/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar SUA anunță noi sancțiuni

politic

Reținerea fostului primar de la Pârâta la postul de pacificatori, în atenția CUC. „Poziția R. Moldova rămâne constantă”

15 septembrie 2022, ora 17:10
Distribuie:

Reținerea fostului primar de la Pârâta, Gurie Popa, la postul de pacificatori, a ajuns în atenția Comisia Unificată de Control (CUC). Delegația Republicii Moldova consideră inadmisibile astfel de situații tensionate a obiectivele gestionate de Forțele Mixte de Menținere a Păcii.

Părțile au dispus modificarea instrucțiunilor interne ale militarilor în așa fel încât cazuri similare să nu se mai întâmple. Conform agendei, au continuat discuțiile inițiate anterior privind instalarea abuzivă de către structurile de forță transnistrene a unor noi posturi care obstrucționează libera circulație în Zona de Securitate. „Poziția delegației Republicii Moldova în această problemă rămâne constantă: retragerea posturilor ilegale. Părțile au analizat propunerile înaintate pentru depășirea blocajului creat, însă nu au ajuns la consens, iar examinarea subiectului a fost amânată pentru joia următoare”, se menționează într-un comunicat de presă al Biroului de Reintegrare.

TV8.md reamintește că fostul primar de la Pârâta, Gurie Popa, a fost reținut luni seară, 12 septembrie, la postul de pacificatori. Gurie Popa, care este veteran al războiului de la Nistru, a petrecut 8 ore în compania pacificatorilor, după ce a fost oprit abuziv și somat să se supună unor verificări.

Veteranul de război se afla la volanul mașinii sale când pacificatorii l-au oprit și i-au cerut mai întâi să se legitimeze. După ce Popa a prezentat buletinul de identitate, militarii l-au somat să deschidă și portbagajul automobilului, dar și să șteargă imaginile filmate cu telefonul mobil la postul de pacificatori. Fostul primar a refuzat să se conformeze. Gurie Popa a fost ulterior eliberat de pacificatorii de la Nistru. 

Fostul primar a fost reținut din nou miercuri, 14 septembrie și a fost eliberat după ce zeci de oameni au blocat podul peste Nistru. 

Fostul primar de la Pârâta și veteran al războiului de la Nistru, reținut timp de 8 ore la postul de pacificatori

14 septembrie 2022, 10:09

/VIDEO/ Fostul primar de la Pârâta, reținut din nou la postul de pacificatori: A intervenit poliția

14 septembrie 2022, 18:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

/FOTO/ Igor Grosu, la discuții cu un reprezentant al NATO: „Am vorbit despre statutul de neutralitate al Republicii Moldova”

30 septembrie 2022, ora 18:49
Distribuie:

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a purtat, pe 30 septembrie, discuții cu locțiitorul asistentului secretarului general NATO pe afaceri politice și politică de securitate, Javier Colomina. Aceștia au vorbit despre evoluțiile de securitate din regiune și necesitatea de a spori reziliența Republicii Moldova la riscurile curente. 

„Am subliniat importanța cooperării în cadrul programelor agreate în Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Moldova - NATO, în mod special pe reforma militară, securitatea cibernetică și dezinformarea.

Alianța Nord-Atlantică este un partener de încredere a Republicii Moldova și de-a lungul anilor am realizat multe proiecte în beneficiul cetățenilor de rând”, a scris spicherul Parlamentului, pe Facebook.

În cadrul discuțiilor, s-a pus accent pe statutul de neutralitate al Republicii Moldova în noul context internațional, dar și despre suveranitatea și integritatea teritorială a țării, potrivit șefului Legislativului.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram