/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar SUA anunță noi sancțiuni

social

/VIDEO/ Se anunță iarnă grea: Din cauza scumpirilor, mulți moldoveni renunță la încălzirea cu gaz și trec la focul în sobe

23 septembrie 2022, ora 22:40
Distribuie:

Tot mai îngrijorați de răcirea bruscă a vremii, oamenii de la sate se pregătesc de iarnă. Cei care mai au bani în pungă, cumpără lemne, cei care nu au nici de pâine, adună de prin curte tot ce se poate pune pe foc. Din cauza scumpirilor în lanț, mulți se văd nevoiți să renunțe la încălzirea cu gazele naturale și să treacă la focul în sobe, cu toate că și prețul lemnelor a devenit inaccesibil. Singura soluție este ca fiecare să se descurce pe cont propriu. Între timp, autoritățile dau asigurări că sunt în căutarea soluțiilor.

Mătușa Maria are 79 de ani și, de o viață, poartă pe umerii săi povara tuturor greutăților din gospodărie. S-a născut în 1943, când, spune ea, era mare foamete și greutăți. Astăzi, am surprins-o măturând frunze prin ogradă. Și nu le strângea pentru că e toamnă și că au căzut, ci pentru a avea cu ce se încălzi la iarnă. De dimineață, a rugat vecinul să-i taie copacul din curte, pentru a avea și câteva vreascuri pentru sezonul rece. De nevoie, s-a apucat să le care. Ard repede, nu fac multă căldură, dar sunt gratis. Și-n vreme așa de grea, sunt prețioase, spune bătrâna:

„Iată tai lemne, că ne-au promis lemne, și spun să mă duc...dar eu cum să mă duc în pădure? Să plătesc și pe cei care încarcă, și mașină, dar eu nu am cu ce, n-am. Iată acum ne-am luat de 300 și ceva medicamente, am plătit facturile 400și ceva de lei și gata, s-a dus pensia mea și am rămas cu nimic”.

A lucrat deridicătoare ani buni și acum are o pensie de doar 2000 de lei, care, spune ea, nu-i ajunge nici măcar pentru întreținere. Azi dimineață a auzit și despre o nouă scumpire a gazului, iar asta, o îngrijorează și mai mult.

Și ceilalți locuitori din sat, pe care i-am întâlnit, ne-au spus că se tem că vor îngheța la iarnă. S-au înscris în lista primăriei din localitate pentru a lua lemne și așteaptă să le vină rândul. În caz contrar, spun că nu știu cum se vor descurca, mai ales după anunțarea noilor prețuri la gaze. 

„În primul rând, nu avem cu ce să-l plătim. Nouă ne este greu să ne cumpărăm cele necesare pentru noi, cum ar fi medicamente, sau alte lucruri. Nu înțeleg de ce conducerea noastră nu se gândește la asta, și măcar cât de puțin, să atragă atenția la popor”.

Febra scumpirilor de tot felul îngrijorează, în special, oamenii cu venituri reduse. Indignați de noutățile proaste, aceștia caută soluții să reziste peste iarnă.

„Am stâns deja gazul. L-am deconectat de aici, am stâns robinetul și atât. 
-Nu mai faceți față cheltuielilor? 
-Nu, avem sobă în casă și atât. Să plătim în fiecare lună câte opt-nouă mii de lei pe luni, asta tot nu-i normal. Ce, oamenii ăștia au salariu de 10.000 de lei? Unde s-a mai văzut așa cheltuieli?” 

Deși se tem de ceea ce îi așteaptă, moldovenii spun că sunt gata să reziste:

„Lemnele pentru construcție. Dacă o să fie foarte rău, o să le luăm și o să facem focul, ca să nu murim de frig la iarnă”.

Alți cetățeni spun că s-au pregătit din timp de iarnă. N-au stat mult pe gânduri și și-au curățat sobele:

„Eu m-am pregătit că am pus baterii solare și am trecut la energie electrică cu încălzirea. -Ați renunțat la gaze? 
-Da”.

Între timp, premierul Natalia Gavrilița susține că mecanismul de compensare pentru categoriile social vulnerabile este pe ultima sută de metri și urmează să fie prezentat cu toate detaliile. 

„Suntem în consultarea actelor normative. Dar, mecanismul propriu-zis va fi anunțat, de domnul Spătaru într-o conferință de presă la începutul lunii octombrie. La această conferință de presă, dumnealui va explica, cum se va petrece colectarea datelor și stabilirea parametrilor acetsui program”, a menționat prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilita.

Anul trecut, Guvernul a compensat toate facturile pentru gazele naturale și căldură, în perioada noiembrie 2021 - martie 2022. Atunci, pentru primii 50 metri cubi de gaze naturale consumate, oamenii achitau un tarif de 6 lei și 80 de bani. Iar pentru următorii 100 - 7 lei și 90 de bani per metru cub. În total pentru compensațiile din iarna trecută, din buget s-au cheltuit în jur de 1,6 miliarde de lei. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Cum cumpărăm vechimea în muncă? Cei care nu lucrează legal, își pot asigura pensia minimă

30 septembrie 2022, ora 23:10
Distribuie:

Ai muncit la negru, dar vrei o pensie pentru vechime în muncă? Cotizează. Un an în carnetul de muncă poate fi asigurat cu 13 mii de lei. Legea permite acest lucru. Problema e că puțini sunt la curent cu asta. Astfel, atunci când ajung la vârsta de pensionare, mii de moldoveni se pomenesc că au dreptul doar la o pensie pentru limită de vârstă. Anul trecut numai 200 de persoane recurs în această procedură. 

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă în Republica Moldova a fost introdusă încă pe 1 ianuarie 1999. Astfel, orice persoană care nu lucrează legal în țara noastră, însă vrea să-și asigure o pensie minimă, o poate face. Pentru a cumpăra vechimea în muncă pentru o anumită perioadă, cel care dorește să dețină această asigurare socială, trebuie să meargă la Casa Teritorială, conform vizei de reședință, deținând și un act de identitate.

„- Pentru categoria de persoane angajate, angajatorul are obligația prin lege de a plăti contribuții de asigurări sociale. Cât privește persoanele care nu sunt angajate, pot fi casnici sau o altă categorie de persoane, deci cadrul normativ, legislația le oferă posibilitatea de a se asigura individual”.

Potrivit reprezentanţilor CNAS, după încheierea contractului, se achita o contribuție pentru un an, care este stabilită în Legea bugetului asigurărilor sociale. Contractul de asigurare benevolă a pensiei minime poate fi achitat și în rate. Cuantumul pentru o lună de zile este de 1070 de lei. Datele statistice arată că este în creştere numărul doritorilor de a beneficia de o pensie minimă, la atingerea vârstei, iar cel mai des solicită acest lucru proprietarii de terenuri agricole.

„- Pentru anul 2022, aceasta constituie 12838 de lei. (musca) În anul 2021 au fost înregistrate 204 persoane fizice, care au încheiat contract individual de asigurări sociale. Pentru prima jumătate a anului 2022, avem 97 de persoane fizice, care deja au încheiat contract individual de asigurări sociale și 134 de persoane - proprietari de teren agricol”.

Şi în timp ce unii oamenii ne-au recunoscut că nu muncesc legal, dar nici nu cunosc nimic despre posibilitatea de a cumpăra vechimea în muncă, pentru a-și asigura pensia minimă, alţii s-au dovedit a fi mai informaţi.

„- Nu lucrez legal, dar nici nu sunt informată despre asta. - Dar în contextul ăsta, ca să vă asigurați o pensie minimă ați achita acest contract? - Dacă e să mă aprofundez, cred că, da. Totuși fiecare are nevoie de o pensie și trebuie să se asigure cumva”.

„- Eu nu lucrez legal. - Dar știați despre această posibilitate, de a vă a asigura cu o pensie minimă? - Da, știam că este o pensie minimă, 500 de lei sau ceva de genul”.

Între timp, oameni care au lucrat oficial, spun că nu au avut nevoie de acest serviciu.

„- Știam, dar nu prea credeam. Eu credeam că legea este cel mai important. - Am plătit mereu impozite”.

„- Eu am muncit toată viață, sunt la pensie și să vă spun că am o pensie de 2000 de lei care, dacă nu ar fi copiii mei, aș sta cu mâna întinsă. (musca) - Ați achitat impozite toată viața? - Sigur că da, am lucrat la stat”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, fenomenul muncii nedeclarate este în creștere. Dacă în primul semestru al anului trecut, munca nedeclarată în rândul salariaților constituia 4,6%, în primul semestru al acestui an, a ajuns la 5,4 la sută. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă, doar în baza unor înțelegeri verbale, este mai frecventă printre bărbați decât femei, iar cele mai frecvente cazuri ale fenomenului sunt în agricultură, construcții și comerț.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram