Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

economic

Republica Moldova va beneficia de un grant de 15.000.000 de euro din partea BEI: În ce scop vor fi utilizați banii

12 septembrie 2022, ora 19:40
Distribuie:

Republica Moldova va primi un grant de 15 milioane de euro, din partea Băncii Europene pentru Investiții, pentru proiecte de eficiență energetică în școlile, grădinițele şi spitalele din localitățile țării. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că va semna marți, 13 septembrie, un document în acest sens.

„Lucrăm cu fermitate pentru securitatea energetică a țării”, a subliniat vicepremierul.

După semnarea documentului, ministrul va susține o conferință de presă alături de ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks și șeful Oficiului Băncii Europene de Investiții din țara noastră, Alberto Carlei.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Gavrilița a discutat la Tokyo cu importatori ai vinurilor moldovenești. „Mulțumesc pentru eforturile pe care le depuneți”

Foto: gov.md
28 septembrie 2022, ora 12:43
Distribuie:

Promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică vitivinicolă și soluțiile pentru creșterea cifrei de export al vinurilor moldovenești pe piața niponă au fost principalele aspecte ale discuției dintre prim-ministra Natalia Gavrilița cu un grup de importatori japonezi ai vinurilor moldovenești.

Părțile au apreciat creșterea cu 20% a cifrei de export în Japonia al produselor vitivinicole în prima jumătate a anului curent, în pofida perturbării lanțurilor logistice, care a provocat costuri mai mari pentru importatori. În aceste împrejurări, au fost discutate posibilitățile de extindere a cooperării moldo-nipone, fiind remarcat un mare potențial în relația comercială dintre ambele state. 

„Vă mulțumesc pentru că promovați produsele moldovenești, în special vinurile, pe piața din Japonia și pentru eforturile pe care le depuneți în depășirea provocărilor legate de export. Vom încerca să identificăm soluțiile necesare pentru a menține dinamica pozitivă în relația comercială moldo-niponă, în special prin reducerea taxelor la importul vinurilor moldovenești, și contăm pe susținerea dumneavoastră în promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică vitivinicolă”, a declarat prim-ministra.

De notat că o misiune de experți din cadrul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA) urmează să elaboreze, în comun cu autoritățile moldovenești, un proiect orientat spre creșterea cifrei de export al produselor noastre în Japonia și diversificarea portofoliului de produse exportate. 

De asemenea, pe agenda bilaterală este inclus un Program de colaborare și asistență tehnică în domeniul culturii și turismului, cu scopul promovării potențialului turistic, realizarea activităților culturale și organizarea evenimentelor de promovare a destinațiilor turistice din Republica Moldova și Japonia.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram