că cele două țări sunt în contact și comunică pe această temă, scrie HotNews.

UPDATE Declarația fostului secretar de stat al SUA, Hillary Clinton, despre "vinovăția" șefului de stat rus, Vladimir Putin, în extinderea NATO este "un nonsens complet și o înlocuire de concepte", notează TASS, potrivit Rador Radio România. Această opinie a fost exprimată de președintele Comisiei Dumei de Stat pentru afaceri internaționale, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Leonid Sluţkii. După cum a anunţat Reuters, Clinton, luând cuvântul la Departamentul de Stat, s-a adresat lui Vladimir Putin pe nume și a spus că el însuși "a cerut" extinderea NATO.

UPDATE Premierul canadian Justin Trudeau a prezentat miercuri scuze după ce fostul preşedinte al Camerei Comunelor a elogiat un veteran nazist în timpul unei sesiuni la care a fost prezent şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

UPDATE Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva unei companii iraniene, precum și a unor companii din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite pentru că ar fi sprijinit programul iranian de drone de „atac unidirecțional” prin furnizarea de componente critice, potrivit CNN.

Război în Ucraina, ziua 581: Tancuri false, semn de război lung și alerta lui Budanov! Letonia: Risc de Al Treilea Război Mondial
Război în Ucraina, ziua 580: Atac lângă Moldova, condiții din SUA și apariție suspectă! Medvedev amenință cu un război NATO-Rusia
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni

/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
/VIDEO/ Cum răspunde ministrul Educației la întrebări de cultură generală: Întrebările ce l-au pus în dificultate
/VIDEO/ Cum răspunde ministrul Educației la întrebări de cultură generală: Întrebările ce l-au pus în dificultate
/VIDEO/ Experiment TV8, la Piața Centrală: Câți vânzători eliberează bonul de casă, după reforma patentei
/VIDEO/ Experiment TV8, la Piața Centrală: Câți vânzători eliberează bonul de casă, după reforma patentei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram