Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

externe

Soldați NATO, angajați în războiul din Ucraina? Cum încearcă propaganda rusă să sublinieze acest lucru

22 septembrie 2022, ora 07:00
Distribuie:

BBC a verificat veridicitatea susținerii oficialilor sau a canalelor pro-ruse cum că forțele ucrainene sunt comandate de consilieri occidentali sau chiar că soldați NATO s-ar afla în Ucraina. În discursul în care a anunțat mobilizarea parțială, miercuri, președintele rus Vladimir Putin a susținut că în Ucraina luptă unități aflate „sub comanda de facto a consilierilor occidentali”, relatează adevarul.ro.

Afirmația potrivit căreia soldații NATO sunt angajați activ în conflict a fost răspândită atât la televiziunea rusă, cât și pe canalele sociale pro-ruse. Țările din NATO au furnizat într-adevăr armament și sprijin Ucrainei pe tot parcursul războiului, însă Ucraina nu e membră a alianței, astfel că nu e apărată de trupe terestre ale alianței.

„Regimul de la Kiev a lansat noi bande de mercenari străini și naționaliști, unități militare pregătite la standarde NATO și aflate sub comanda de facto a consilierilor occidentali”, a declarat Vladimir Putin în cadrul discursului adresat națiunii de miercuri, 21 septembrie, când a ordonat mobilizarea parțială pentru războiul din Ucraina.

Faptul că un număr de voluntari străini s-au alăturat diviziilor militare ucrainene este un fapt cunoscut. Dar oficialii ruși și portalurile media încearcă să sugereze ceva diferit, și anume că trupe NATO slujesc în Ucraina.

Pe 13 septembrie, Ruslan Ostașko, moderatorul emisiunii „Vremia Pokajet” (Timpul va spune) de la postul Canal 1, făcea următoare afirmație: „În marea schemă a lucrurilor soldații ucraineni se află acolo mai mult pentru aparențe, pentru a fi pozați și a încărca clipuri pe TikTok, însă cei ce luptă acolo sunt în principal trupe NATO”.

Producătorii au oferit și imagini: filmări extrase de pe rețele sociale ale străinilor luptând în Ucraina au fost arătate drept dovezi că trupe NATO au fost aduse pe front.

Aceeași acuzație a venit și din partea lui Andrei Marociko, reprezentantul militar al așa-zisei Republici Populare din Lugansk (LPR), care a făcut următoarea declarație pentru agenția de presă RIA Novosti: „Agențiile noastre de informații au scos la iveală sosirea ofițerilor NATO în regiunea Harkov. Scopul călătoriei lor în această zonă este să organizeze interacțiunea dintre unitățile ucrainene și cele străine”.

Marociko a făcut declarații similare la televiziunea de stat, unde a spus că ofițeri NATO au sosit la Kramatorsk, un oraș din regiunea Donețk.

Alții au făcut aluzii mai subtile la prezența unor soldați NATO în Ucraina.

De pildă, Vladimir Kornilov, editorialist la RIA Novosti, s-a rezumat la spune că „s-au înmulțit dramatic filmările în care apar oameni veniți să „elibereze” Izium, și care sunt vorbitori de engleză”.

Care sunt dovezile

Este foarte important să se facă deosebirea clară între voluntari străini care au călătorit din proprie inițiativă în Ucraina și trupele desfășurate de NATO în țările membre, notează BBC.

De altfel, portalurile media rusești nu au furnizat propriu-zis dovezi privind prezența personalului militar pe teren în Ucraina, ci doar imagini de pe front cu voluntari străini.

Printre cei ce au apărut la emisiunea „Vremia Pokajet” (Timpul va spune) de la postul Canal 1 se numără Malcolm Nance, un fost ofițer din Marina SUA. Nance a distribuit în mod regulat filmări din Ucraina, unde luptă de câteva luni.

O înregistrare video dată drept exemplu în emisiune îl înfățișează pe Nance cu o baterie de artilerie în fundal, al cărei prim foc îl descrie drept „prima lovitură a unei ofensive masive a serviciilor combinate, multiaxiale a forțelor terestre”.

„Cum arată primul foc de artilerie a unei ofensivei terestre aparținând unor forțe masive, multiaxiale? Ei bine, în conformitate cu acest obuzier M109 SPG de lângă noi, donat de Olanda, spun că sună clar: Și acum c...?”

Cu peste un milion urmăritori pe Twitter, nu se poate spune că Nance și-ar ascunde prezența în Ucraina. Dar el nu este, totuși, în serviciul activ al armatei SUA. În plus, a anunțat deschis pe rețelele sociale că s-a înrolat în Legiunea Străină din Ucraina, formată după invazia rusă din februarie.

Un alt străin identificat pe rețelele sociale pro-ruse este tot un american, Rob-Roy Lane, originar din statul american Idaho. Și el este foarte activ online, publicând regulat clipuri în care apare alături de colegii săi de unitate și de alți voluntari de peste hotare. Filmările sale sunt distribuite larg pe canalele pro-ruse.

„Prezența mercenarilor americani în grupările Forțelor Armate ale Ucrainei din Izium a fost confirmată”, se susține în postările pro-război.

Nu sunt însă niciun fel de informații online care ar indica faptul că ar avea experiență militară, cum presupun susținătorii războiului din Ucraina. Departamentul de stat american nu a răspuns solicitărilor de comentarii privind legătura lui cu armata SUA. Pe rețelele sociale el îi numește pe alți membri ai unității sale, între care și doi cetățeni britanici.

Ministerul britanic al Apărării refuză să comenteze cu privire la foști militari sau cu privire la activitățile lor din zone de conflict.

Sprijinul acordat de NATO Ucrainei

Țările membre NATO furnizează Ucrainei cantități mari de armament sofisticat și sprijin logistic, iar Statele Unite sunt de departe cel mai important donator. Este vorba de mai multe tipuri de sisteme de arme despre care se crede că au jucat un rol cheie în conflict, până acum, cum ar fi lansatoarele de rachete cu rază lungă de acțiune și armele antitanc.

De asemenea, presa occidentală a speculat că membrii NATO ar fi contribuit la război atât furnizând informații de la servicii, cât și selectând ținte militare.

Cei mai mari furnizori arme pentru Ucraina

Aproximativ 40.000 de soldați NATO sunt staționați în țările membre NATO din regiune (statele baltice și Polonia), iar alți 300.000 de soldați se află în stare de alertă maximă ca răspuns la invazia Rusiei.

Sesiuni ample de pregătire a forțelor ucrainene de către membrii NATO au avut loc în afara țării, dar nicio țară membră a NATO nu a declarat că ar fi contribuit cu personal militar pe frontul din Ucraina.

„Nu există nicio dovadă a participării forțelor terestre ale NATO în Ucraina”, spune Edward Arnold de la Royal United Services Institute (Rusi), un grup de reflecție în domeniul apărării și securității.

„Nici al prezenței unor comandanți NATO care să dirijeze unități ucrainene pe câmpul de luptă”, adaugă el. „Există, de asemenea, o probabilitate foarte scăzută ca acest lucru să se întâmple în viitor, deoarece NATO încearcă să atenueze riscurile de escaladare”.

Țările care au acordat sprijin militar substanțial Ucrainei

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Slăbiciunile lui Putin, observate în timpul ultimului discurs. Mobilizarea „nu schimbă perspectivele pentru o victorie ucraineană”

21 septembrie 2022, 22:09

Președinta, de la tribuna ONU: „Condamnăm mobilizarea suplimentară de trupe, anunțată de Rusia”. Discursul integral

21 septembrie 2022, 21:09

Rusia a „încălcat cu nerușinare” principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite: Ce a mai declarat Biden la ONU

21 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

28 septembrie 2022, ora 15:57
Distribuie:

Referendumurile organizate de Rusia în regiunile ucrainene ocupate s-au încheiat marți, iar rezultatele nu sunt o surpriză pentru nimeni. Marionetele instalate de Moscova la conducerea a patru regiuni ocupate ale Ucrainei au raportat majorități uriașe de voturi în favoarea aderării la Rusia, în timp ce Statele Unite plănuiau o rezoluție a ONU care să condamne referendumurile ca fiind false. Totodată, în context, liderul de la Kiev i-a transmis un mesaj liderului de la Kremlin.

UPDATE Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a solicitat cetățenilor americani să părăsească „imediat” Rusia.

UPDATE Amenințările nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin ar trebui luate în serios, subliniază fostul cancelar german Angela Merkel, într-un interviu pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung, citat de publicația rusă independentă Meduza.

UPDATE În urma amenințărilor repetate ale lui Vladimir Putin cu folosirea armei nucleare, Washingtonul monitorizează îndeaproape arsenalul Rusiei. Concret, site-urile de monitorizare a zborurilor au arătat că sâmbătă, de exemplu, Statele Unite au desfășurat cel puțin două avioane spion RS-135 Cobra Ball pentru a urmări activitatea rachetelor balistice, în apropiere de granița cu Rusia, transmite Reuters într-o analiză.

UPDATE Administraţia Joseph Biden a anunţat, marţi seară, că tratează cu seriozitate ameninţările nucleare din partea Rusiei, precizând însă că, deocamdată, nu este necesară modificarea configuraţiei de apărare strategică.

UPDATE Ruşii care fug de mobilizarea lui Vladimir Putin în Războiul din Ucraina cu orice preţ, în timp ce Moscova se pregăteşte să le închidă frontiera, plătesc până la 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat, iar unii încearcă să închirieze avioane private cu opt locuri, cu preţuri cuprinse între 89.000 şi 156.000, dezvăluie The Guardian.

UPDATE Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson îi cer preşedintelui rus Vladimir Putin anexarea acestor teritorii ucrainene la Rusia.  

UPDATE Statele Unite pregătesc o nouă tranșă de asistență militară pentru a fi acordată Ucrainei în valoare de 1,1 miliarde de dolari, a informat British Daily Mail, citând surse din rândul oficialilor guvernamentali ai SUA.

UPDATE Poliţia naţională suedeză a deschis o anchetă privind scurgerile de la gazoductele Nord Stream. De asemenea, cazul este analizat de procuratură.

UPDATE Cât privește soarta conflictului și, mai ales, finalizarea acestuia, Zelenski a menționat că Ucraina trebuie să-și recupereze toate teritoriile ocupate și abia atunci se va putea vorbi despre sfârșitul războiului. „Dacă nu se înțelege clar că ne-am recuperat pământul, războiul s-a terminat și e pace, atunci ceva va fi întotdeauna sub semnul întrebării, o parte este ocupată, iar altă parte este în un fel de compromis, atunci, credeți-mă, Rusia va încerca în continuare să ne ocupe teritoriile”, a declarat președintele ucrainean.

UPDATE Camerele de supraveghere montate în orașul Uriupinsk, regiunea Volvograd, au surprins momentul în care centrul de recrutare din localitate a fost făcut scrum după o acțiune premeditată.

UPDATE Rusia a anunțat că va bloca prin veto orice rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU privind condamnarea așa-ziselor referendumuri derulate în regiunile ocupate din Ucraina.

UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că referendumurile ilegale pe care rușii le-au organizat în regiunile ocupate din Ucraina nu schimbă cu nimic sprijinul Germaniei pentru Ucraina și că rezultatele acestora nu vor fi acceptate.

UPDATE Rușii care se încadrează în criteriile de mobilizare și care doresc să părăsească Rusia pe la punctul de trecere a frontierei Verhni Lars, de la granița cu Georgia, primesc citații - anunţă Agenţia de presă TASS, care citează Serviciul de presă al Guvernului Osetiei de Nord.

UPDATE Ţările aliate din NATO vor continua să susţină Ucraina „atâta timp cât este nevoie” şi nu vor fi descurajate de „niciun simulacru de referendum”, a declarat, miercuri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

UPDATE Secretarul general al Comitetului Olimpic Rus, Anastasia Davydova (39 de ani), ar fi plecat în străinătate din cauza regimului lui Vladimir Putin. De cinci ori medaliată cu aur la Jocurile Olimpice (Atena 2004, Beijing 2008, Londra 2021) în proba de înot sincron, Davydova ar fi anunțat deja că nu mai are de gând să se întoarcă în Rusia, conform agenției de știri de stat Tass. Fosta sportivă ar fi nemulțumită din cauza mobilizării parțiale și a anulării cantonamentelor sportivilor în străinătate. Deocamdată, Comitetul Olimpic Rus a anunțat că nu știe despre plecarea secretarului general din Rusia, potrivit ziare.com.

UPDATE Ministerul rus de finanțe a propus creșterea prețului minim la vodcă, brandy și coniac de la începutul anului viitor. Asta în condițiile în care prețul minim la vodcă a fost stabilit în 2009, ca măsură de a combate producția ilegală în Rusia.

UPDATE Guvernul leton a declarat stare de urgență în regiunile țării care se învecinează cu Rusia. Va începe să funcționeze din 28 septembrie și va dura cel puțin 3 luni. Un regim similar este introdus în porturi, aeroporturi, puncte de control și pe calea ferată.

UPDATE „Chiar dacă Putin poate mobiliza 300.000 de soldați, asta nu înseamnă că va putea arunca pe front oameni precum carnea de tun, mulți dintre care nu vor fi bine pregătiți, mulți dintre care nu vor avea echipamentul necesar, logistica de care au nevoie de sprijin. Armata lui are o mulțime de probleme, iar forța de muncă este doar una dintre ele", a spus directorul CIA, William Burns.

UPDATE Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill îi încurajează pe ruși să meargă la război în Ucraina mințindu-i că acest lucru va aduce "pacea" între cele două popoare, notează Newsweek.

UPDATE Statele Unite vor majora cantităţile de gaze lichefiate trimise către Uniunea Europeană, pentru a ajuta statele europene să înlocuiască gazele ruseşti şi să treacă această iarnă cu bine, a spus Don Graves, secretar adjunct al Departamentului Comerţului SUA, într-un interviu pentru Agerpres.

UPDATE Un atac nuclear lansat de Rusia în Ucraina ar putea fi depistat prea târziu, consideră oficialii SUA, care se tem că eșecurile înregistrate de forțele armate ale Rusiei ar putea să îl determine pe Vladimir Putin să decidă o escaladare a conflictului, scrie Politico.

UPDATE O grupa de activiști anti-război din Rusia au mers la mormântul părinților lui Vladimir Putin pentru a "trimite" un strigăt de ajutor "pe lumea cealaltă". "Dragi părinți! Fiul vostru se comportă urât! Lipsește de la lecțiile de istorie, se ceartă cu colegii de clasă și amenință că va arunca în aer întreaga școală! Luați măsuri!", se arată în mesajul lăsat la mormântul părinților lui Putin, care a devenit viral pe Telegram, notează Newsweek.

UPDATE Forțele ucrainene continuă să împingă spre est, în regiunile ocupate Harkiv, Donețk și Luhansk, după ce au traversat cu succes râurile Oskil și Siversky Doneț în mai multe locații, a scris Serviciul de Informații pentru Apărare al Regatului Unit în raportul lor zilnic.

UPDATE Ocupanții ruşi au acoperit cu un nor de particule cu fosfor o localitate, după ce au folosit bombe cu fosfor într-un atac lansat asupra unei localităţi din regiunea Zaporijjia, relatează Agenţia de presă RBC-Ucraina.

UPDATE Ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a spus că răspunsul NATO față de orice folosire a armelor nucleare trebuie să fie unul non-nuclear, dar „devastator”, potrivit The Guardian.

UPDATE Decretul lui Vladimir Putin privind mobilizarea pentru războiul din Ucraina i-a prins pe unii cetățeni ruși în vacanță în Muntenegru. Când au aflat ce îi așteaptă în țară au decis să nu se mai întoarcă, de teamă că ar putea fi trimiși pe front. O rusoaică a declarat pentru Reuters că se va întoarce la Moscova doar pentru a-și lua copilul și pentru a vinde toate proprietățile pe care ea și soțul ei le au acolo. Cu toții vor să înceapă o viață nouă în Muntenegru, potrivit Digi24.

UPDATE Bulgaria și Polonia au făcut un apel la cetățenii lor să plece de urgență din Rusia, în condițiile în care trecerea frontierei s-ar putea să devină mai dificilă, relatează The Guardian. Mulți ruși încearcă să scape de mobilizarea anunțată de Vladimir Putin plecând din țară și există riscul ca Moscova să decidă închiderea granițelor pentru bărbații apți de luptă, notează Digi24.

UPDATE Autoritățile de la Kiev au precizat miercuri că referendumurile organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene pentru „aderarea” la Rusia sunt „nule și fără valoare", iar Ucraina va continua eforturile de eliberare a teritoriului ocupat de forțele ruse, transmite Reuters.

UPDATE Agențiile de informații americane și aliate își intensifică eforturile pentru a detecta orice mișcare sau comunicare militară rusă care ar putea semnala că Vladimir Putin a ordonat folosirea armelor nucleare în Ucraina, potrivit a cinci actuali și foști oficiali americani citați de Politico.

UPDATE Într-o analiză publicată de Washington Post, expertul militar american Joseph Cirincione a spus că posibilitatea folosirii armelor nucleare trebuie să fie diminuată, iar răspunsurile în cazul acestora trebuie să fie pregătite în avans. De aceea, SUA urmăresc cu atenție orice semn că o armă nucleară este pregătită de Moscova.

UPDATE Armata Ucraineană a reușit încercuirea operațională a forțelor ruse din Liman, un oraș considerat cheie pentru avansarea ulterioară spre Luhansk. Asta înseamnă că deși încercuirea nu este completă, ultima rută de ieșire din Liman este în raza artileriei ucrainene, iar rușii nu mai au de fapt rute de ieșire sau de aprovizionare din oraș. Mai la nord, pe Frontul de Est, Armata Ucraineană și-a securizat împrejurimile orașului Kupiansk și pare a controla toate (sau cele mai multe) treceri peste râul Oskil, linia de apărare stabilită de ruși după retragerea din Harkov. Analiștii militari ucraineni spun că probabil urmează o nouă retragere a Armatei Ruse, pe un aliniament aflat dincolo de granița regiunii Luhansk, între Svatove și Kremina, notează ISW, citat de Biziday.

UPDATE Pe Frontul de Sud, Armata Ucraineană a continuat să bombardeze barjele rusești care aduc peste Nipru muniții, provizii și trupe, într-un război de uzură menit să epuizeze resursele Armatei Ruse aflate la nord de râu. Aviația Rusă încearcă să riposteze față de aceste lovituri (probabil pentru a prezerva rezervele trupelor la sol prinse dincolo de Nipru) dar Ucraina pare a-și fi îmbunătățit apărarea antiaeriană pe acest front și reușește zilnic să doboare avioane și drone rusești în regiunea Herson. În ultima săptămână Rusia a priedut aici șase avioane și elicoptere, dintre care ieri un Sukhoi Su-25, potrivit ISW.

UPDATE Forțele armate ucrainene s-ar putea apăra împotriva unor potențiale arme nucleare tactice pe care Rusia le-ar lansa asupra Ucrainei doar în anumite condiții, spune jurnalistul și analistul militar Mihailo Samus, directorul platformei independente The New Geopolitics Research Network, citat de New Voice of Ukraine.

UPDATE Oficialii ruși ar putea încerca să reformuleze invazia lor în Ucraina și ocuparea teritoriului ucrainean, care va fi anexat în curând ca fiind o „operațiune de combatere a terorismului”, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a îndemnat miercuri la o creştere semnificativă a ajutorului militar occidental, la o zi după aşa-zisele referendumuri pentru anexare la Rusia a patru regiuni ucrainene, scrutinuri denunţate de cea mai mare parte a comunităţii internaţionale, informează AFP.

UPDATE Adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri politice Rosemary DiCarlo a reiterat, marţi, la o reuniune a Consiliului de Securitate privind referendumurile de anexare la Rusia a unor teritorii ucrainene, sprijinul Naţiunilor Unite pentru "integritatea teritorială a Ucrainei" în cadrul "graniţelor sale recunoscute", transmite miercuri AFP preluat de Agerpres.

UPDATE Serghei Melnik, comandantul garnizoanei militare din Harkov, a declarat pentru Telegraph că Rusia atacă regulat cu obuze și trimitea drone kamikaze peste graniță, după retragerea de luna trecută. „Situația nu este calmă”, a spus el pentru Telegraph. „În plus, pe acea parte a graniței, Rusia concentrează un număr foarte mare de trupe și echipamente. Nu știm ce vor face în continuare”, notează Adevărul.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că rezerviștii proaspăt mobilizaţi din regiunea Kaliningrad au început antrenamentul de luptă la baza Flotei ruseşti din Marea Baltică.

UPDATE Vladimir Putin a declarat marţi că se aşteaptă la o recoltă "record" de 150 de milioane de tone de cereale în Rusia în 2022, într-un moment în care Moscova acuză sancţiunile occidentale că îi împiedică exporturile, în special către ţările sărace, relatează France Presse, scrie Agerpres.

UPDATE Războiul nu merge prea bine pentru Putin, dar problemele armatei ruse nu se limitează la Ucraina. În ultimele luni de zile, centre strategice și alte locații importante din Rusia au fost distruse de incendii și explozii misterioase care ar putea fi semnele unei operațiuni de sabotaj desfășurată de trupe speciale inamice pe teritoriul rusesc, scrie Business Insider.

UPDATE Numărul rușilor care intră în Uniunea Europeană a crescut semnificativ în urma mobilizării parțiale decretate de Vladimir Putin, iar trecerile ilegale de frontieră sunt așteptate să se înmulțească și ele dacă Rusia va închide granițele pentru bărbații care pot fi mobilizați, a anunțat Frontex, agenția de frontieră a Uniunii Europene. Potrivit publicației „Novaya Gazeta. Europe”, la Kremlin se vehiculează cifre care depășesc 260.000 de bărbați care au părărsit Rusia în doar câteva zile după decretul de mobilizare.

UPDATE Premierul slovac Eduard Heger a declarat că majorarea prețurilor în urma războiului din Ucraina ar putea „ucide” economia țării dacă nu va primi sprijin de miliarde de euro de la Bruxelles, informează Reuters.

UPDATE Șantajul nuclear al Rusiei nu se bazează pe o posibilitate reală de a folosi armamentul nuclear tactic sau strategic, apreciază expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko, membru al grupului analitic „Rezistența informațională”. El a declarat pentru presa de la Kiev că focoasele nucleare din Rusia nu au fost verificate la timp și există riscul ca o parte din rachete să explodeze chiar în timpul lansării. „Folosirea focoaselor nucleare de către Rusia împotriva Ucrainei este, de fapt, ireală. Putin înțelege foarte bine din ce se compune arsenalul său nuclear”, a declarat Oleksandr Kovalenko. Expertul militar arată că rachetele balistice rusești, în special UR-100N, dar și focoasele nucleare tactice sunt produse în perioada Uniunii Sovietice. Aceste arme au peste 40 de ani.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la scurt timp după ce Moscova a anunțat că așa-zisele referendumuri organizate în republicile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie s-au încheiat cu un vot covârșitor pentru alipirea la Federația Rusă, informează News.ro.

UPDATE Gazprom a declarat că o dispută juridică riscă să determine Moscova să sancționeze Naftogaz din Ucraina. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci Gazprom nu va putea plăti taxele de tranzit, a declarat compania pe Telegram, punând în pericol fluxurile.

UPDATE O plângere adresată șefului republicii separatiste Donețk și apărută pe rețelele sociale din Rusia arată că doi soldați ucraineni din trupele pro ruse au fost victimele unor abuzuri sexuale din partea militarilor ceceni trimiși de Ramzan Kadîrov să lupte în Ucraina, scrie Meduza. Un grup de femei identificate drept soții și mame de soldați din autoproclamata RPD a susținut că rudele lor au fost supuse violenței sexuale de către personalul militar din Cecenia.

UPDATE Autorităţile din Harkov au raportat un „atac masiv” al armatei ruse care a lăsat o mare parte din oraş fără curent, transmite presa internaţională.

UPDATE România are mari șanse de a deveni prima țară din Europa dotată cu Iron Dome, sistemul de apărare israelian considerat unul dintre cele mai performante din lume. O singură baterie mobilă a Domului de Fier costă 150 de milioane de dolari.

UPDATE Liderul naţionalist Giorgia Meloni, care va deveni următorul prim-ministru al Italiei, a promis sprijin total pentru Kiev după ce a primit felicitări din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru victoria sa în alegeri, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, marţi, la ONU, că referendumurile false ale Rusiei din patru regiuni din estul Ucrainei au fost "o încercare de a fura teritoriul unui alt stat". „Recunoașterea de către Rusia a referendumurilor false şi o nouă încercare de anexare a teritoriului Ucrainei vor însemna că nu mai este nimic de discutat cu acest preşedinte al Federaţiei Ruse”, a transmis preşedintele ucrainean. Luând cuvântul în fața Consiliului de Securitate al ONU prin legătură video, în ciuda obiecțiilor Rusiei, Volodimir Zelenski a cerut sprijin militar și financiar suplimentar pentru apărarea Ucrainei „astfel încât agresorul să piardă” și „garanții clare și obligatorii din punct de vedere juridic de securitate colectivă” pentru țara sa ca răspuns la ultima încercare a Rusiei de a cuceri teritoriul ucrainean.

UPDATE Autorităţile de ocupaţie proruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile de „aderare” a acestor teritorii la Rusia, referendumuri denunțate ca ilegitime de Kiev şi de ţările occidentale, informează AFP, preluată de Agerpres. Comisia electorală a regiunii Zaporojie a afirmat că 93,11% dintre alegători au votat pentru alipirea la Rusia, după numărarea a 100% din buletinele de vot, precizând totodată că este vorba deocamdată de rezultate preliminare. La rândul său, administrația prorusă de ocupaţie a regiunii Herson a afirmat pe Telegram că 87,05% dintre alegători au votat favorabil „aderării”, după numărarea a 100% din buletinele de vot. „Bine aţi venit acasă, în Rusia!”, a reacţionat rapid pe Telegram fostul preşedinte Dmitri Medvedev. Aceste voturi privesc peste 20% din suprafaţa Ucrainei, notează France Presse.  

UPDATE Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a anunțat luni că peste 170 de kilometri de drumuri din regiunea Harkov au fost curățați și reparați după lupte, informează The Kyiv Independent. Sinegubov a precizat că resturile de echipamente militare distruse sunt scoase de pe drumurile din regiunea Harkov.

UPDATE Administraţia Vladimir Putin a somat, miercuri, Statele Unite să răspundă dacă au atacat gazoductele ruso-germane din Marea Baltică, amintind că preşedintele Joseph Biden a ameninţat în trecut cu oprirea proiectului Nord Stream 2.

UPDATE Uniunea Europeană a anunțat că scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia și Europa, au fost rezultate ale unor operațiuni de sabotaj - însă nu a acuzat direct Rusia.

UPDATE Este „stupid şi absurd” să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat miercuri Kremlinul, în timp ce europenii denunţă un act de „sabotaj”, informează AFP.

UPDATE Presupusul sabotaj al gazoductului Nord Stream nu constituie un atac asupra Suediei, a declarat miercuri pentru postul public de televiziune SVT şefa diplomaţiei suedeze, Ann Linde, transmite Reuters, scrie Agerpres.

UPDATE Guvernul german a remarcat că „nu luăm o poziție publică cu privire la probleme legate de orice date de informații sau activități de informații”, dar a adăugat că Berlinul este înclinat să creadă că acesta a fost un atac țintit asupra gazoductelor.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, susține că o afirmație a unui fost ministru de externe polonez, care a mulțumit Statelor Unite pentru „daunele aduse” gazoductului rusesc Nord Stream 2, poate fi văzută drept „o declarație oficială că acesta a fost un atac terorist”.

UPDATE SUA ar fi aruncat în aer gazoductele rusești Nord Stream 1 și 2, spune fostul ministru polonez al Apărării și actual membru al Parlamentului European a atribuit Statelor Unite, Radek Sikorski.

UPDATE Situl centralei nucleare din Zaporojie a fost afectat săptămâna aceasta de noi bombardamente și explozii, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) din cadrul ONU, potrivit BBC. Experții ONU prezenți la centrală au raportat astăzi două explozii care au avut loc în apropierea unui canal ce transportă apă de la un rezervor către complexul de reactoare, pentru sistemul de răcire al centralei – un element esențial pentru securitatea nucleară.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 215: Avertizare din SUA, cozi la vamă, proteste și gropi comune. NATO are soluția în caz de atac nuclear

26 septembrie 2022, 21:09

Război în Ucraina, ziua 216: Drone iraniene și scrisoare lui Putin. Bursa din Moscova s-a prăbușit, iar Medvedev amenință nuclear

27 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram