Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

social

/VIDEO/ Șantierele din Capitală nu sunt suficient de securizate? „Echipele ar trebui să se mobilizeze”

22 septembrie 2022, ora 22:55
Distribuie:

Șantierele de pe străzile din Chișinău nu sunt securizate suficient de bine, iar uneori, se pare că lucrătorii mimează procesul de muncă. Cel puțin asta spun oamenii, care au drum pe strada Florilor, Kiev sau Socoleni. În opinia lor, toate echipele de constructori ar trebui să se mobilizeze și să ducă proiectele la bun sfârșit, mai ales că se apropie sezonul rece. Am vrut să discutăm la subiect cu șeful de la Direcția Transport, dar Vitalie Mihalache nu ne-a răspuns la apeluri.

Aceste imagini sunt filmate la stația de așteptare de pe strada Kiev, în sectorul Râșcani al capitalei, acolo unde, în prezent, sunt schimbate bordurile și rețelele inginerești. Pentru că este imposibil de urcat în transportul public din cauza șanțurilor săpate, muncitorii au instalat niște paleți din lemn. Nu este sigur deloc, ne-au spus unii trecători:

„Normal că este periculos. Nu putem să trecem. Trebuie să se ocupe mai repejor, eu așa cred. Acum aici nu e nimeni, acolo - care lucrează care - nu. Dar asta de la jumătate de vară se face aici”.

„Arată dezastruos și nu este practic deloc. Așa este. Ar fi bine să fie altfel”.

La fața locului am observat trei muncitori, care ne-au spus, însă, că nu pot vorbi despre activitatea lor, deoarece sunt la ora mesei. Despre reparația trotuarelor pe strada Kiev s-a anunțat încă în aprilie curent. Până în iulie a fost s-a reparat o parte de drum, după care s a trecut la cea de-a doua. Abia după ce trotuarele vor fi reparate capital, strada va fi asfaltată. Nu am reușit să aflăm cât costă acest proiect. Un alt șantier pe care lucrările s-ar mișca lent este pe strada Florilor. Trotuarul a început să fie reabilitat capital la finele lunii iulie, iar de atunci s-au făcut aproximativ 400 de metri, din totalul de aproximativ 2 kilometri:

„Se lucrează greu și la Poșta Veche tot se lucrează greu de câteva luni. Am vrut să trec pe aici, dar văd că este o tulpină și nu pot să trec. Cred că voi merge pe drum”.

Tot în august, într-o postare pe pagina sa de facebook, edilul Ion Ceban scria că Primăria, preconizează să finalizeze reparaţia întregului trotuar de pe strada Florilor până la finele anului. Oamenii nu pre cred că promisiunea va fi îndeplinită, mai ales că, în unele zile, muncitorii nici apar pe șantier:

„Este ora 10:26, iar aici pe strada Florilor, unde ar trebui să fie reparat trotuarul, nu este nu vedem niciun muncitor. Asta deși afară nu plouă și este vreme cât de cât bună pentru reabilitare”.

Abia după trei ore, când am trecut pe acolo, am văzut că au apărut și tractoarele, și muncitorii. Aceștia ne-au spus că încep munca la ora 08:00 dimineața și au motivat lipsele cu vremea ploioasă de afară:

„- Din partea cealaltă tot sunt muncitori.
 - Credeți că până la sfârșitul anului terminați lucrările?
 - Sigur că da.
 - Lumea spune că decurg lent.
 - Oamenii multe ce spun. Noi dimineața ieșim la muncă.
 - La ce oră?
 - De la 08:00 până la 20:30”.

În general, în capitală cel puțin pe 15 străzi sunt în reparație.

„- Cum credeți până la finele anului, strada va fi reparată?
 - Dacă se vor strădui”.

„- Reușesc până la iarnă să facă?
 - Dacă o să lucreze mai activ, o să reușească. Dar dacă vin frigurile, o să se strice înapoi. Lucru în zadar o să fie”.

Am vrut să aflăm mai multe detalii despre proiectele de reabilitare a străzilor, aflate în derulare, dar șeful de la Direcția Transport nu ne-a răspuns la apeluri.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

BERD oferă 25 de milioane de lei R. Moldova pentru dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide

28 septembrie 2022, ora 16:10
Distribuie:

Țara noastră va beneficia de un împrumut de 25 de milioane de euro, oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide. La ședința de miercuri, 28 septembrie, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv inițierea negocierilor și semnarea unui acord în acest sens.

Banii vor fi folosiți pentru realizarea infrastructurii de management a deșeurilor solide, achiziționarea echipamentelor și utilajelor pentru transport, sortare, reciclare, compostare în mai multe raioane din țară: Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia și autoritățile locale ale UTA Găgăuzia. 

Lucrările se vor desfășura în cadrul proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, care urmează a fi implementat în perioada 2023-2027.

Împrumutul în valoare de 25 de milioane de euro are un termen de valabilitate de 15 ani, care include și perioada de grație de patru ani.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram