Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

social

Școlile și instituțiile medicale Chișinău, pregătite pentru iarnă în proporție de peste 90 la sută

12 septembrie 2022, ora 12:45
Distribuie:

Școlile și instituțiile medicale din municipiul Chișinău sunt pregătite în proporție de 95 și, respectiv, 90 la sută pentru sezonul rece al anului. Anunțul a fost făcut de către Tudor Gîrbu, consilier pe probleme locativ-comunale în cabinetul primarului general, la ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău. 

Funcționarul a declarat că au fost reparate acoperișurile și schimbate geamurile tuturor instituțiilor de învățământ din municipiu, care au fost deteriorate de ploile și vântul puternic din 9 august curent. Astfel, către data de 1 septembrie școlile și grădinițele afectate de intemperie au fost complet reparate. Amintim că 74 de instituții educaționale din mun. Chișinău au fost avariate de furtuna, care s-a abătut asupra capitalei în luna august. Cele mai afectate au fost cele din sectoarele Ciocana și Râșcani, 28 de unități și respectiv, 27. La Botanica, au fost afectate12 instituții, la Buiucani - 6 și în Centru - una.

Și instituțiile medicale din municipiu stau bine la capitolul pregătire către iarnă. Potrivit consilierului pe probleme locativ-comunale în cabinetul primarului general, 90 la sută dintre acestea sunt gata de sezonul rece. În plus, potrivit lui Tudor Gîrbu, 3 spitale din capitală beneficiază de programul finanțat de BERD privind eficiența energetică. Este vorba despre spitalul „Sfânta Treime", IMSP SCM „Gheorghe Paladi", IMSP SCM „Valentin Ignatenco".

„Aceste spitale vor avea o nouă infrastructură și echipamente moderne de energie verde”, a mai spus Gîrbu.

Tudor Gîrbu a mai adăugat că Termoelectrica urmează să mai cumpere 190 mii tone de păcură, în cazul unor eventuale probleme de asigurare cu gaz. „Speram că situația va fi una calma, iar furnizarea energiei se va desfășura conform temperaturilor de afară”, a mai spus funcționarul. 

74 de școli și grădinițe din Chișinău, afectate de furtuna de săptămâna trecută. Pagube de peste 10 milioane de lei

16 august 2022, 16:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

A lăsat Primăria și a emigrat: Locuitorii satului Zaim au rămas fără primar

28 septembrie 2022, ora 15:24
Distribuie:

În data de 21 septembrie, primarul din Zaim, Ion Veste, a depus mandatul înainte de termen prin cererea de demisie către Consiliul Comunal Zaim, notează Studio-L. Solicitat să dea o explicație în acest sens Ion Veste a precizat că la baza unei astfel de decizii au stat strict problemele familiare. 

,,Depun mandatul din motive strict familiare. Nu vreau sa dezvolt tare acest subiect dar am dorit sa ofer niște posibilități mai mari familiei mele (am 2 copii care sunt deja adolescenți și care vad mai multe oportunități pentru ei peste hotare). Am făcut acest pas cu inima strânsă dar nu mai puteam sa aștept schimbări la nesfârșit, am dorit un viitor mai bun copiilor noștri și din păcate acasă nu avem posibilitatea...”, a specificat Ion Veste.

Șocați de o astfel de decizie au fost și locuitorii satului, mai precizează Studio-L. Aceștia recunosc că au știut că în ultimul an primarul era mai mult plecat din țară, dar că tot au sperat că acesta va reveni într-o bună zi și va continua să conducă satul. A fost un primar bun care a schimbat lucrurile în comunitate spun oamenii care își doresc ca fotoliul de conducător al satului să fie preluat de un consătean cu dragoste de oameni și de baștină.

Zaimenii spun că în ultimii ani situația în localitate s-a schimbat simțitor, iar când au ales acum 11 ani un tânăr în fruntea satului au vrut o schimbare.

Consilierii locali afirmă că au aflat din presă despre depunerea mandatului și că în următoarele zile urmează să numească un interimat al funcției. Totul depinde însă de decizia Comisiei Electorale Centrale care urmează să vină cu un verdict, vor fi ori nu organizate alegeri anticipate la Zaim. Solicitat să ofere un comentariu în acest sens, Ion Veste, care nu se află la moment în țară  spune că subiectul e prea dureros pentru el și că nu mai vrea să se expună.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram