Război în Ucraina, ziua 225: UE vrea să sublinieze izolarea Rusiei. Zelenski anunță noi succese și îndeamnă NATO să nu se teamă

social

RISE: O vilă de milioane din Elveția aparține unei studente din Moldova. Cine sunt adevărații proprietari

19 septembrie 2022, ora 15:19
Distribuie:

În dreapta este Franța, în stânga – Elveția. Casa din localitatea Les Mermes, Veigy-Foncenex, Franța a atras atenția prin cutia poștală pe care scria Roșca A. Curtea este păzită, marcată cu semne „proprietate privată” și însoțită de mai multe imagini cu câini, scriu jurnaliștii de la RISE Moldova.

În urma investigațiilor, jurnaliștii au constatat că numele complet al proprietarei este Ana Roșca, iar după căsătorie ea se numește, Ana Budilivschi. Potrivit celor de la RISE, tânăra este fiica fostului secretar general al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Victor Roșca, fostul cumnat al lui Vladimir Filat.

Potrivit jurnaliștilor de la RISE Moldova, contractul de vânzare-cumpărare a locuinței a fost încheiat între Ana Roșca și foștii proprietari, o familie din Emiratele Arabe Unite. RISE Moldova a aflat că o copie a acestui acord a fost găsită de procurorii moldoveni în urma perchezițiilor efectuate la sediul IPTEH SA din Chișinău.

Vila a costat 1,24 milioane de euro, însă, plus taxe, suma a urcat la 1,33 milioane de euro, mai scriu jurnaliștii.

În perioada tranzacției de peste un milion de euro, Ana Roșca avea 25 de ani și era studentă în Elveția. Ea le-a prezentat notarilor francezi o adresă de domiciliu din Chișinău, fiind de fapt casa părinților ei, Victor și Rada Roșca, scriu cei de la RISE.

Potrivit investigației, imobilul face parte dintr-un complex de vile din regiunea Lacului Leman din Geneva. Proiectul a fost numit „Les jardins d’Hermance” și a fost finalizat în 2010. Denumirea complexului este legată de râul Hermance, care trece chiar pe lângă vila familiei Roșca, și se varsă în Lacul Leman.

Pe site-ul companiei care a construit complexul este menționat că: „Proiectul a fost un succes instantaneu și ne-a accelerat afacerile cu Orientul Mijlociu. Acest lucru ne-a permis să introducem o nouă ramură de servicii pentru clienți, numită LB Privilege services. Obiectivul principal a fost gestionarea tuturor celor 40 de vile în lipsa proprietarilor acestora. Serviciile LB Privilege oferă soluții personalizate pentru a satisface cerințele proprietarilor, care includ gestionarea postului proprietarului, declarația fiscală, utilitățile și buna întreținere a caselor”, scriu jurnaliștii de RISE Moldova.

Investigația subliniază că, vila are două nivele, este acoperită cu tencuială decorativă, în partea de deasupra poate fi observat finisajul din lemn. Locuința este compusă din două părți fiind semidetașată. Pe interior, la fiecare dintre cele două părți, se află la parter un coridor care face accesul spre living și bucătărie, un WC, un garaj și o terasă acoperită. La etaj sunt trei dormitoare, un duș, un WC și o cameră care se poate utiliza ca mezanin sau dormitor.

Potrivit documentelor cadastrale, analizate de jurnaliștii RISE Moldova, noua proprietară a vilei este deja o altă persoană. Se numește Svetlana Roșca. Cu toate acestea, pe căsuța poștală de la intrarea în curte am găsit numele Anei Roșca.

Jurnaliștii spun că au contactat-o pe Ana Roșca, care se afla în Italia, și după ce le-a propus să discute în alte zile, nu a mai răspuns la telefon. Reporterul RISE Moldova afirmă că i-a expediat Anei Roșca și o listă cu întrebări, pe care ea le-a citit, dar nu a urmat niciun răspuns.

Jurnaliștii spun că au pornit această investigație în 2016, „atunci s-a aflat că fostul prim-ministru Vladimir Filat ar fi obținut o casă în Franța de la o corporație străină. Informațiile apăruseră în urma perchezițiilor la sediul IPTEH, făcute în cadrul dosarului „Furtul Miliardului”, spun cei de la RISE Moldova. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Hărțuirea și victimizarea vor fi pedepsite contravențional. Proiectul, votat în prima lectură de Parlament

Foto: SHRM
06 octombrie 2022, ora 13:30
Distribuie:

Deputații au votat, în prima lectură, modificări legislative, care au scopul de a îmbunătăți mecanismele de protecție împotriva discriminării. Proiectul de lege a fost elaborat în contextul Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și are scopul de a înlătura deficiențele cadrului normativ în acest domeniu.

Scopul acestei inițiative legislative este de a îmbunătăți mecanismele de protecție împotriva discriminării. Autorii documentului propun extinderea criteriilor de nediscriminare, îmbunătățirea colectării de date în materia egalității, monitorizarea, evaluarea și raportarea anuală a rezultatelor și consolidarea cadrului instituțional. Totodată, Codul contravențional ar putea fi completat cu noțiunile de „hărțuire” și „victimizare”. Astfel, va fi sancționat orice comportament nedorit care conduce la crearea unui mediu intimidant, ostil, sau ofensator, având drept scop sau efect lezarea demnității unei persoane. De menționat că hărțuirea de conotație sexuală rămâne a fi sancționată de Codul penal.

O altă prevedere a proiectului este completarea Legii cu privire la asigurarea egalității cu un șir de criterii discriminatorii, inclusiv cele referitoare la originea socială, națională, statut social, stare de sănătate, opinii politice sau orice alte opinii. Includerea acestor criterii derivă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Proiectul de lege a fost susținut cu votul a 52 de deputați.  

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram