Război în Ucraina, ziua 225: Bombardamente devastatoare la Zaporojie. Zelenski anunță noi localităţi eliberate

social

Șomerii vor beneficia de vouchere, care le vor permite să-și aleagă singuri cursurile de formare profesională și instituția

15 septembrie 2022, ora 16:37
Distribuie:

Persoanele înregistrate ca șomeri vor beneficia de vouchere pentru formare profesională. Deputații PAS au votat un proiect de lege în acest sens. Voucherele vor fi acordate de către Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și vor putea fi folosite de persoanele șomere pentru a se înscrie la cursuri de calificare, recalificare sau formare continuă. 

Potrivit proiectului de lege, voucherele vor reprezenta contravaloarea costului cursului de formare profesională, care, pentru prestatorii de servicii de instruire, va fi impozitată, iar pentru șomeri va fi neimpozabilă.

Deputatul PAS, Dorian Istratii, care a prezentat documentul a declarat că o diferență între sistemul de achiziții publice și utilizarea voucherelor este că în prezent Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă alege furnizorul de servicii educaționale. După votarea legii, acest lucr îl va face șomerul.

„Cu un voucher, beneficiarul singur își poate alege cursul de pregătire și prestatorul de servicii de formare pe piața muncii. Acest lucru face posibilă creșterea responsabilității șomerului pentru pregătirea sa, pentru dezvoltarea abilităților profesionale necesare și angajarea ulterioară sau dezvoltarea carierei”, a mai spus parlamentarul. 

În anul 2021, la ANOFM au fost înregistrate 37 de mii de persoane cu statut de șomer, dintre care peste 66% nu aveau o calificare profesională. La cursuri de formare au participat doar 2,4% din numărul total de șomeri înregistrați.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

„Zbura” cu 149 de km/oră pe un traseu de la Cantemir, limitat la 90! Șoferul, sancționat de poliție

06 octombrie 2022, ora 12:47
Distribuie:

„Zbura” cu 149 de kilometri la oră pe un sector de drum limitat la 90. Este isprava unui șofer de 61 de ani din raionul Cantemir. 

Viteza a fost înregistrată joi dimineață, 6 octombrie, cu ajutorul unui aparat radar, care poate înregistra viteza de deplasare a unui vehicul de la o distanţă de peste un kilometru.

Șoferul de 61 de ani a fost documentat și sancționat pentru încălcarea comisă în traficul rutier.

Potrivit poliției, depășirea limitelor legale de viteză și viteza neadaptată la condițiile de trafic sunt unele dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram