/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar SUA anunță noi sancțiuni

social

/SONDAJ/ Care regiune a țării este cea mai afectată din cauza alergiei la ambrozie: Suferă mai mult cei de la sat sau oraș?

18 septembrie 2022, ora 12:00
Distribuie:

Cei mai afectați de alergia provocată de ambrozie sunt persoanele din mediul urban și din zona de sud a țării. Cel puțin asta arată rezultatele ultimului sondaj realizat de iData (Date Inteligente SRL), făcut public vineri, 16 septembrie. Circa 22.4% din participanții la sondaj sunt din zona de Sud a țării, iar 21.2% din respondenți au declarat că locuiesc în oraș.

Conform sondajului, regiunea care se află pe a doilea loc, fiind afectată de polenul de la ambrozie este Găgăuzia (16.9%), circa 16.6% dintre respondenții alergici au declarat că sunt din Chișinău, 16% ar fi din regiunea Centru, iar doar 13.2% sunt de la Nordul țării.

Totodată, se pare că ambrozia afectează mai mul femeile, circa 17.6%. În schimb 16.1% dintre bărbații care au participat la sondaj au declarat că sunt alergici.

Vârsta  care este mult mai sensibilă la polenul de ambrozie este 60+. Cel puțin 19.2% dintre participanți la sondaj au această vârstă. Cei mai puțin afectați ar fi tinerii cu vârstele cuprinse între 18 și 29 de ani, circa12.7%.

La acest sondaj socio-politic au participat 1012 respondenți din 378 de localități. Sondajul a fost realizat la nivel național, iar perioada de culegere a datelor a fost 3-12 septembrie.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Atenție la polenul de ambrozie: Ce simptome provoacă și cum poate fi prevenită alergia

17 august 2022, 19:08

Peste 600 de chișinăuieni, alergici la ambrozie, s-au adresat la medic: Municipalitatea cere medicamente compensate pentru tratament

29 august 2022, 12:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Cum cumpărăm vechimea în muncă? Cei care nu lucrează legal, își pot asigura pensia minimă

30 septembrie 2022, ora 23:10
Distribuie:

Ai muncit la negru, dar vrei o pensie pentru vechime în muncă? Cotizează. Un an în carnetul de muncă poate fi asigurat cu 13 mii de lei. Legea permite acest lucru. Problema e că puțini sunt la curent cu asta. Astfel, atunci când ajung la vârsta de pensionare, mii de moldoveni se pomenesc că au dreptul doar la o pensie pentru limită de vârstă. Anul trecut numai 200 de persoane recurs în această procedură. 

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă în Republica Moldova a fost introdusă încă pe 1 ianuarie 1999. Astfel, orice persoană care nu lucrează legal în țara noastră, însă vrea să-și asigure o pensie minimă, o poate face. Pentru a cumpăra vechimea în muncă pentru o anumită perioadă, cel care dorește să dețină această asigurare socială, trebuie să meargă la Casa Teritorială, conform vizei de reședință, deținând și un act de identitate.

„- Pentru categoria de persoane angajate, angajatorul are obligația prin lege de a plăti contribuții de asigurări sociale. Cât privește persoanele care nu sunt angajate, pot fi casnici sau o altă categorie de persoane, deci cadrul normativ, legislația le oferă posibilitatea de a se asigura individual”.

Potrivit reprezentanţilor CNAS, după încheierea contractului, se achita o contribuție pentru un an, care este stabilită în Legea bugetului asigurărilor sociale. Contractul de asigurare benevolă a pensiei minime poate fi achitat și în rate. Cuantumul pentru o lună de zile este de 1070 de lei. Datele statistice arată că este în creştere numărul doritorilor de a beneficia de o pensie minimă, la atingerea vârstei, iar cel mai des solicită acest lucru proprietarii de terenuri agricole.

„- Pentru anul 2022, aceasta constituie 12838 de lei. (musca) În anul 2021 au fost înregistrate 204 persoane fizice, care au încheiat contract individual de asigurări sociale. Pentru prima jumătate a anului 2022, avem 97 de persoane fizice, care deja au încheiat contract individual de asigurări sociale și 134 de persoane - proprietari de teren agricol”.

Şi în timp ce unii oamenii ne-au recunoscut că nu muncesc legal, dar nici nu cunosc nimic despre posibilitatea de a cumpăra vechimea în muncă, pentru a-și asigura pensia minimă, alţii s-au dovedit a fi mai informaţi.

„- Nu lucrez legal, dar nici nu sunt informată despre asta. - Dar în contextul ăsta, ca să vă asigurați o pensie minimă ați achita acest contract? - Dacă e să mă aprofundez, cred că, da. Totuși fiecare are nevoie de o pensie și trebuie să se asigure cumva”.

„- Eu nu lucrez legal. - Dar știați despre această posibilitate, de a vă a asigura cu o pensie minimă? - Da, știam că este o pensie minimă, 500 de lei sau ceva de genul”.

Între timp, oameni care au lucrat oficial, spun că nu au avut nevoie de acest serviciu.

„- Știam, dar nu prea credeam. Eu credeam că legea este cel mai important. - Am plătit mereu impozite”.

„- Eu am muncit toată viață, sunt la pensie și să vă spun că am o pensie de 2000 de lei care, dacă nu ar fi copiii mei, aș sta cu mâna întinsă. (musca) - Ați achitat impozite toată viața? - Sigur că da, am lucrat la stat”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, fenomenul muncii nedeclarate este în creștere. Dacă în primul semestru al anului trecut, munca nedeclarată în rândul salariaților constituia 4,6%, în primul semestru al acestui an, a ajuns la 5,4 la sută. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă, doar în baza unor înțelegeri verbale, este mai frecventă printre bărbați decât femei, iar cele mai frecvente cazuri ale fenomenului sunt în agricultură, construcții și comerț.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram