Război în Ucraina, ziua 225: Bombardamente devastatoare la Zaporojie. Zelenski anunță noi localităţi eliberate

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 203: Retragere din Harkov. Zelenski e la Izium, Biden laudă Kievul, iar Medvedev amenință cu război atomic

14 septembrie 2022, ora 17:35
Distribuie:

După 203 zile de război în Ucraina, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, anunță că forțele ucrainene au recucerit 6.000 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat. Între timp, Pentagonul a anunțat că unele forțe rusești au trecut din regiunea Harkov înapoi în Rusia, potrivit CNN.

UPDATE Erdogan va discuta cu Putin despre recentele tensiuni și lupte care se dau între Armenia și Azerbaidjan, la momentul în care cei doi lideri se vor întâlni la Samarkan, săptămâna această, a declarat un înalt oficial turc, miercuri, citat de Reuters.

UPDATE Ucraina a încheiat un acord cu SUA pentru a se asigura că aprovizionarea cu gaze va fi „suficientă" la iarnă, potrivit Sky News.

UPDATE „Kaliningradul, Marea Baltică, frontiera finlandeză, Georgia, Republica Moldova, sunt multe posibilităţi. Putin ar avea capacităţile (să deschidă un nou front). Chiar dacă circa 60% dintre forţele sale terestre sunt angajate în Ucraina, forţele terestre şi mai ales marina şi forţele aeriene ruseşti dispun încă de capacităţi neangajate” în război, a avertizat generalul german Eberhard Zorn.

UPDATE Un fost ambasador al SUA la ONU care a negociat eliberarea mai multor cetățeni americani deținuți în alte state a mers săptămâna aceasta în Rusia, în timp ce Washingtonul continuă să facă presiuni pentru eliberarea a doi cetățeni încarcerați.

UPDATE Autoritățile din Georgia au anunțat că ar putea organiza un referendum pentru a întreba oamenii dacă sunt de acord să intre în război cu Rusia.

UPDATE Proiectul Kievului privind „garanțiile de securitate” pentru Ucraina menține amenințarea aderării țării la NATO și accentuează încă o dată necesitatea urgentă a operațiunii militare speciale rusești, a declarat, miercuri, jurnaliştilor secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov. 

UPDATE Agenția internațională de Energie (AIE) estimează că Rusia a obținut 17,7 miliarde de dolari profit de pe urma exporturilor de petrol în luna august, cel mai mic nivel din martie și până în prezent. Față de iulie, scăderea a fost de 1,2 miliarde de dolari, în ciuda faptului că exporturile au fost majorate cu 220 de mii de barili la 7,8 milioane de barili. Astfel, agenția observă că exporturile mai mari nu au compensat scăderea prețului pentru țițeiul rusesc. Situația ar putea deveni mai îngrijorătoare pentru Moscova din decembrie, când intră în vigoare o nouă sancțiune a Uniunii Europene cu privire la produsele petroliere rusești.

UPDATE Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține că, în prezent, industria Rusiei este ”la pământ”, iar soldații lui Putin au ajuns să folosească anumite componente de la mașinile de spălat vase pentru a-și repara echipamentul militar.    

UPDATE SUA au furnizat Ucrainei circa un milion de proiectile de artilerie de 155 mm. În prezent, caută companii americane care să producă până la 12.000 de proiectile explozive de 155 mm pe lună, relatează Business Insider.

UPDATE Papa Francisc a spus a afirmat că Dumnezeu nu ghidează religiile către război, o critică implicită la adresa Patriarhului ortodox rus Kirill, pe care nu l-a numit explicit, dar care susține invadarea Ucrainei și a boicotat o conferință a liderilor credincioși care are loc în prezent în Kazahstan și la care participă lideri creștini, evrei, musulmani, budiști, hinduși, dar și alte religii, relatează Reuters.

UPDATE Oficialii ucraineni susțin că armata lor vizează orașele din estul regiunii Donbas, după contraofensiva rapidă din regiunea Harkov, din nord-est.

UPDATE Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhi Haidai, semnalează, miercuri, că militarii Federaţiei Ruse s-au întors în Kreminna, oraş pe care l-au părăsit în urmă cu o zi. „Invadatorii speriați au fugit înapoi în Kreminna, au dat jos toate steagurile (ucrainene – n.r.) pentru a arăta că s-au întors, că sunt acolo. Dar cred că acest lucru este temporar” – a declarat Haidai. Potrivit șefului regiunii Harkiv, populaţia locală este foarte încurajată de succesele înregistrate de armata ucraineană şi de partizani, de faptul că steagurile ţării sunt arborate, din nou, în diferite zone – în ​​Svatove, Kreminna şi Starobilsk, potrivit Rador.

UPDATE ”Să nu justificăm niciodată violenţa. Să nu permitem ca sacrul să fie instrumentalizat de ceea ce este profan, ca sacrul să fie accesoriul puterii şi ca puterea să fie accesoriul sacrului”, a subliniat Papa în discursul de deschidere a celui de-al VII-lea Congres a Religiilor Mondiale şi Tradiţionale în capitala kazahă Nur-Sultan. Acest summit, organizat o dată la trei ani, prima oară în 2003, este marcat de absenţa Patriarhului ortodox rus Kiril, un susţinător apropiat al lui Vladimir Putin, care susţine ofensiva Rusiei în Ucraina. Papa Francisc a condamnat această invazie a Ucrainei drept o ”agresiune crudă” şi ”barbară”.

UPDATE Trupele ruse se retrag din orașul Melitopol înspre Peninsula Crimeea, a anunțat miercuri primarul ucrainean al acestui oraș din sudul regiunii Zaporojie.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, reacționează sarcastic la planurile anunțate de Comisia Europeană pentru plafonarea profiturilor companiilor din domeniul energetic. Zaharova sugerează că UE a trecut la o agendă comunistă, demnă de Lenin.

UPDATE Rusia va găsi noi consumatori pentru gazul său dacă țările europene îl vor refuza, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

UPDATE Polonia intenţionează să îngheţe anul viitor preţurile la electricitate la actualul nivel, pentru gospodăriile care consumă mai puţină energie, Guvernul căutând modalităţi de a atenua efectul majorării inflaţiei asupra consumatorilor, transmite Reuters.

UPDATE „Aproape sigur, Rusia se aprovizionează din ce în ce mai mult cu armament din alte state aflate sub sancţiuni, cum ar fi Iranul şi Coreea de Nord, pe măsură ce propriile lor stocuri scad”, scriu analişti militari britanici în cea mai recentă evaluare a lor asupra situaţiei din Ucraina, potrivit Mediafax.

UPDATE Editorul-șef și director general al celui mai popular ziar rusesc, Komsomolskaia Pravda, Vladimir Sungorkin, a murit miercuri, la vârsta de 69 de ani, informează site-ul Meduza, care citează canalul Telegram al publicației și o sursă anonimă amintită de TASS. Cauza morții jurnalistului rus, unul dintre cei mai fervenți susținători ai lui Vladimir Putin, e învăluită în mister și informațiile sunt puține și neconfirmate. Potrivit interlocutorului TASS, „cauza morții a fost un accident vascular cerebral”. Pe canalul de telegramă KP nu sunt specificate cauzele morții lui Sungorkin, ci doar transmise condoleanțe familiei și prietenilor săi. Rise, citând surse din KP, relatează că Sungorkin a murit în timpul unei călătorii la Primorye, pentru documentarea unei cărți la care lucra, potrivit Libertatea.

UPDATE Agenții de contraspionaj ai Serviciului de Securitate al Ucrainei au reținut un agent rus la Zaporijie. Femeia a ajuns în oraș sub „acoperirea” unui voluntar, dar în realitate îndeplinea sarcina Federației Ruse de a identifica locația unităților Forțelor Armate, scrie site-ul SBU.

UPDATE Guvernul României aprobă miercuri un proiect de lege care prevede interzicerea folosirii de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenite din Federația Rusă în sistemele informatice ale administrației publice centrală și locală.

UPDATE Geopoliticianul român Dan Dungaciu a afirmat că, la începutul invaziei din Ucraina, Rusia își dorea să creeze „un buffer, adică o federalizare a Ucrainei”, în contextul în care „federalizarea dădea drept de decizie strategică și de politică externă părții”. În stadiul actual al războiului, însă, invitatul lui Marius Tucă este de părere că „ceea ce Rusia mai poate spera, în acest moment, este o pace de tip coreean”, scrie Gândul.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a venit în orașul eliberat Izium și a participat la ridicarea drapelului ucrainean împreună cu parașutiștii ce au eliberat localitatea. Acest lucru a fost raportat pe Facebook de Brigada a 25-a separată aeriană Sicheslav.

UPDATE Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că în acest moment Europa mai importă doar 9% gaze din Rusia. Anul trecut Uniunea Europeană importa 40% gaze de la Putin.

UPDATE Uniunea Europeană nu este completă fără Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi ţările din Balcanii de Vest, a declarat miercuri şeful executivului celor 27 de state membre în cadrul unui discurs politic anual.

UPDATE Trimisul șef al lui Vladimir Putin în Ucraina i-a spus liderului rus, la începutul războiului, că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin l-a respins și a continuat campania militară, potrivit a trei persoane apropiate de conducerea rusă, potrivit informațiilor publicate de Reuters.

UPDATE Trupele rusești care ocupau regiunea Izium au lăsat o mulțime de tancuri și lăzi pline cu muniții funcționale care valorează zeci de milioane de dolari.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că va vizita Kievul în cursul zilei de miercuri, pentru a demonstra susţinerea pentru Ucraina, în timp ce aceasta luptă împotriva invaziei ruse. Purtând culorile Ucrainei, von der Leyen a afirmat în discursul ei ”Starea Uniunii Europene” că blocul comunitar va veni în ajutorul Ucrainei prin deschiderea mai mare a pieţei unice pentru produsele ucrainene şi a afirmat că va „discuta toate acestea cu preşedintele (Volodimir) Zelenski”. UE a promis deja milioane de euro ca ajutor pentru Ucraina, din 24 februarie, de la începutul invaziei ruse, notează Rador.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat miercuri, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene susţinut în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că doreşte includerea Ucrainei în zona liberă de roaming europeană pentru utilizatorii de telefoane mobile, potrivit DPA. ''Vom aduce Ucraina în zona noastră liberă de roaming europeană'', a declarat şefa executivului UE în faţa eurodeputaţilor, în discursul său la care asistă şi Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, şi care este primul de la declanşarea războiului din Ucraina, pe 24 februarie acest an.

UPDATE Bombardarea de către Rusia a infrastructurii energetice din Ucraina poate afecta alte instalații nucleare, președintele rus Vladimir Putin dorind să arunce Ucraina și întreaga Europă într-o iarnă întunecată și rece, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete ucrainene.

UPDATE Unitățile de rachete și artilerie ale Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit nouă posturi de comandă inamice la nivel de brigadă și batalion, precum și trei grupuri de personal și echipamente militare rusești, transmite Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, notează Newsweek.

UPDATE Germania dă miliarde de euro pe importuri din Rusia. Germania a importat bunuri din Rusia în valoare de 2,9 miliarde de euro în iulie, în condiţiile în care costurile ridicate la energie au stat în calea eforturilor nemţilor de a-şi reduce comerţul cu Rusia, scrie Reuters.

UPDATE Olena Zelenska a fost întâmpinată cu ropote de aplauze de parlamentarii europeni la sosirea în plen, iar Ursula von der Leyen a lăudat, în debutul discursului, curajul său în cele aproape șapte luni de război declanșat de Rusia în Ucraina. „Dragă Olena, suntem alături de tine, de ucraineni. Suntem aici astăzi pe fundalul alarmant al unei invazii ilegale nejustificate a Ucrainei suverane”, a spus președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în deschiderea sesiunii.

UPDATE Sancțiunile împotriva Rusiei sunt aici ca să rămână, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, miercuri, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în discursul privind starea Uniunii, un eveniment la care a participat și soția președintelui ucrainean, Olena Zelenska. 

UPDATE “Acest mesaj despre Starea UE nu a fost transmis niciodată în vreme de război. Europenii nu s-au ascuns, au avut curajul să facă ceea ce trebuie. Am găsit puterea interioară a Europei. Timpurile care vin nu vor fi ușoare. Vom fi încercați de cei care vor vrea să exploateze orice diviziune dintre noi. E un război în economie, în energie, este un război cu mize pentru viitorul nostru”, a afirmat Von der Leyen.

UPDATE Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, în cadrul discursului despre starea UE, că, în contextul crizei energetice de pe piața europeană, „reducerea cererii de energie la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos”. În discursul său, oficialul a spus că „sectorul financiar al Rusiei este în pragul morții” și că întreaga industrie rusească este sfârtecată.

UPDATE Serviciile secrete rusești spionează țările occidentale de ani de zile folosind hackeri, agenți și unități speciale de asasini, se arată într-o investigație comună Der Spiegel, Insider, Bellingat și cotidianul La Repubblica.

UPDATE Eşecurile militare ruse din ultimele zile în estul Ucrainei au provocat un şoc în rândul segmentului radical de la Moscova, aşa-zişii 'ulii', care au pus la îndoială în mod public strategia Kremlinului, comentează marţi France Presse într-o amplă analiză, anunță Agerpres.

UPDATE Washingtonul plănuiește un nou transport de arme către Ucraina în curând, a declarat marți un oficial american de rang înalt, salutând noul "impuls" al Kievului în înlăturarea invadatorilor ruși, informează reuters.com.

UPDATE Rusia a denunţat marţi, 13 septembrie, ”părtinirea” în creştere de care dă dovadă Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, care a acuzat-o cu o zi înainte că vrea să reducă la tăcere oponenţii Kremlinului, relatează France Presse.

UPDATE Soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Olena Zelenska, va fi, miercuri, invitata de onoare a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la discursul privind starea Uniunii.

UPDATE Șefa Russia Today, Margarita Simonian, a propus luni la televiziunea rusă să fie distrusă toată infrastuctura civilă, inclusiv centralele electrice și nucleare din Ucraina, iar oamenii de acolo să fie lăsați fără curent.

UPDATE Serviciul de Informații Militare Principalele Ucrainene (GUR) a raportat că autoritățile ruse din Crimeea și-au îndemnat familiile să fugă în Rusia, în timp ce angajații Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB) își vând casele din peninsulă și își evacuează de urgență familiile din cauza contorului ucrainean. -ofensive. Statul Major ucrainean a raportat că unitățile de proxy mobilizate forțat suferă de probleme morale și psihologice scăzute.Milbloggeri ruși sunt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la contraofensivele ucrainene în diferite zone de-a lungul liniei de front din regiunea Donețk-Zaporizhia și identifică preventiv pozițiile vulnerabile ale Rusiei, scrie Adevărul.

UPDATE Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat că a discutat cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski despre un angajament pe termen mai lung care ar presupune un program de finanțare cu drepturi depline pentru Ucraina.

UPDATE Ucraina și-a propus să elibereze toate teritoriile ocupate de forțele rusești după ce le-a respins într-o contraofensivă rapidă în nord-est, un obiectiv despre care președintele american Joe Biden a declarat că va fi „un drum lung” de parcurs, informează Reuters.

UPDATE  Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunţat marţi, în Parlamentul European, că le va propune statelor membre să acorde o nouă finanţare pentru furnizarea de armament Ucrainei, informează AFP.

UPDATE Autorităţile ucrainene au afirmat că intenţionează să împingă forţele ruse de pe întreg teritoriul cucerit de acestea, pe măsură ce contraofensiva forţelor ucrainene continuă să câştige teren. 

UPDATE Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, și-a speriat audiența prin „profețiile” sale de război nuclear, frustrat de bătaia pe care o mănâncă rușii invadatori în Ucraina, scrie Newsweek. Medvedev consideră că NATO duce un război hibrid cu Rusia prin furnizarea de arme către Ucraina și a amenințat că „mai devreme sau mai târziu campania militară va trece la un alt nivel", cu acțiuni imprevizibile din partea părților adverse.

UPDATE Orori ca în Bucea, unde mulți ucraineni au fost torturați și uciși în plină stradă, ies, se pare, la iveală și în regiunea Harkov, eliberată de sub ocupația rușilor. Cel puțin asta susțin câțiva oficiali de la Kiev.

UPDATE De miercuri până duminică, rușii au pierdut cel puțin 338 de echipamente militare precum avioane de luptă, tancuri și camioane, care au fost distruse, avariate sau capturate, potrivit unei analize realizate de jurnalistul CNN Brad Lendon, care citează blogul Oryx.

UPDATE Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) raportează că Moscova încearcă să „înlăture de la Putin orice responsabilitate pentru înfrângerea” și pierderea aproape întregii regiuni ocupate din Harkov.

UPDATE Pe Frontul de Est, Armata Rusă se străduiește să încercuiască orașul Bakhmut din Donbas, în timp ce Armata Ucraineană pare a stabili condițiile de înaintare de-a lungul râului Siverski de la Liman spre Lisiceansk. Forțele ucrainene ar putea amenința pozițiile rusești de-a lungul râului Oskil, pe care bloggerii ruși l-au identificat drept noua linie a frontului. ISW consideră că, după retragerea în care au pierdut cantități importante de echipament și muniții, “este puțin probabil ca trupele ruse să fie suficient de puternice pentru a preveni un atac ucrainean de-a lungul întregului râu Oskil, mai ales în condițiile în care trupele retrase din Harkov nu par să primească întăriri, iar Armata Ucraineană are opțiunea de a continua  contraofensiva și peste Oskil”, potrivit Biziday.

UPDATE ISW observă că, deși aceasta nu este prima înfrângere din Ucraina, este pentru prima dată când Kremlinul recunoaște deschis înfrângerea din regiunea Harkov, la retragerea de la Kiev sau din Insula Șerpilor preferând să declare fie că “operațiunea și-a atins scopul”, fie că a făcut “un gest de bunăvoință”.

UPDATE ISW consideră că deși deja se discută în Duma de Stat (parlamentul Rusiei) despre o posibilă mobilizare generală, nimic nu indică faptul că Putin ar dori să decreteze o astfel de măsură, în condițiile în care Rusia nu are suficiente centre de antrenament iar o mobilizare generală nu ar schimba pe termen scurt situația de pe front.

UPDATE În timpul contraofensivei din regiunea Harkov, Forțele Armate ale Ucrainei au capturat un cetățean din Uzbekistan care a luptat în rândurile armatei de ocupație a Federației Ruse.

UPDATE Rusia a cheltuit peste 300 de milioane de dolari începând din 2014 pentru a influenţa politicieni din peste 24 de ţări, susţin SUA, conform BBC.

UPDATE Soldații din Tadjikistan și Kirghizstan au avut miercuri dimineața un schimb de focuri la graniță. După câteva ore, militarii au încetat să mai tragă focuri de armă la frontiera de stat comună, a declarat miercuri pentru Interfax Marufkhan Tulayev, primul reprezentant autorizat adjunct al guvernului kârgâz în regiunea Batken.

UPDATE Vladimir Putin și-a cultivat timp de mai mult de două decenii imaginea politică de conducător puternic și strateg care este în stare să îi fenteze pe liderii din Occident și să restaureze gloria Rusiei de altădată. Dar acea imagine atent fabricată a fost serios avariată în ultimele zile, după ce contraofensiva fulgerătoare a armatei ucrainene în estul țării a expus deficiențele majore din planurile Moscovei și a forțat trupele ruse să se retragă în masă cu mult în spatele liniei frontului, scrie CNN.

UPDATE În nord-estul Ucrainei, o contraofensivă a permis forțelor armate să recucerească porțiuni de teritoriu și să alunge trupele rusești. Dar în zonele recent eliberate, ușurarea și durerea se împletesc – pe măsură ce apar relatări despre torturi și crime în timpul lunilor lungi de ocupație rusă.

UPDATE Armenia şi Azerbaidjanul au raportat, marţi, aproape 100 de morţi în rândul trupelor, în cele mai grave lupte de la războiul din 2020 pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah, transmite AFP.

UPDATE La câteva ore după ce soldații ucraineni au eliberat localități din Harkov, rușii au încercat să fugă cât mai repede. Fiecare cum a putut. Unii s-au deghizat în ucraineni și au fugit pe bicicletele pe care le-au furat de la localnici, scrie The Washington Post.

UPDATE Kremlinul încearcă se dea vina pentru eșecurile pe care armata rusă le înregistrează în Ucraina pe ajutorul pe care NATO și Occidentul îl oferă ucrainenilor, dar cu cât trupele Kievului înaintează mai mult pe front, cu atât va fi mai greu pentru Putin să arunce vina pe alții. „Până acum șase luni, Putin era văzut ca un geniu. Era mult mai deștept decât toți ceilalți”, a spus Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa.

UPDATE Embargoul energetic împotriva țărilor din vestul Europei este considerată o eroare care îl va costa foarte mult pe Putin, susține Avraham Shama, profesor emerit de la Universitatea New Mexico din Statele Unite, lucru care ar putea însemna cântecul de lebădă al liderului de la Kremlin, potrivit The Hill. Putin va pierde războiul din Ucraina și va da cu mulți ani în urmă Rusia, după ce el va pleca de la Kremlin, aspect care îi va îmbunătăți reputația lui Joe Biden în lume. Odată ce eșecul lui Putin va deveni evident, el își va îndrepta atenția asupra Statelor Unite pentru a se răzbuna. America trebuie să fie atentă și pregătită pentru ceea ce s-ar putea întâmpla, avertizează expertul.

UPDATE„Am văzut un număr de forțe rusești, în special în nord-est, în regiunea Harkov, trecând granița înapoi în Rusia, pe măsură ce s-au retras în urma contraofensivei ucrainene”, a declarat marți secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, în timpul unei ședințe de informare. 

UPDATE Oficialul a adăugat că forțele rusești încă „există în masă în Ucraina”. SUA nu au fost surprinse că forțele ucrainene „au împins atât de repede cum au făcut-o” în contraofensivă, a spus Ryder. „Probabil că rușii au fost cei care au fost surprinși” de împingere, a mai spus acesta.

UPDATE Ucraina a făcut progrese semnificative în alungarea forțelor de invazie, dar nu se poate spune dacă războiul se află într-un punct de cotitură, a declarat marți președintele american, notează Hotnews. Întrebat dacă Ucraina a ajuns la un punct de cotitură în război, Joe Biden a spus: „Nu se poate răspunde la această întrebare. Este greu de spus. Este clar că ucrainenii au făcut progrese semnificative. Dar cred că va fi un drum lung”.

UPDATE Cadavre decapitate ale militarilor ucraineni și adolescenți terorizați, prea speriați să iasă din subsolurile lor, asta au lăsat în urmă forțele ruse când trupele ucrainene au recucerit mari porțiuni din regiunea Harkov, spune Lesia Vasilenko, membră a parlamentului ucrainean, scrie Hotnews, care citează The Guardian. 

UPDATE Uniunea Europeană va dezvălui miercuri planuri de a reduce folosirea de energie electrică şi de a impune taxe companiilor energetice, în încercarea de a gestiona preţurile tot mai mari pentru energie.

UPDATE Cel puțin 150.000 de ucraineni au trăit sub ocupația rusă pe aproape întreaga durată a invaziei. Începând cu 6 septembrie, forțele ucrainene au recucerit peste 300 de așezări din regiunea Harkov, recuperând peste 3.800 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat de ruşi.

UPDATE Ambasadorul Ucrainei în SUA, Oxana Markova, a declarat că contraofensiva împotriva ruşilor arată că forţele ucrainene au luat avânt, transmite CNN, conform news.ro. „Este a 202-a zi de război, iar această contraofensivă, care ne-a permis deja să eliberăm mai mult de 3.500 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean şi, mai important, aproape 300 de sate şi diferite aşezări, precum şi pe oamenii noştri de acolo, este unul dintre punctele de cotitură majore", a declarat Markova pentru Wolf Blitzer de la CNN.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marţi seară, că în regiuni de pe o suprafaţă de peste 4.000 de kilometri pătraţi au fost finalizate măsurile de finalizare după reluarea controlului de către forţele Ucrainei. Zelenski a mai spus că este important ca viaţa să revină la normal în regiunile recucerite. "De exemplu, în Balaklia a început deja plata pensiilor pentru ultimele cinci luni, perioada în care pur şi simplu nu puteam face plăţi din cauza ocupaţiei. Şi toţi pensionarii ucraineni din teritoriul eliberat îşi vor primi banii. Ucraina îşi îndeplineşte întotdeauna obligaţiile sociale faţă de oameni".

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 202: Lovituri masive, iar Kievul a recucerit peste 300 de așezări. WP: „Rusia ar putea capitula”

13 septembrie 2022, 23:09

Război în Ucraina, ziua 201: Rusia lansează amenințări, iar Vestul explică succesul Kievului. Londra: Moscova ordonă o retragere

12 septembrie 2022, 17:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

/VIDEO/ Lui Băsescu i s-a tăiat microfonul în Parlamentul European după ce a citit o listă a liderilor europeni vânduți lui Putin

06 octombrie 2022, ora 11:16
Distribuie:

Fostul președinte al României Traian Băsescu a avut o intervenție în plenul Parlamentul European pentru a citi o listă cu lideri europeni care s-ar fi „vândut lui Putin”. Președintele de ședință i-a tăiat microfonul lui Băsescu în timp ce dădea citire listei, scrie G4media.

Intervenția lui Băsescu a avut loc în timpul unei dezbateri despre influența Rusiei în blocul comunitar. Fostul președinte al României nu a apucat să-și termine discursul pentru că șeful de ședință i-a tăiat microfonul motivând că Băsescu a depășit timpul care îi era alocat. Printre nominalizările de pe lista lui Băsescu se aflau foști șefi de guvern din Germania, Italia și Finlanda.

„Avem o altă mare problemă, problema consolidării lui Putin de către demnitari ai Uniunii Europene. Și aici o să enumăr câțiva premieri ai Uniunii Europene care s-au pus în slujba lui Putin după terminarea mandatelor: Schroder e pe buzele tuturor, Matteo Renzi, fost premier italian, angajat la firmă rusească, Christian Kern, fost cancelar austriac, Francois Fillon, fost premier al Franței, Esko Aho, fost premier finlandez, Paavo Lipponen, fost premier finlandez, Karin Kneissl, fost ministru de externe austriac, Hans Schelling, fost ministru de finanțe austriac, și sigur nu putea să lipsească Dominique Strauss Kahn. Cu astfel de oameni în jurul său și în vârful…”, a apucat Băsescu să spună. 

Șeful de ședință. Rainer Wieland, i-a întrerupt apoi microfonul: „Mulțumesc mult, dragă coleg Băsescu. Mulțumesc. Colegul! Coleg Traian, păstrați ordinea!”, a spus Wieland.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram