/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar SUA anunță noi sancțiuni

economic

Republica Moldova va primi 60.000.000 de euro din partea Germaniei pentru gestionarea crizei energetice

23 septembrie 2022, ora 22:20
Distribuie:

Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania va oferi 60 de milioane de euro Republicii Moldova pentru gestionarea crizei energetice. Banii vor fi alocați în mare parte din fonduri speciale destinate depăşirii consecinţelor internaţionale ale războiului din Ucraina. 

Ministra germană pentru Dezvoltare, Svenja Schulze, s-a întâlnit la Berlin, cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită în capitala Germaniei tocmai pentru a discuta despre sprijinul pe care Germania îl oferă Chişinăului, scrie dw.com.

„Germania sprijină Republica Moldova pe calea reformelor legate de aderarea la UE şi în vederea gestionării crizelor acute. Dacă ne gândim la multitudinea de crize cu care este confruntată această ţară în momentul de faţă, este impresionant cât de rapid şi cât de neabătut a implementat Guvernul moldovean reforme în justiţie şi administraţie în cursul acestui an. 

Acum este imperios necesară susţinerea oamenilor nevoiaşi în această iarnă şi stabilizarea, astfel, a ţării atât de greu încercate. În acelaşi timp, acordăm sprijin Republicii Moldova prin măsuri de eficienţă energetică, pentru a depăşi dependenţa de livrările ruseşti”, a declarat Schulze.

Șefa statului, Maia Sandu, a avut o discuție cu membrii Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, precum și cu Michel Roth, președintele Comisiei pentu Afaceri Externe, și cu purtătorul de cuvânt pentru politică externă al grupului parlamentar al Partidul Social Democrat (SPD), Niels Schmidt.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Președinta, la discuții cu reprezentanții mediului de afaceri din Germania: Republica Moldova vrea să atragă investitori străini

23 septembrie 2022, 21:09

Maia Sandu, întrevedere cu Olaf Scholz: „Mulțumim Germaniei pentru suportul care ne ajută să facem față consecințelor războiului”

23 septembrie 2022, 15:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Gazprom a limitat livrările de gaz către Republica Moldova pentru luna octombrie. Ce se întâmplă cu energia electrică

30 septembrie 2022, ora 20:08
Distribuie:

Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, din cele 8,06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5,7 milioane pe zi. 

„În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a precizat Spînu.

Totodată, Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom.

În ceea ce priovește livrările de energie electrică pentru luna octombrie, Energocom a semnat trei contracte de furnizarea a energiei electrice.

Pentru 67% a fost semnat contract cu Centrala de la Cuciurgan la preţul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.

Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 68,9 USD/MWh.

„În această perioadă nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate. Continuăm să economisim, să facem rezerve și să ne pregătim de iarnă”, a mai spus ministrul.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram