Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski anunţă succese

economic

Spînu, despre decizia ANRE privind metodologia de calculare a prețului la gaz. „E normal ca devierile să fie incluse în tarif”

13 septembrie 2022, ora 12:56
Distribuie:

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a comentat decizia ANRE de a modifica Metodologia de calculare, aprobare şi aplicare a preţurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Spînu susține că este perfect legal ca devierile negative să fie incluse în tarif, dar atenționează că acest lucru nu se va afla imediat. 

„Conform legii, e normal ca toate devierile negative să fie incluse în tarif. Nu înseamnă, însă, că vor fi incluse imediat, asta înseamnă că ANRE analizează un plan pe termen mai lung de câțiva ani ca acest devieri negative să fie introduse”, a declarat Andrei Spînu într-o conferință de presă.

Ministrul Infrastructurii dă asigurări că populația va fi asigurată cu compensații la facturi. 

„Ministerul Muncii finalizează elaborarea mecanismului de suport în factură și curând îl va face public, astfel ca solidar să trecem cu bine și să ajutăm pe cei care au cea mai multă nevoie în această iarnă”, a mai adăugat Andrei Spînu. 

Între timp, spune ministrul Infrastructurii, Guvernul se pregătește pentru sezonul rece. 

„Avem foarte multă incertitudine din partea companiei menționate (n.r. Gazprom). Achiziționăm mai mult gaz pentru stoc, avem un suport de 300 de milioane de euro din partea BERD, care vor fi folosite în situații de criză, cumpărăm păcură, creștem rezerva de stat de cărbune, se asigură cetățenii cu lemne...Noi suntem optimiști că vom trece această iarnă cu bine”, a mai precizat Andrei Spînu. 

ANRE a aprobat, în ședință publică, modificările la Metodologia de calculare, aprobare şi aplicare a preţurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Modificările propuse la Metodologia în vigoare vor permite intervenția promptă în vederea ajustării prețurilor reglementate la condițiile din piață,  în vederea evitării incapacității de plată a furnizorilor reglementați.

ANRE a modificat Metodologia de calculare, aprobare şi aplicare a preţurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale

13 septembrie 2022, 10:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

R. Moldova va primi un grant de 900 de mii de euro din partea UE: În ce domeniu vor fi utilizați banii

Foto simbol
05 octombrie 2022, ora 13:37
Distribuie:

Republica Moldova va primi un grant în valoare de 900 de mii de euro din partea Uniunii Europene. Banii vor fi oferiți țării noastre de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și vor fi utilizați pentru acoperirea retroactivă a cheltuielilor suportate de către sistemul de sănătate din țara noastră în vederea acordării asistenței medicale refugiaților din Ucraina.

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat, unanim, în cadrul ședinței de miercuri, cinci octombrie, raportul la proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Guvernul țării noastre și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. De asemenea, Comisia protecție socială, sănătate și familie a dat aviz pozitiv. 

Prin urmare, proiectul urmează a fi prezentat pentru aprobare în plenul Legislativului.    

„Grantul va fi utilizat de către Ministerul Sănătății, prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru finanțarea cheltuielilor, care au avut două componente. Prima constă în acordarea serviciilor de asistență medicală prestate prin intermediul instituțiilor medicale din cadrul sistemului de sănătate. Cea de-a doua se referă la serviciile de asistență medicală furnizate de echipele mobile delegate de către instituții, inclusiv pentru medicamente, deplasarea echipelor ș.a”, potrivit proiectului.

Termenul de valabilitate a acordului este prevăzut până la 31 ianuarie  2023.

Potrivit oficialilor de la Guvern, grantul de 900 de mii de euro acoperă parțial cheltuielile suportate de sistemul medical al Republicii Moldova în scopurile respective, dar sunt și alte instituții internaționale care au contribuit  sau sunt disponibile să contribuie. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram