Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

social

Rizea, exmatriculat de la USM, unde era înscris la un masterat în securitate națională. Explicațiile rectorului Șarov

14 septembrie 2022, ora 16:23
Distribuie:

Fostul deputat român, Cristian Rizea, condamnat penal în România pentru acte de corupție, a fost exmatriculat de la Universitatea de Stat din Moldova, acolo unde era înscris la un curs de masterat în domeniul securității naționale. Potrivit rectorului USM, Igor Șarov, decizia a fost luată după ce Cristian Rizea ar fi prezentat la admitere un buletin de identitate care s-a dovedit nevalabil.

Ex-parlamentarul român a fost admis la programul de masterat după ce a depus actele necesare în luna iulie. Ulterior, după rezultatele concursului de admitere, Cristian Rizea a semnat contractul cu USM. Două zile în urmă, s-ar fi prezentat la primele lecții și ar fi fost înștiințat că nu-și poate continua studiile din cauza actului care nu este valabil. Rizea acuză administrația universității de abuz și spune că va merge în judecată. Între timp, spune că va continua să meargă la cursuri, în ciuda ordinului rectorului USM. 

„M-a mințit. A zis ca a venit o hârtie de la ASP. A venit un ordin de pe undeva ca să se pregătească un alt abuz la adresa mea. Cică buletinul meu nu ar fi valabil. Am trecut toate etapele procesului de admitere, am respectat toate condițiile, iar acum buletinul meu moldovenesc deja nu este valabil. Și au dat un ordin ca să mă exmatriculeze. Vă dați seama, a doua zi după ce am început masterul, au început să facă cercetări. Voi înțelegeți ce disperare e?” , a declarat Cristian Rizea, potrivit realitateadinmoldova

Solicitat de TV8.md, rectorul Igor Șarov a declarat că Rizea a încheiat contractul cu USM în 22 august, iar administrația instituției ar fi aflat că actul nu este valabil abia după ce fostul deputat român a publicat pe rețelele sociale o poză cu contractul, iar în comentarii, a fost acuzat că nu are cetățenia țării noastre. 

A urmat o adresare la ASP, căreia USM i-a cerut să confirme sau să infirme informația. „Răspunsul a venit în 1 septembrie, iar potrivit acestuia, buletinul lui Cristian Rizea nu este valabil, deoarece i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova. S-a constatat că dânsul a indus în eroare USM, prezentând un act nevalabil”, a declarat rectorul USM, Igor Șarov. 

În trecut, Cristian Rizea a fost deputat în Parlamentul României, din partea PSD. A rămas fără încrederea partidului, după ce Direcția Națională Anticorupție l-a acuzat de fapte de corupție. În cele din urmă, el a fost condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Dar, atunci când a fost anunțată decizia finală, nu se mai afla în România.

Jurnaliștii români au scris că el s-ar ascunde în țara noastră încă din 2017, iar un an mai târziu, a obținut și cetățenia Republicii Moldova. După aproape un an, aceasta i-a fost retrasă, pentru că, așa cum informa Președinția condusă pe atunci de Igor Dodon, ar fi fost obținută ilegal. Rizea nu a fost de acord cu retragerea cetățeniei și a contestat actul în instanță, iar o decizie definitivă încă nu a fost luată. 

Rizea, reținut de poliție, după un protest cu pepeni verzi la Guvern. „Uitați-vă cum ești umilit că ai un pepene în mână”

24 august 2022, 17:08

Scandal la ședința CA: Licența de emisie a „Realitatea din Moldova”, respinsă. Rizea: „Rușine! Sunteți aserviți politic”

15 iulie 2022, 15:07

/VIDEO/ Schimb de replici între Tauber și Rizea: „Nu strigați! Vă trebuie un doctor?”

21 iulie 2022, 11:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Start audierilor pentru un fotoliu la CSM: Cine sunt primii candidați și când vor fi intervievați

05 octombrie 2022, ora 11:52
Distribuie:

A fost stabilită data când vor avea loc primele audieri pentru un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Prin urmare, primii trei candidați la funcția de membru în CSM vor fi audiați public pe data de șapte octombrie, începând cu ora 10:00.

„Din motive de sănătate publică, admiterea reprezentanților mass-media și a publicului la audieri va fi limitată la 20 de persoane, iar lista participanților va fi stabilită în funcție de succesiunea notificărilor primite de Secretariat și luând în considerare interesul public”, informează Comisia Pre-Vetting.

Primii trei candidați sunt: Livia Mitrofan, Maria Frunze și Ioana Chironeț.

Livia Mitrofan: Potrivit magistrat.md, pe 31 martie 2016 a absolvit cursurile de formare inițială a candidaților la funcția de judecător, obținând media generală 9,51. Tot în acest an a lucrat în calitate de asistent judiciar al grefei Curţii Supreme de Justiţie. 

Pe 2 mai 2017 Consiliul Superior al Magistraturii a propus Preşedintelui Republicii Moldova numirea acesteia în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, pe un termen de 5 ani. Ulterior, pe 30 iunie 2017, a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău pe un termen de cinci ani.

Maria Frunze:  A absolvit cursurile de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător obţinînd media generală (nota) 9,75. A activat în calitate de asistent judiciar la Curtea de Apel Chișinău, ulterior a fost transferată în funcţie de asistent judiciar în cadrul aceleaşi instanţe. În anul 2017 a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, pe un termen de cinci ani

Chironeț Ioana: A absolvit  Institutul Naţional al Justiţiei. În anul 2018 a fost numită șef adjunct al Direcției documentare și analiza statisticii judiciare, Departamentul de administrare judecătorească de pe lângă Ministerul Justiției, ulterior a activat în calitate de șefă a secretariatului CSM.

În anul 2015 a fost numită  în funcţia de judecător la Judecătoria Ciocana, mun. Chişinău, pe un termen de 5 ani. În iulie 2020, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus Președintelui Republicii Moldova numirea judecătoarei de la Judecătoria Chișinău, în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă, iar pe 12 august 2020, prin decretul președintelui a fost numită în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.

În urma audierilor, Comisia își va anunța concluziile. Dacă averile celor 24 nu sunt justificate de venituri obținute legal, sau dacă aceștia au legături apropiate cu persoane din sistemul de justiție, vor fi descalificați și nu vor putea deveni membri ai CSM.

Până acum, trei candidați nu au promovat concursul pentru un loc în CSM. Printre acestea se numărăr și judecătoarea de la Strășeni, Iana Talmaci, care s-a retras din concurs

Anterior, magistratul Gheorghe Bălan nu a depus în termen declarația de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani. Motivele invocate de judecător au fost „volumul excesiv de muncă”.

A urmat judecătorul Dumitru Pușca, care la fel s-a retras din concurs.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Comisia Pre-Vetting: Judecătoarea Iana Talmaci nu a promovat concursul de evaluare a integrității

27 septembrie 2022, 11:09

Un alt pretendent, la un fotoliu în CSM, nu a trecut de pre-vetting: Cine este acesta și de ce nu a promovat concursul

16 septembrie 2022, 22:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram