Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

politic

/VIDEO/ Țăranu: „Șor clatină luntrea stabilității politice a RM”. Deputat PAS: „Protestul este efortul de a destabiliza situația din țară”

20 septembrie 2022, ora 22:40
Distribuie:

„Șor clatină luntrea stabilității politice a Republicii Moldova”, o spune comentatorul politic, Anatol Țăranu. Totuși, acesta nu ar fi un pericol politic pentru actuala guvernare, susține analistul politic, Ilian Cașu. Pe de altă parte, deputatul PAS, Adrian Baluțel, subliniază că Partidul „Șor” încearcă să destabilizeze situația din țară pentru „a arăta în fața Moscovei că ei pot lua locul Partidului Socialiștilor”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 20 septembrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

Potrivit lui Anatol Țăranu, guvernarea ar beneficia de pe urma protestului Partidului „Șor”.

„Guvernarea are beneficii din cauza protestului organizat de Șor. Șor a ocupat locul protestatarilor autentici și i-a împins din zona vulnerabilă pentru guvernare undeva la periferie. Este o ipoteză care stă bine în picioare.

Dacă în fața Parlamentului și a Președinției ar fi fost protestatari de bună-credință, care au fost îndemnați de oameni care au o reputație ireproșabilă, eu cred că guvernarea ar fi avut mai multe probleme decât acum. Guvernarea poate fi relativ calmă, fiindcă luntrea este clătinată. Șor clatină luntrea stabilității politice a Republicii Moldova și aceste valuri vor avea repercusiuni, indiscutabil”, a declarat comentatorul politic.

Și analistul politic Ilian Cașu crede că „ar fi convenabil politic guvernării ca Șor să fie fruntașul mișcării protestatare, pentru că este o figură discreditată, bănuit că este principalul suspect a celei mai mari crime comise împotriva Republicii Molodva și asumându-și rolul de pseudofruntaș, el nu poate să intensifice valul de nemulțumiri împotriva actualei guvernări. 

Una din mizele protestului a fost să vadă chiar Șor dacă cetățeni neremunerați vin conștient să-și manifeste dezacordul împotriva actualei guvernări. Au fost diferiți, grosul a fost organizat de Partidul Șor, dar nu în măsură ca să prezinte un pericol politic pentru guvernare sau să destabilizeze”, a menționat Cașu.

„Chișinăuienii practic nu au susținut protestul, au fost foarte puțini. A fost un protest al oamenilor aduși cu autobuzele”, a adăugat Anatol Țăranu.

În opinia secretarului general al Platformei „DA”, cetățenii care au venit la protest „sunt rezultatul activității tuturor guvernărilor de până acum și acum nu au altă șansă decât să-și vândă ziua pentru a supraviețui.

Faptul că Șor a încercat să ia prăjina și să iasă primul este și un plus pentru guvernare, pentru că nemulțumirile au crescut în lanț, însă demnitatea oamenilor este mai presus și nu vor să se asocieze cu un fugar pentru o viață mai bună, care e clar că n-o să se întâmple cu aceste persoane”.

De cealaltă parte, deputatul PAS, Adrian Baluțel, consideră că protestul este „efortul Partidului Șor de a destabiliza situația din țară și a arăta în fața Moscovei că ei pot lua locul Partidului Socialiștilor, este un mascarad al Partidului Șor”.

Totodată, acesta nu este de acord că protestul aduce beneficii, pentru că „guvernarea a demonstrat, noi înțelegem că țara trece printr-o situație complicată, sunt grupuri de oameni afectate grav, dar cu fiecare din ei suntem gata să discutăm, este libertatea lor să iasă la protest”.

TV8.md reamintește că pe 18 septembrie, mai mulți oameni au venit la protestul organizat de Partidul „Șor” și au instalat corturi în fața Parlamentului. 

La protest au fost prezenți reprezentanții Partidului „Șor”, simpatizanți, deputați, primari și mai mulți consilieri din diferite colțuri ale țării. Unul dintre liderii protestului, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a anunțat că protestele pașnice vor continua până când PAS nu va pleca de la putere.

Oamenii au protestat față de scumpirile din țară, față de crizele care nu mai contenesc și față de inacțiunile guvernării. 

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a apărut doar online, comunicând cu oamenii prin intermediul unui televizor care a fost adus în fața protestatarilor și a declarat că proteste similare vor fi organizate în fiecare duminică.

Mulțimea s-a deplasat în coloane din mai multe regiuni ale Chișinăului, blocând bulevardul Ștefan cel Mare.

Reprezentanții Guvernului și Președinției susțin că într-un stat democrat, fiecare om este liber să iasă să protesteze.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Litvinenco, către Șor: „Nu mor caii când vor câinii”. Ce crede ministrul Justiției despre protestele din ultima perioadă

20 septembrie 2022, 07:09

Aruncă deșeuri în locuri publice! Poliția semnalează „comportamente antisociale” ale protestatarilor din fața Parlamentului

20 septembrie 2022, 11:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Dodon, convins că nu există probe în dosarul Energocom: „Toată învinuirea se bazează pe un aviz originalul căruia nu există”

26 septembrie 2022, ora 17:31
Distribuie:

Fostul șef de stat, Igor Dodon, învinuit în dosarul Energocom, este convins că procurorii nu dețin probe pertinente. Ex-președintele susține că avocații săi vor solicita ca dosarul să fie făcut public.

„Dacă faci atâta gălăgie, trebuie să ai ceva. Toată învinuirea lor se bazează pe un aviz originalul căruia nu există. În Ministerul Economiei de pe atunci așa document nu există, originalul nu este și avem tot dreptul să considerăm că a fost un aviz falsificat. Alte dovezi nu au”, a declarat Igor Dodon. 

„Nicio probă pertinentă nu am văzut...O să cer să fie public dosarul și noi o să îl publicăm pentru că el trebuie să fie public, pentru a vedea cine sunt cei care ar putea fi trași la răspundere”, a adăugat Dodon. 

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, cel care a scos la iveală schema Energocom susține la rândul său că toate probele sunt publice de 4-5 ani. 

„Toată investigația a fost făcută încă în 2008, noi cu colegii am făcut o solicitare la ANRE să ne dea cine a furnizat energie în 2008. Am acumulat probe și am depus denunț la PA”, a spus Tofilat. 

„Probele pe care le avem noi, sunt prezentate în instanțe, considerăm că avem suficiente probe. Ce se incriminează a fost mediatizat în comunicatul PG”, a menționat procurorul Ion Crihan. 

Igor Dodon s-a prezentat luni, 26 septembrie, în fața judecătorilor Judecătoriei Buiucani în dosarul Energocom în care are statut de învinuit. Ședința a fost amânată după ce unul dintre judecătorii din complet nu a fost prezent, aflându-se într-o deplasare de serviciu. Anterior, magistratul a depus la CSM o cerere în care a declarat abținere, însă CSM nu i-a dat curs. 

Cauza penală în care învinuirea adusă fostului șef de stat se referă la acțiunile acestuia în perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, va fi examinată de judecătoarea Angela Catană.

pe 9 septembrie, Procuratura Generală a trimis în judecată dosarul „Energocom”, în care este vizat Igor Dodon, pentru examinarea în fond. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Mai exact, Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Potrivit procurorilor, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

În prezent, socialistul Igor Dodon se află în arest la domiciliul, asta după ce pe 29 august, magistrații Curții de Apel au respins recursul avocaților privind anularea măsurii preventive de arest la domiciliu. Fostul președinte este cercetat penal pentru corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram