Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

social

Referendumul privind soarta Stadionului Republican s-ar putea amâna! Socialiștii nu au prezentat listele cu semnăturile colectate

14 septembrie 2022, ora 11:03
Distribuie:

Referendumul consultativ privind soarta terenului fostului Stadion Republican din Capitală s-ar putea amâna. Socialiștii din CMC au avut la dispoziție 60 de zile să adune semnături în vederea organizării plebiscitului, însă, deși termenul a expirat, listele așa și nu au fost prezentate Consiliului.

Până pe data de 4 septembrie urmau să fie prezentare în CMC listele cu cel puțin 60 de mii de semnături pentru inițierea referendumului local. Odată ce termenul legal, oferit Grupului de inițiativă a expirat, referendumul ar putea să nu mai aibă loc. 

Am solicitat un comentariu de la vicepreședintele fracțiunii socialiștilor din CMC, Dinari Cojocaru, dar a refuzat să vorbească a telefon despre acest subiect, menționând că PSRM va veni cu o declarație oficială.

TV8 amintește că consilierii socialiști din CMC declarau anterior că intenționează să organizeze un referendum privind Stadionul Republican. Consilierii municipali din PSRM își argumentau poziția prin faptul că locuitorii Capitalei trebuie să decidă dacă vor să păstreze Stadionul Republican sau doresc ca acolo să se construiască un sediu nou pentru misiunea diplomatică.

PSRM anunță despre începerea colectării semnăturilor pentru organizarea referendumului privind Stadionul Republican

05 iulie 2022, 18:07

/VIDEO/ Parlamentul a votat. Proiectul privind Stadionul Republican a fost aprobat

08 mai 2022, 22:05

A fost constituit grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului cu privire la soarta Stadionului Republican

21 aprilie 2022, 12:04

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Start audierilor pentru un fotoliu la CSM: Cine sunt primii candidați și când vor fi intervievați

05 octombrie 2022, ora 11:52
Distribuie:

A fost stabilită data când vor avea loc primele audieri pentru un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Prin urmare, primii trei candidați la funcția de membru în CSM vor fi audiați public pe data de șapte octombrie, începând cu ora 10:00.

„Din motive de sănătate publică, admiterea reprezentanților mass-media și a publicului la audieri va fi limitată la 20 de persoane, iar lista participanților va fi stabilită în funcție de succesiunea notificărilor primite de Secretariat și luând în considerare interesul public”, informează Comisia Pre-Vetting.

Primii trei candidați sunt: Livia Mitrofan, Maria Frunze și Ioana Chironeț.

Livia Mitrofan: Potrivit magistrat.md, pe 31 martie 2016 a absolvit cursurile de formare inițială a candidaților la funcția de judecător, obținând media generală 9,51. Tot în acest an a lucrat în calitate de asistent judiciar al grefei Curţii Supreme de Justiţie. 

Pe 2 mai 2017 Consiliul Superior al Magistraturii a propus Preşedintelui Republicii Moldova numirea acesteia în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, pe un termen de 5 ani. Ulterior, pe 30 iunie 2017, a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău pe un termen de cinci ani.

Maria Frunze:  A absolvit cursurile de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător obţinînd media generală (nota) 9,75. A activat în calitate de asistent judiciar la Curtea de Apel Chișinău, ulterior a fost transferată în funcţie de asistent judiciar în cadrul aceleaşi instanţe. În anul 2017 a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, pe un termen de cinci ani

Chironeț Ioana: A absolvit  Institutul Naţional al Justiţiei. În anul 2018 a fost numită șef adjunct al Direcției documentare și analiza statisticii judiciare, Departamentul de administrare judecătorească de pe lângă Ministerul Justiției, ulterior a activat în calitate de șefă a secretariatului CSM.

În anul 2015 a fost numită  în funcţia de judecător la Judecătoria Ciocana, mun. Chişinău, pe un termen de 5 ani. În iulie 2020, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus Președintelui Republicii Moldova numirea judecătoarei de la Judecătoria Chișinău, în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă, iar pe 12 august 2020, prin decretul președintelui a fost numită în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.

În urma audierilor, Comisia își va anunța concluziile. Dacă averile celor 24 nu sunt justificate de venituri obținute legal, sau dacă aceștia au legături apropiate cu persoane din sistemul de justiție, vor fi descalificați și nu vor putea deveni membri ai CSM.

Până acum, trei candidați nu au promovat concursul pentru un loc în CSM. Printre acestea se numărăr și judecătoarea de la Strășeni, Iana Talmaci, care s-a retras din concurs

Anterior, magistratul Gheorghe Bălan nu a depus în termen declarația de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani. Motivele invocate de judecător au fost „volumul excesiv de muncă”.

A urmat judecătorul Dumitru Pușca, care la fel s-a retras din concurs.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Comisia Pre-Vetting: Judecătoarea Iana Talmaci nu a promovat concursul de evaluare a integrității

27 septembrie 2022, 11:09

Un alt pretendent, la un fotoliu în CSM, nu a trecut de pre-vetting: Cine este acesta și de ce nu a promovat concursul

16 septembrie 2022, 22:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram