Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

externe

Sondaj de la Kiev: Tot mai mulți ucraineni se opun cedării de teritorii Rusiei în schimbul unui acord de pace

15 septembrie 2022, ora 17:03
Distribuie:

Vasta majoritate a ucrainenilor se opune unei păci negociate cu Rusia, dacă aceasta implică orice fel de concesii teritoriale acordate Moscovei, arată un nou sondaj de opinie citat de agenția Reuters, citat de Hotnews. Sondajul realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev arată că nu mai puțin de 87% din ucraineni se opun acordării de teritorii Rusiei pentru a încheia un acord de pace, chiar dacă acest lucru înseamnă prelungirea războiului.

Sondajul arată de asemenea că situația este valabilă în toate regiunile Ucrainei, inclusiv în cele cu o populație rusofonă considerabilă, și că procentul este în creștere, el fiind de doar 82% în luna mai.

Realizat între 7-13 septembrie și realizat pe un eșantion de 2.000 de persoane, realizarea sondajului a coincis cu contraofensiva ucraineană care a dus la recucerirea regiunii Harkov din nord-estul țării, aceasta ridicând moralul ucrainenilor și oferindu-le speranțe că mai multe teritorii vor putea fi eliberate înainte de sosirea iernii.

Nici măcar etnicii ruși din Ucraina nu vor să renunțe la teritorii în favoarea lui Vladimir Putin

Însă în pofida acestor câștiguri recente, forțele armate ale Rusiei controlează în continuare în jur de 20% din teritoriul ucrainean.

Potrivit sondajului publicat joi, 57% din etnicii ruși din Ucraina și 85% din ucrainenii care vorbesc limba rusă se opun acordării de concesii teritoriale Moscovei. Doar 24% din etnicii ruși ce trăiesc în Ucraina susțin renunțarea la teritorii pentru a încheia un tratat de pace.

Aceste cifre contrazic flagrant unul dintre obiectivele menționate de președintele Vladimir Putin când a declanșat „operațiunea militară specială” în 24 februarie, acela de a proteja populația rusofonă care ar fi oprimată de guvernul de la Kiev.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

Kremlinul, despre menținerea unor contacte „sporadice” cu SUA: „Sunt canale de dialog ce permit schimbul mesajelor de urgență”

26 septembrie 2022, ora 17:04
Distribuie:

Kremlinul a anunţat că are contacte „sporadice” cu SUA în chestiuni legate de armele nucleare, la câteva zile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nu joacă la cacialma în privinţa disponibilităţii sale de a utiliza astfel de arme dacă Rusia îşi va simţi integritatea teritorială ameninţată, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că cele două părţi au menţinut un canal deschis limitat de dialog pentru a permite „schimbul urgent de mesaje” între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii.

„Există canale de dialog la nivelul adecvat, dar sunt de o natură foarte sporadică. Cel puţin ele permit schimbul unor mesaje de urgenţă despre poziţia fiecăruia”, a declarat Pekosv pentru jurnalişti.

Putin a spus săptămâna trecută că Moscova ar fi pregătită să folosească arme nucleare "pentru a proteja Rusia şi poporul nostru", în contextul în care a anunţat o mobilizare parţială care ameninţă să escaladeze semnificativ conflictul de şapte luni din Ucraina.

SUA au avertizat Moscova duminică privind „consecinţe catastrofale” dacă utilizează arme nucleare în Ucraina.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că SUA vor „răspunde decisiv” dacă Rusia utilizează astfel de arme împotriva statului vecin.

El nu a furnizat mai multe amănunte, dar a precizat că Washingtonul a transmis în privat Moscovei „foarte clar exact ce ar însemna acest lucru”. Dmitri Peskov a refuzat să comenteze când a fost întrebat dacă SUA au transmis Rusia ce vor să spună prin „consecinţe catastrofale”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

26 septembrie 2022, 16:09

Președinta, despre riscul ca Rusia să folosească arme nucleare: „Puțin probabil, dar nu imposibil”

26 septembrie 2022, 11:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram