Război în Ucraina, ziua 225: Explozii auzite la Kiev. Zelenski anunță noi succese, iar Putin ar pregăti demisia lui Șoigu

social

Revoltă după accidentul de la Troița Nouă, soldat cu moartea unui ucrainean: „Dacă drumul de ocolire ar fi gata, n-am avea atâtea”

20 septembrie 2022, ora 10:41
Distribuie:

Mai mulți șoferi susțin că drumul de ocolire de la Troița Nouă ar reduce din numărul de accidente din zonă. Comentariul vine după tragedia din 14 septembrie, când un ucrainean, șoferul unui autocamion, a pierdut controlul și a derapat de pe traseu. „Lucrările durează deja câțiva ani, chiar nu se poate de reparat să nu sufere atât de multă lume”, spune un automobilist. Am contactat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) pentru a vedea la ce etapă sunt lucrările. Potrivit datelor prezentate, acesta urmează a fi finalizat până la sfârșitul acestui an.

„Aici e o curbă periculoasă, iarna e foarte lunecos, dar și în restul timpului se întâmplă des accidente. De ce nu fac odată drumul de ocolire, nu ar mai fi atâtea tragedii”, a menționat un șofer, care s-a oprit din drum pentru a oferi ajutor victimei accidentului de acum o săptămână.

„Au început să facă ceva în vara aceasta, dar nu știu cât mai lucrează la el. Îl fac de câțiva ani, chiar nu se poate de finalizat să nu sufere atât de multă lume”, a spus un alt bărbat care trecea și el prin zonă.

Stăpânul gospodăriei în gardul căreia s-a izbit camionul spune că este al treilea accident la el în ogradă, în decursul a șase ani.

„Șoferul a murit pe loc, l-au scos de la ora 19:00 până la miezul nopții. Este clar că mașina era reparată, așa, de ochii lumii. El a vrut să se agațe în gardul de metal și să se oprească, dar nu i-a reușit, viteza era prea mare, iar frânele defecte”, ne-a spus moșul.

Am contactat Ministerul de resort pentru a vedea la ce etapă se află lucrările de reabilitare a drumului de ocolire. Informațiile oferite arată că lucrările au început pe 27 iunie 2019, iar încheierea acestora se planifică pentru 31 decembrie 2022. Este de menționat că termenul limită pentru încheierea proiectului a fost prelungit anterior. Drumul va avea două benzi de circulație, cu o lățime a părții carosabile cuprinsă între 7 și 10,5 metri. În prezent, se fac lucrări de aduce la cotă a terasamentului conform cerințelor proiectului de execuție, iar potrivit autorităților, se planifică lucrări de amenajare a stratului drenant. 

Valoarea contractului este de 129  408 468,28 lei. 

Amintim că un grav accident s-a produs în seara zilei de 14 septembrie în jurul orei 19:00, la intrare în localitatea Troița Nouă din raionul Anenii Noi. Șoferul, un bărbat de 65 de ani, aflat la volanul unui autocamion înmatriculat în Ucraina, se deplasa spere Chișinău, dar pe traseu a pierdut controlul volanului.

Într-o curbă periculoasă, a derapat de pe traseu și s-a răsturnat cu semiremorca încărcată cu cherestea foarte aproape de o casă. Șoferul a decedat pe loc.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Hărțuirea și victimizarea vor fi pedepsite contravențional. Proiectul, votat în prima lectură de Parlament

Foto: SHRM
06 octombrie 2022, ora 13:30
Distribuie:

Deputații au votat, în prima lectură, modificări legislative, care au scopul de a îmbunătăți mecanismele de protecție împotriva discriminării. Proiectul de lege a fost elaborat în contextul Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și are scopul de a înlătura deficiențele cadrului normativ în acest domeniu.

Scopul acestei inițiative legislative este de a îmbunătăți mecanismele de protecție împotriva discriminării. Autorii documentului propun extinderea criteriilor de nediscriminare, îmbunătățirea colectării de date în materia egalității, monitorizarea, evaluarea și raportarea anuală a rezultatelor și consolidarea cadrului instituțional. Totodată, Codul contravențional ar putea fi completat cu noțiunile de „hărțuire” și „victimizare”. Astfel, va fi sancționat orice comportament nedorit care conduce la crearea unui mediu intimidant, ostil, sau ofensator, având drept scop sau efect lezarea demnității unei persoane. De menționat că hărțuirea de conotație sexuală rămâne a fi sancționată de Codul penal.

O altă prevedere a proiectului este completarea Legii cu privire la asigurarea egalității cu un șir de criterii discriminatorii, inclusiv cele referitoare la originea socială, națională, statut social, stare de sănătate, opinii politice sau orice alte opinii. Includerea acestor criterii derivă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Proiectul de lege a fost susținut cu votul a 52 de deputați.  

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram