/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar SUA anunță noi sancțiuni

social

/VIDEO/ Se pregătesc de iarnă cum pot: Oamenii cumpără plapume, termosuri și cămine electrice

22 septembrie 2022, ora 22:40
Distribuie:

Iarna se apropie, iar oamenii, îngrijorați de scumpirea gazelor, a lemnelor de foc și cărbunilor, găsesc alte modalități de a trece de sezonul rece. Mulți s-au grăbit la piață să cumpere plapume, cămine, haine mai călduroase, și nu în ultimul rând, termosuri. Cu toate că și aici au găsit prețurile mai mari decât anul trecut, ei spun că n-au încotro. Comercianții au confirmat că au mulți cumpărători și că prețurile s-au majorat semnificativ din cauza inflației din țară. 

„ Nu e groasă, eu am nevoie groasă”.

Plapumele, păturile și căminele electrice, hainele călduroase, dar și cănile top termos sunt la mare căutare în această perioadă. În timp ce comercianții se bucură de vânzări bune, oamenii rămân nedumeriți, atunci când văd prețurile afișate. Vânzătorii ne-au recunoscut că agitația a început de câteva zile, de când vremea de afară s-a mai răcit, așa că unele stocuri, de exemplu la păturile electrice, se epuizează repede.

„- Deja le-am terminat.
 - Adică, deja oamenii cumpără mult?
 - Da, foarte mult. În fiecare zi cumpărau câte 2-3, dar acum le-am terminat.
 - Erau 200 de lei, iar anul acesta 250, dar ne-au spus de acolo, de unde noi aducem marfă, că o să le mai scumpească, deoarece nu știm lumina, căldura cum a fi și lumea se pregătește măcar cu acestea.
 - Da plapume se cumpără?
 - Foarte bine se cumpără. Da”.

„- Ați luat multe?
 - Vreo trei.
 - Cât ați scos din buzunar pentru acestea?
 - Dacă unul e 700- 800, păi 2000 și ceva. Calitatea este conformă prețului?
 - Nu chiar corespunde, dar totuși, neavând altă situație, folosim ce avem”.

„- Dar față de anul trecut, s-au scumpit plapumele?
 - S-au scumpit, este diferență.}
 - Cam ce diferență este? - 30, 40, 50 de lei.
 - Avem și de 400 și de 380 și prețuri mai mari, depinde și de calitate”.

Și căminele electrice sunt la mare căutare ne-au spus unii comercianți. Deși prețul s-a majorat, lumea le cumpără ca să le folosească la iarnă în loc de sobe.

„- Chiar am procurat un cămin.
 - Ce cămin ați luat? De ce sumă?
 - 1800.
 - Este destul de mare sau mic?
 - Da, e mare, e cu 12 secții. Comparativ cu prețul la gaz, până se va mai scumpi lumina, ne folosim de cămin”.

Iar unii vânzătorii ne-au spus că vând foarte bine termosurile, deși prețurile continuă să crească:

„- Se vând modele de 1 litru, 1 litru și jumătate, în diapazonul de 150 și până 250 de lei.
 - Termosul?
 - Da, dacă vorbim despre termosuri”.

În acest an, plapumele groase ajung să coste și 1000 de lei, prețul la păturile electrice variază între 250 și 350 de lei, tot la un preț de 350 de lei poate fi găsit și cel mai ieftin cămin electric.

 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Cum cumpărăm vechimea în muncă? Cei care nu lucrează legal, își pot asigura pensia minimă

30 septembrie 2022, ora 23:10
Distribuie:

Ai muncit la negru, dar vrei o pensie pentru vechime în muncă? Cotizează. Un an în carnetul de muncă poate fi asigurat cu 13 mii de lei. Legea permite acest lucru. Problema e că puțini sunt la curent cu asta. Astfel, atunci când ajung la vârsta de pensionare, mii de moldoveni se pomenesc că au dreptul doar la o pensie pentru limită de vârstă. Anul trecut numai 200 de persoane recurs în această procedură. 

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă în Republica Moldova a fost introdusă încă pe 1 ianuarie 1999. Astfel, orice persoană care nu lucrează legal în țara noastră, însă vrea să-și asigure o pensie minimă, o poate face. Pentru a cumpăra vechimea în muncă pentru o anumită perioadă, cel care dorește să dețină această asigurare socială, trebuie să meargă la Casa Teritorială, conform vizei de reședință, deținând și un act de identitate.

„- Pentru categoria de persoane angajate, angajatorul are obligația prin lege de a plăti contribuții de asigurări sociale. Cât privește persoanele care nu sunt angajate, pot fi casnici sau o altă categorie de persoane, deci cadrul normativ, legislația le oferă posibilitatea de a se asigura individual”.

Potrivit reprezentanţilor CNAS, după încheierea contractului, se achita o contribuție pentru un an, care este stabilită în Legea bugetului asigurărilor sociale. Contractul de asigurare benevolă a pensiei minime poate fi achitat și în rate. Cuantumul pentru o lună de zile este de 1070 de lei. Datele statistice arată că este în creştere numărul doritorilor de a beneficia de o pensie minimă, la atingerea vârstei, iar cel mai des solicită acest lucru proprietarii de terenuri agricole.

„- Pentru anul 2022, aceasta constituie 12838 de lei. (musca) În anul 2021 au fost înregistrate 204 persoane fizice, care au încheiat contract individual de asigurări sociale. Pentru prima jumătate a anului 2022, avem 97 de persoane fizice, care deja au încheiat contract individual de asigurări sociale și 134 de persoane - proprietari de teren agricol”.

Şi în timp ce unii oamenii ne-au recunoscut că nu muncesc legal, dar nici nu cunosc nimic despre posibilitatea de a cumpăra vechimea în muncă, pentru a-și asigura pensia minimă, alţii s-au dovedit a fi mai informaţi.

„- Nu lucrez legal, dar nici nu sunt informată despre asta. - Dar în contextul ăsta, ca să vă asigurați o pensie minimă ați achita acest contract? - Dacă e să mă aprofundez, cred că, da. Totuși fiecare are nevoie de o pensie și trebuie să se asigure cumva”.

„- Eu nu lucrez legal. - Dar știați despre această posibilitate, de a vă a asigura cu o pensie minimă? - Da, știam că este o pensie minimă, 500 de lei sau ceva de genul”.

Între timp, oameni care au lucrat oficial, spun că nu au avut nevoie de acest serviciu.

„- Știam, dar nu prea credeam. Eu credeam că legea este cel mai important. - Am plătit mereu impozite”.

„- Eu am muncit toată viață, sunt la pensie și să vă spun că am o pensie de 2000 de lei care, dacă nu ar fi copiii mei, aș sta cu mâna întinsă. (musca) - Ați achitat impozite toată viața? - Sigur că da, am lucrat la stat”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, fenomenul muncii nedeclarate este în creștere. Dacă în primul semestru al anului trecut, munca nedeclarată în rândul salariaților constituia 4,6%, în primul semestru al acestui an, a ajuns la 5,4 la sută. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă, doar în baza unor înțelegeri verbale, este mai frecventă printre bărbați decât femei, iar cele mai frecvente cazuri ale fenomenului sunt în agricultură, construcții și comerț.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram